Vekt på flybagasje

Så mye bagasje kan du fly med

Få pakketipsene her.

KAN BLI DYRT: Flyr du med Ryanair og ønsker å ha med deg 20 kilo bagasje, må du regne med å betale dyrt. Reiser du i høysesong og har ikke bestilt ekstra bagasje på forhånd er prisen opp mot 690 kroner per vei, altså 1380 kroner for tur/retur-reise.
KAN BLI DYRT: Flyr du med Ryanair og ønsker å ha med deg 20 kilo bagasje, må du regne med å betale dyrt. Reiser du i høysesong og har ikke bestilt ekstra bagasje på forhånd er prisen opp mot 690 kroner per vei, altså 1380 kroner for tur/retur-reise. Foto: FOTO: Thinkstockphoto
Publisert Oppdatert
FORHÅNDSINNSJEKK: Med enkelte flyselskaper kan du forhåndsinnsjekke bagasjen din når du bestiller reisen din. For andre flyselskaper må du betale avgiften for innsjekket bagasje direkte til flyselskapet ved innsjekkingen på flyplassen eller på flyselskapets egen hjemmeside. Men flere flyselskaper tilbyr også en kolli gratis.
FORHÅNDSINNSJEKK: Med enkelte flyselskaper kan du forhåndsinnsjekke bagasjen din når du bestiller reisen din. For andre flyselskaper må du betale avgiften for innsjekket bagasje direkte til flyselskapet ved innsjekkingen på flyplassen eller på flyselskapets egen hjemmeside. Men flere flyselskaper tilbyr også en kolli gratis. Foto: Colourbox.

Det er som regel greit å pakke med seg bagasje som holder seg under eller rett på vektgrensa til flyselskapet man skal fly med.

Likevel er det ikke alltid lett å vite hvor vektgrensa går, hvilke ting man kan ha med seg i håndbagasjen sin på flyet, ei heller å vite hvor grensa for mengde væske man kan ta med seg gjennom sikkerhetssjekken.

Her får du en oversikt

Maksgrensene for tillatt vekt og mål på bagasje varierer avhengig av reisemål og flyselskap.

Priser for bagasje:

Mange flyselskaper beregner seg en ekstra avgift for innsjekket bagasje.

For aktuell informasjon om akkurat din reise anbefaler custhelp.com deg å besøke flyselskapets hjemmeside .

Med enkelte flyselskaper kan du forhåndsinnsjekke bagasjen din når du bestiller reisen din. For andre flyselskaper må du betale avgiften for innsjekket bagasje direkte til flyselskapet ved innsjekkingen på flyplassen eller på flyselskapets egen hjemmeside.

Men flere flyselskaper tilbyr også en kolli gratis.

USA:

For innenriksflyvninger i USA tillates ofte mindre bagasjevekt enn for internasjonale flygninger.

Det er derfor viktig at du kontrollerer bagasjevekten for samtlige flystrekninger.

Flere flyselskaper:

Hvis du har en flybillett som innbefatter flere ulike flyselskaper, er det viktig at du kontrollerer hva som gjelder for alle involverte flyselskaper og deretter følger reglene for flyselskapet med lavest tillatt vekt.

Ekstra veske:

Det går som regel an å ta med en ekstra veske på reisen, og dette beregner flyselskapet en pris for.

Den prisen finner du på flyselskapets hjemmeside.

Noen flyselskaper anbefaler at du bestiller dette på forhånd på flyselskapets nettsider, mens det hos andre bestilles og betales direkte på flyplassen. Sjekk med ditt flyselskap før avreise.

Spesialbagasje:

Om du skal ha med deg bagasje for sportsutstyr som golfbag, ski, sykkel og lignende må du angi dette ved bestillingen. Du blir som regel bedt om å oppgi vekt samt lengde/bredde/dybde på sportsutstyret ditt.

Flyselskapet beregner ofte en ekstra avgift for spesialbagasje, som sportsutstyr.

Barnevogn går ikke inn under spesialbagasje men registreres som regel under et eget punkt.

Håndbagasje:

Følgende regler gjelder for hva du får ha med deg i håndbagasjen:

 • Væske, kremer, geleer og sprayer i beholdere som rommer maks 100 ml (1 dl) kan tas med i håndbagasjen.
 • Ovenstående flasker, bokser, tuber etc. skal plasseres i en gjennomsiktig énliters plastpose og problemfritt få plass i posen, som skal være lukket.
 • Plastposen skal kunne lukkes igjen.

(Kilde: Custhelp.com )

Bagasjereglene hos SAS

Tormod Sandstø, kommunikasjonsrådgiver hos SAS, forteller at maks bagasjevekt hos dem er 1 kolli på 23 kilo, uansett kort eller lang reise, reisemål og billettype.

KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Tormod Sandstø hos SAS.
KOMMUNIKASJONSRÅDGIVER: Tormod Sandstø hos SAS. Foto: SAS.

Pakketips

1. Lage liste! Uansett hvor trivielt det høres ut så minimerer en liste sjansen for å glemme noe. Skriv opp, kryss av, så er du nærmere en vellykket tur.

2. Samle dine toalettsaker i en egen veske, ikke la de flyte rundt i kofferten. På den måten har du alt du trenger samlet på ett sted, og slipper å springe mellom badet og kofferten.

3. Pakk klær som kan mikses, da kan du pakke færre klesplagg. Du trenger ikke pakke en ny kjole eller bukse for hver dag, tenk heller på hvordan du kan gjøre små endringer på antrekket og bruke samme basisplagg flere ganger.

4. Det er store sjanser for at du kommer til å gå en hel masse når du er ute på reise, derfor er det alltid lurt å pakke gode spasersko. Vil du pakke minst mulig, finn et par sko som både er fine og gode å gå i.

5. Ikke pakk mer enn at du får plass til alt i èn koffert, to kofferten bør ikke være nødvending. Er det vanskelig å få plass til alt i kofferten, ta heller med en litt større veske.

6. Ta elektroniske kopier av viktige reisedokumenter som pass, billetter, forsikringer, kredittkort og hotellinformasjon - og mail dem til en E-postkonto du kan ha tilgang til over hele verden. Da vil du stå godt rustet om disse viktige dokumentene skulle bli borte på reisen.

7. Pakk i vakumposer for å få mest mulig plass.

8. Dersom du reiser ofte, ha et sett med essensielle toalett-saker og andre nødvendigheter pakket og klart til neste reise.

(Kilde:Smarttravel.com, Leisuregrouptravel.com)

Samtidig har flyselskapet ulike typer medlemsordninger som gjør at man får bagasjefordeler ved å kunne ta med seg litt ekstra vekt, noe også flere andre flyselskaper opererer med.

- En del flyselskaper opererer strengt med bare én håndbagasje ombord, men også flere tillater at man i tillegg kan ta med en liten "personal item", for eksempel en dameveske eller PC-bag, sier Sandstø til Kvinneguiden.

Hvis man har behov for å ta med mer bagasje enn det som er inkludert i billetten, kan man regne ut hva det koster med Bagasjekalkulatoren.

- Vi fjernet nylig reglene om lengde og størrelsesbegrensing på bagasje, så lenge det er innenfor vekt, og at det går inn på flyet, er det OK. Dette koster ikke noe ekstra, sier han videre.

Men skal man ha med seg noe over 23 kilo, kommer det tilleggsavgift for delen over 23 kilo. For eksempel er det innen Norge og Skandinavia 129 kroner opp til 28 kilo, og 299 kroner opp til 32 kilo.

 • Hos SAS kan du ta med deg minst én bagasje (maks. 23 kg) pluss håndbagasje (maks. 8kg) gratis.
 • Hvis du reiser i SAS Plus kan du ta med deg 2 bagasje x 23 kg
 • Hvis du reiser med SAS Business, som kun gjelder til/fra USA / Asia, kan du ta med deg 2 bagasje x 32 kg.
 • Hvis du reiser med bare en golfbag, skiutstyr eller et musikkinstrument- og ingen annen bagasje - kan du gjøre det uten ekstra avgift. Én bagasje er alltid gratis.

Bagasjerglene hos Norwegian

- I de tilfellene hvor passasjerer har overvekt på bagasjen, går det stort sett greit. Dette betales på flyplassen, og bagasjen kommer med, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef hos Norwegian, til Kvinneguiden.

Han henviser til Norwegians oversikt om bagasjeregler på deres hjemmeside:

 • Maksgrense per kolli er 20 kilo
 • Om et kolli veier mer enn 20 kilo, vil de ekstra kiloene bli belastet som overvekt. Har du mer enn 2 kolli, uansett vekt, vil det overstigende bli belastet som overvekt. Overvekt belastes per kilo.
 • Overvekt utover vanlig kolli på 20kg kan betales på nett etter du har bestilt din innsjekkede bagasje, eller du kan betale overvekt på flyplassen avreisedagen.
 • Spedbarn (under 2 år) uten eget flysete, kan ha med seg inntil fem kilo innsjekket bagasje uten ekstra kostnad (enten i foreldrenes innsjekkede bagasje eller i en separat bag). Vanlige regler for innsjekket bagasje gjelder for barn/spedbarn med eget sete.
 • For alle barn (inntil 11 år) tillates det å ha med barnevogn og bilsete uten ekstra kostnad.
 • Norwegian tillater ett stykk håndbagasje (maks 10 kilo - 55 x 40 x 23 cm) per passasjer i tillegg til en liten personlig gjenstand, f.eks. en liten pc veske eller en liten håndveske. Den personlige gjenstanden må enkelt kunne plasseres trygt under setet foran deg.
 • NB! På reiser til/fra Dubai er maksimal vekt for håndbagasje 8 kg.
 • Spedbarn under to år har ikke betalt for eget sete og kan ikke medbringe egen håndbagasje, kun mat og drikke for turen.

Bagasjereglene hos Widerøe

 • Du kan alltid ha med minst èn bagasje gratis på alle reiser med Widerøe.
 • Dersom du kun reiser med golfutstyr, skiutstyr, musikkinstrument eller fiskestang i tillegg til håndbagasje - kan du ta med dette uten ekstra gebyr.
 • Om du reiser med ekstra bagasje eller om din bagasje er for tung/stor, betaler du en fast pris per bagasje.
 • Du kan betale for ekstra bagasje ved bag drop på flyplassen.
 • Alle reisende over 2 år kan ha med én håndbagasje innenfor målene 55x40x20cm cm og maks 8 kilo.
 • Widerøe har også en egen bagasjekalkulator som skal fungere som et hjelpemiddel for å beregne pris for ekstrabagasje og spesialbagasje. Den er kun veiledende og det tas forbehold om prisendringer og eventuelle feil.

Bagasjereglene hos Icelandair

Icelandair har sine regler, men dersom reisen din omfatter mer enn étt flyselskap, kan det skje endringer på bagasjereglene.

Antall vesker og vekt kommer også an på kabintype, men Iceland Air tillater at passasjeren sjekker inn minst én veske gratis - uansett kabintype.

 • Saga Class: 2 vesker opp til 32 kilo og 158 cm.
 • Economy Comfort: 2 vesker opp til 23 kilo og 158 cm.
 • Economy Class: 1 veske opp til 23 kilo og 158 cm.
 • Saga Gold og Saga-Silver kort: 1 ekstra veske utover vanlig tillatt bagasje. Vekt kommer an på kabintype.
 • Innehavere av premium og business Icelandair American Expresskort: 10 kg ekstra. Det kan være en ekstra veske som veier 1-10 kg eller 10 ekstra kilo per veske (vesken kan veie maksimalt 32 kg).
 • Småbarn:1 veske som veier opp til 23 kilo, barnevogn og bilstol.

Bagasjereglene hos Ryanair

- Ryanair-reisende kan ta med seg håndbagasje opp til 10 kilo gratis med maksmål på 55 cm x 40 cm x 20 cm, pluss én liten bag opp til 35 cm x 20 cm x 20 cm, sier Neringa Ohrstrom, markedsansvarlig hos Ryanair Nordisk og baltisk avdeling, til Kvinneguiden.

Det er litt verre for reisende som har med seg for mye bagasje:

- Bagasje med overvekt kan vi nekte å ta med på flyet, men er det mulighet vil vi ta det med på flyet mot en avgift på 50 pund (cirka 525 kr), forteller Ohrstrom videre.

 • Hver passasjer kan sjekke inn opptil to kolli mot et gebyr per kolli gjeldende satser, ved å kjøpe en bagasjekvote på 15 eller 20 kilo ved reservasjonbillettreservasjonen. Vil du ha med deg 20 kilo tur/retur kan dette koste opp mot 690 kroner hver vei.
 • Gebyrer for innsjekket bagasje belastes per person per enveis reiseenveisreise, og reservasjon på nett gir et noe lavere gebyr. Hvis du kjøper bagasjekvote via Ryanairs telefonsentral eller på flyplassen i høysesongen og på bestemte ruter, blir gebyrene høyere. Gebyrene kan variere.
 • Det er tillatt å slå sammen eller dele innsjekket bagasje mellom passasjerer som har samme flyreservasjon når man sjekker inn sammen.
 • Hvis bagasjen overskrider vektgrensen for innsjekket bagasje, ilegges et gebyr per overskytende kilo etter gjeldende sats på avreisedagen.
 • På flyplasser med selvbetjeningsskranker må du betale for eventuell innsjekket bagasje og/eller i bagasjedropp-skranken minst 40 minutter før avgang.
 • En barnevogn som kan foldes helt sammen per barn pluss én av følgende: bilsete, sittepute eller reiseseng, kan tas med gratis. Eventuelle ekstrakolli med baby-/barneutstyr (maks. Vekt 20 kg per kolli) kan bestilles på nett for et gebyr på £ 10 / € 10 per kolli per vei.

Bagasjereglene hos Lufthansa

Passasjerer hos Lufthansa får ta med seg minst ett gratis kolli hver. Vekten avhenger av hva slags klasse passasjeren reiser med:

 • Economy Class: 1 x 23 kg
 • Premium Economy Class: 2 x 23 kg
 • Business Class: 2 x 32 kg
 • First Class: 3 x 32 kg
 • Maks størrelse per bagasje er 158 cm (vidde + høyde + dybde)
 • Barn under to år får med seg gratis bagasje: 1 x 23 kg.

For håndbagasje er også tillatt vekt avhengig av hvilken klasse passasjeren reiser med:

 • Economy Class: 1 x 8 kg
 • Premium Economy Class: 1 x 8 kg
 • Business Class: 2 x 8 kg
 • First Class: 2 x 8 kg
 • Maks størrelse per bagasje er 55 x 40 x 23 cm. For bagasje som kan brettes: 57 x 54 x 15 cm.
 • Passasjerer kan også ta med seg en ekstra veske som håndbagasje, maks 30 x 40 x 10 cm, en baby-bæresele, bilsete eller en reisetrille som kan brettes.

Bagasjereglene hos British Airways

Har du allerede booket fly hos British Airways er den enkleste måten for å finne ut hvor mye bagasje du kan ta med deg å logge inn på "Manage My Booking" på nettsiden deres. Her er ligger oversikten over alle dine personopplysninger.

På nettsiden har flyselskapet også en omfattende oversikt over hvor mye bagasje du kan ta med deg avhengig av klasse, medlemskap eller spesialbehov, og hvor i verden du skal reise.

Les også:

- Væskeforbudet blir ikke opphevet

- De aller fleste overlever en flystyrt

Disse flyselskapene nekter å ta med deg mat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning