Unngå kø til jul

Disse dagene er det mest kaos i juletrafikken

Skal du ut og reise i julen? Sjekk hvordan du unngår forsinkelser.

STRESS: Julen er den tiden på året vi reiser mest. Vær ute i god tid slik at det blir en behagelig opplevelse.
STRESS: Julen er den tiden på året vi reiser mest. Vær ute i god tid slik at det blir en behagelig opplevelse.
Publisert Oppdatert
SAS: Pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø.
SAS: Pressekontakt i SAS, Tormod Sandstø. Foto: SAS

Uke 50 og 51 er det alltid mange reisende. I tillegg er det alltid mest trafikk på morgenen og ettermiddagen, sier medieansvarlig ved Oslo Lufthavn Gardermoen, Joachim Westher Andersen til Kvinneguiden.

Han understreker at reisende må være forberedt på at det kan oppstå forsinkelser, spesielt på dagene like før og like etter julaften.

Derfor anbefaler han å være ute i ekstra god tid og ellers forholde seg til informasjon fra det flyselskapet du skal reise med.

– Vær klar over at det er mange mennesker som skal ut og reise. På grunn av store menneskemengder kan det danne seg kø i sikkerhetskontrollen, så det kan være tidsbesparende om du er godt forberedt. Ta ut elektroniske gjenstander og alt som kan pipe før du kommer til brettene som skal sendes gjennom kontrollen. Dersom hele familien er på tur er det smart å velge familieslusen, sier han.

Julen er også en tid der ikke alltid været spiller på lag, noe som kan by på forsinkelser.

– Ulike typer vær kan blant annet skape forsinkelser. Er det for eksempel snøfall må rullebanene brøytes, og flyene kan dermed ikke lande før banene er ferdigbrøytet, sier Andersen.

Ellers kan tåke også skape utsettelser, og da er det ikke annet å gjøre enn å smøre seg med tålmodighet og plugge i en god dose julemusikk på øret.

Unngå kø til jul

Mange er tidlig ute med å skaffe seg billetter i frykt for at de skal bli revet bort. Men skal vi tro informasjonssjef i SAS, Tormod Sandstø, er det på ingen måte for sent å bestille billetter til julereisen.

NSB: Pressekontakt i NSB, Liv Eggebø.
NSB: Pressekontakt i NSB, Liv Eggebø. Foto: FOTO: NSB

– Det er fortsatt gode muligheter for å finne billige billetter for dem som skal reise i julen. Likevel er det alltid slik at de billigste billettene selges først, så jeg vil anbefale folk å sikre seg billetter nå for å få de så billige som mulig, sier han til Kvinneguiden.

Det vil også alltid være lettest å finne de rimeligste billettene i de periodene det er minst reisende. Ofte lønner det seg eksempelvis å unngå å reise fredag og søndag i helgen og om du kan reise på formiddagen etter morgenrushet og før ettermiddagstrafikken.

Fordelt over flere dager

Flyselskapet merker tydelig juletrykket på sine flyavganger. Likevel ser det ut til at årets jul har en grei fordeling av reisetrafikken.

– I år har vi et større spenn enn tidligere av dager folk reiser hjem til jul. Det vil være fordelt fra 19. desember og til 23. desember. De fleste kommer til å reise tilbake igjen mellom 28. desember og 4. januar, sier han og fortsetter:

– Sånn sett skaper dette mer flyt i trafikken i og med at det er enda flere dager og flyavganger å fordele juletrafikken på. Imidlertid vil det nok bli travelt både i helgen før, samt dagene før julaften.  

Informasjonssjefen sier det er umulig å fastslå når billettene blir utsolgt, men at de fleste avgangene fortsatt har ledige billetter.

– På strekninger med få avganger er risikoen større for at billettene blir utsolgt, så på disse kan det være lurt å sikre seg billetter så fort man kan. Mellom de større byene som Bergen, Stavanger og Trondheim har vi opptil 17 daglige avganger, så her vil det naturlig nok være større sjanse for å få sikret seg billett, selv tett opp mot jul.

Julen er travlest

De mest populære reisemålene i julen er ser ut til å være innenlandsreiser, da mange reiser hjem til slekt og venner.

– Flyvningene fra Oslo til Bergen, Stavanger og Trondheim er det mange som reiser i julen, og selvsagt også motsatt vei, sier han.

Sandstø anbefaler også å beregne litt mer tid enn vanlig på julereisen.

– Julen er en av våre travleste perioder i året, og de fleste begynner tidlig å planlegge hjemreise i ferien. Denne tiden er det høy aktivitet på flyvningene våre, i tillegg til at det er en del ekstra bagasje som skal fraktes. Derfor er vårt råd å beregne litt mer tid enn vanlig, så får du en stressfri og behagelig reise hjem til jul, sier han.

Ekstra togseter

Togene får også kjørt seg ekstra i julen. NSB setter derfor opp mange ekstra seter både før jul og i nyttårshelgen.

– Hvis du ønsker en spesiell avgang lønner det seg å bestille så tidlig som mulig. De mest attraktive avgangene til jul er snart fulle, og i de fleste tilfeller selges de rimeligste billettene først, sier Liv Eggebø, kommunikasjonsrådgiver i NSB.

Dersom du ennå ikke har sikret deg togbilletter kan julereisen bli en dyr affære.

– De mest attraktive avgangene til jul er allerede snart fulle, spesielt på lillejulaften. Men det er fremdeles ledige plasser på andre tog. De største utfartsdagene er fra Oslo til Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger og Bodø før jul, sier hun.

Prisene varierer

De fleste togbillettprisene er dynamiske, og kan gå opp og ned. Dette betyr at det kan komme flere lave billettpriser tilgjengelig på et senere tidspunkt.

– Men det kan også bli høyere priser. Derfor lønner det seg å kjøpe billett om du finner en avgang som passer der du er tilfreds med prisen, sier Eggebø.  

Om du ønsker en behagelig og rolig hjemreise til jul, er det det samme tipset som gjelder overalt:

–  Beregn god tid for å unngå unødvendig stress før togavgang. Langdistansetogene settes ofte opp i god tid før avreise fra første stasjon på strekningen. Når du er fremme er det viktig å sørge for å få med all bagasjen. Det skulle bli leit om noen ikke får julegaven sin!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning