Brudd i vennegjengen

Hvem inviterer du på middag når venneparet har skilt lag?

Brudd i vennegjengen kan skape nye utfordringer.

VENNEKVELD: Fortsett å invitere alle på vennekvelden, så får de som skiller lag selv bestemme om de fortsatt vil komme.
VENNEKVELD: Fortsett å invitere alle på vennekvelden, så får de som skiller lag selv bestemme om de fortsatt vil komme. Foto: FOTO: GettyImages
Publisert Oppdatert

En hyggelig kveld med gode venner er som en vitamininnsprøytning, og lykken kan vel ikke være mer fullkommen enn når alle venneparene kommer godt overens.

Når alt er i harmoni, føles det kanskje som situasjonen vil vare evig, men det skal ikke så mye til å forandre dynamikken.

For hva skjer hvis ett av venneparene går hver til sitt?

Brudd i vennegjengen

- Det kan være vanskelig for resten av vennegjengen å forholde seg til et vennepar som har skilt lag. Hvem skal for eksempel inviteres på vennemiddagen? Dersom den ene har vært med i gjengen lenger enn den andre, vil det ofte være denne parten vennegjengen holder mest kontakt med etter bruddet, sier psykolog Monica Juuhl-Langseth.

Fra forskning har Juuhl-Langseth spesialisering på utredning av psykoselidelser og driver praksisen Nye tanker parallelt med forskningen.

I sin praksis hjelper hun hovedsakelig voksne.

- Unntaket er ofte hvis det har vært utroskap eller annen form for tillitsbrudd i bildet. Da vil vennene som regel støtte mest opp rundt den de opplever som offer, sier hun.

Inviter begge

- Hvis du opprinnelig var venninne med en av partene i paret, er det gjerne hos ham eller henne lojaliteten ligger. Det kan også hende du kjenner deg mer knyttet til den ene av partene, men ellers syns jeg det er paret som går hver til sitt som også må ta litt ansvar i slike situasjoner, sier psykolog, jurist og forfatter Grethe Nordhelle, som driver privat praksis i Oslo.

Det å ekskludere begge fra vennegjengen, syns hun verken er nødvendig eller noen god idé. La dem heller få vite at begge er invitert på vennemiddag, så får de selv ta en avgjørelse på om de orker å se hverandre.

- Hvis den ene ikke orker det, må den som har problemer med å se den andre la være å komme, mener hun.

Bare jentegjengen

Monica Juuhl-Langseth: Psykolog med spesialisering på utredning av psykoselidelser. Driver praksisen Nye tanker parallelt med forskning.
Monica Juuhl-Langseth: Psykolog med spesialisering på utredning av psykoselidelser. Driver praksisen Nye tanker parallelt med forskning. Foto: FOTO: Alva Thylén, Kolonihaven

Nordhelle oppfordrer likevel til å være tydelig på at du er glad i dem begge og gjerne vil treffe dem fortsatt.

- Hvis settingen med par blir vanskelig, kan det kanskje være fint å av og til finne på noe som bare guttegjeng og jentegjeng også. Dette vil jo ellers som regel utvikle seg naturlig, slik at en eller begge forblir en del av gjengen, sier hun.

Etter hvert kommer det kanskje også nye partnere inn i bildet, og da blir enten begge parene en del av vennegjengen eller kun det ene.

Åpen dialog

Også Juuhl-Langseth anbefaler å ta en prat med de to vennene og fortelle at dette oppleves som et dilemma.

Grethe Nordhelle: Psykolog og jurist som driver sin egen praksis. Hun har også skrevet en rekke bøker.
Grethe Nordhelle: Psykolog og jurist som driver sin egen praksis. Hun har også skrevet en rekke bøker. Foto: Foto: Ivar Kvistum

Er det snakk om en middag med bare par, syns de kanskje uansett det blir litt rart å komme, og problemet løser seg selv.

- Det å ha en åpen dialog er imidlertid viktig for å unngå at den ene føler seg utestengt. Det kan være vondt å ikke vite hva som foregår rundt en, ikke minst for den som forlot den andre. Fordi den som ses på som offer, gjerne får mest støtte av dem rundt seg, kan det nemlig ofte være mye mer ensomt å være den som velger å bryte ut av et forhold, sier Juuhl-Langseth.

Også hun mener det kan være en løsning å inkludere mannen i gjengens gutteaktiviteter og kvinnen i jenteaktivitetene.

- Og skulle de etter hvert være komfortable med å komme sammen på vennemiddag, er det jo greit å også åpne for dette, legger hun til.

Samme fase i livet

Dessverre er det ikke uvanlig at flere par følger etter at første par har tatt skrittet ut i singeltilværelsen. Juuhl-Langseth tror ikke dette først og fremst skyldes en smitteeffekt, men at de fleste par som omgås, er i omtrent samme livsfase.

- Uavhengig av alder ser man at mange parforhold ryker i småbarnsfasen, når barna blir tenåringer og når barna flytter hjemmefra. Dette er faser som sliter mye på et forhold, sier hun.

Hun ser heller ikke bort fra at det at et par i vennegjengen går hver til sitt, åpner for at de rundt dem snakker mer om sitt eget forhold.

- Kanskje innser de da at de er en belastning for hverandre eller at de ikke møter hverandres behov slik de hadde forventet, sier hun.

Livet er i bevegelse

Vær derfor både åpen og forberedt på at det kan skje forandringer. Det som er så fint i dag, er der kanskje ikke om fem år, men det betyr ikke nødvendigvis at det som kommer blir dårligere.

- Det er naturlig at det skjer endringer i en vennegjeng. Livet er hele tiden i bevegelse, og etter en stund er det kanskje et nytt par som går hver til sitt, sier Nordhelle.

Og på samme vis kan det komme nye til.

- De som ikke passer inn i dag, passer kanskje inn om et halvt år.

Vil du lese flere lignende saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning