Det vi ikke forteller partneren

Selv om ærlighet settes høyt er det visse ting vi bare ikke forteller.

Publisert Oppdatert
Har du fortalt partneren din nøyaktig hvor mange menn du har hatt sex med før? Og vet han at din tidligere kjæreste hadde en megasvær penis?

Har kjæresten din fortalt deg om sine innerste, perverse tanker og ville ting han gjorde med sin eks? Og har du fortalt han om alle dine erfaringer?

Hvorfor har hverken du eller han fortalt hverandre dette? Av hensyn til hverandre, av lojalitet til eksene, eller bare fordi man bør la fortiden ligge?

Les også: Få seksuell selvtillit

Les også: Her finner du kjærestenSeksuell karakter

I 'Journal of Sex Research' har tre amerikanske kommunikasjonsforskere, Mike Anderson, Adrianne Kunkel og Michael Robert Dennis, publisert en undersøkelse om hva vi ikke forteller kjæresten, og ikke minst hvorfor vi ikke gjør det.

Forskerne kunne konstatere at det primært er hemmeligheter av seksuell karakter vi holder tilbake for vår nye partner. Og det er det fire årsaker til;

- Vi ønsker å la fortiden hvile, ved å ikke gjøre tidligere erfaringer til et tema skåner man både seg selv, partneren og eksen.

- Identitetsproblematikk, for eksempel for å unngå at partneren skal synes man har hatt for mange eller for få partnere. Man vil ikke sees på som hverken prippen eller for løs.

- Trusler mot forholdet, for eksempel at forholdets intimitet vil lide som følge av avsløringen. De 102 deltakerne i undersøkelsen ønsker ikke å skade forholdet mer enn nødvendig.

- Følelsesmessige problemer, for eksempel frykt for at det vil medføre sjalusi, og at man kanskje skammer seg litt over sine tidligere handlinger.

Hva er åpenhet?

Danske Ekstrabladet.dk spurte sexolog og psykoterapeut Flemming Bogø om hva reglene er for "åpenhet" i et forhold.

- Jeg tenker at det er forskjellig fra kjæreste til kjæreste hva vi forteller. Noen takler ikke å høre om partnerens fortid, og andre synes det er flott å høre hvilke erfaringer partneren har. Noen tenner på å høre om frekke opplevelser, mens andre blir veldig sjalu, sier han til Ekstrabladet.dk.

- Men, min holdning er at jo mer åpen man kan være i forholdet, jo tettere er man på hverandre. Da er det ikke så mange flere hemmeligheter mellom en som man må passe på, dermed blir man mer fri i forholdet og til hverandre.

Sexologen tror ikke at det er kjønnsforskjeller.

- Det handler heller om hvor privat man er som menneske. Hvor mye man deler har å gjøre med om man føler seg mottatt og anerkjent som den man er, med alle de opplevelsene man har bak seg. Eller man opplever fordømmelse fra partnerens side. Jo mer sikker partneren er på seg selv, jo mer kan vedkommende avsløre om seg selv til han eller henne, sier han.

Les også: På tide å gjøre det slutt?

Les også: Når han er sjenert

Les også: Spis deg til orgasmeSamtidig råder eksperten;

- Men, man behøver jo ikke å bringe tidligere relasjoner inn i forholdet og sammenligne. Det er sårbart for noen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen