Trendy reisemål

Her er sydenferien du ikke treffer naboen på

Glem Kreta, Kanariøyene og Alcudia; hit reiser de hippe på ferie

OMAN: Vakre strender og spennende kultur.
OMAN: Vakre strender og spennende kultur. Foto: FOTO: Travel Plus
Publisert Oppdatert

Det er mange av oss som vender nesen mot sør når ferien står for døren. For selv om værgudene hjemme spiller på lag, ja så er det noe med å reise bort for å oppleve en enda varmere sol, garantert sommer og deilige hvite strender.

Svært mange gjør som i fjor og året før det - og året før det - og satser på chartertur til feriefavoritter som blant annet Hellas, Spania og Tyrkia.

Her vet man hva man får, har muligheten til å kjøpe både brunost og kaviar på det lokale supermarkedet og kan forhøre seg med guider som snakker flytende skandinavisk om hvor bussen til byen går fra og når man må sjekke ut for å rekke flyet hjem.

Hippe feriemål

Men om du kan tenke deg en ferie hvor du ikke trenger å løpe på verken naboen eller Kjersti fra jobben, og menyene ikke har bilder og er oversatt til skandinavisk, ja da trenger du ikke fortvile.

Det finnes nemlig ifølge ekspertene en hel haug med steder du kan reise som har både sol, sommer og sandstrender å by på, men som slett ikke har gjort seg fortjent til verken harry-stempel eller innrykk av fulle briter på ferie.

- Gi meg en hengekøye og sand, og jeg er lykkelig, forklarer daglig leder hos reisenettstedet BeachTomato.com, Kirsty Hathaway, til Kvinneguiden.

- Det er ren eskapisme. Og det finnes så utrolig mange flotte strender rundt omkring, at det er alltid facinerende for meg at mange aldri våger seg til andre steder enn de klassiske charter-destinasjonene.

Den amerikanske reiselivsgiganten Cox & Kings og reisemagasinet Condé Nast Traveler tror også mange vil ønske å reise steder som både vil pirre nysgjerrigheten til og imponere andre.

-I den ånden er det selvfølgelig mer spennende å prøve noe nytt, enn å tråkke i de vanlige turistløypene i Vest-Europa, forklarer Cox & Kings i en pressemelding.

- Trenden blir derfor å oppsøke autentiske opplevelser i nye områder.

Her er noen destinasjonene de hippe nå satser på for årets input av sol, sand og sommer:

Les også:

Selv denne slumpen får du ikke med deg inn på flyet

Ikke reis hit om du liker å shoppe i ferien

Har du hørt om "The Florida Feeling"?

Albania

Lille Albania har blitt litt oversett i forhold til sine nære naboer som Kroatia og Hellas når det gjelder badeferie. Det er det ingen grunn til.

LEKKERT: Du finner flere flotte hoteller langs kysten av Albania.
LEKKERT: Du finner flere flotte hoteller langs kysten av Albania. Foto: FOTO: Hotels.com

- Dette kommer nok til å forandres raskt når også nordmenn oppdager denne lille perlen, forklarer markeds- og administrasjonssjef hos reisebyrået Ticket, Ellen Wolff Andresen, til Kvinneguiden.

- Faktisk flyr allerede Star Tour hit fra Sverige, og var en av nyhetene i fjor sommer, men det går fly bare et par ganger i uken, og charterselskapet opererer fortsatt bare med et par hoteller her, så sjansen for å treffe andre nordmenn - og naboer - er relativt liten.

Wolff Andresen forklarer at klimaet i Albania er som ellers i Middelhavsområdet, altså varme og solrike sommermåneder.

- Dette er et spennende land som i stor grad har vært veldig lukket for resten av Europa, men jeg tror nok at det kommer til å forandre seg. På mange måter kan man si at Albania har de samme strendene som Hellas, men uten havet av turister.

I nord går den greske kysten langs det joniske hav over i det som blir kalt «den albanske riviera», og du finner milevis av kritthvite sandstrender.

Nylig kåret reiseguiden Lonely Planet Albania til det mest interessante ferielandet og Middelhavets nye kjærlighet.

- I tillegg har Eurostat har rangert Albania som Europas billigste ferieland, forklarer Wolff Andresen.

Ifølge Lonely Planet har landet i tillegg en rik historie og mytologi.

- Dessuten kan du spise trygt og maten er kjempegod og veldig billig, skriver reiseguiden.

Polen

Joda, det er varmt i Polen også.

Sol og badeferie er kanskje ikke det første de fleste tenker på når man nevner Polen, men Wolff Andresen forklarer at reiser du til badebyen Sopot, som ligger rett ved Gdansk, finner du både strandpromenade og badestrender.

POLENS ST. TROPEZ: Glamorøse Grand Hotel på stranden i badebyen Sopot i Polen vil få enhver besøkende til å føle seg kongelig.
POLENS ST. TROPEZ: Glamorøse Grand Hotel på stranden i badebyen Sopot i Polen vil få enhver besøkende til å føle seg kongelig. Foto: FOTO: recezja.pl

- Strendene her mot Østersjøen er kjempeflotte, forklarer ferieeksperten.

- I sommermånedene er det absolutt som et "syden" sted å regne, og på toppen av det hele er prisnivået billig i forhold til mange andre feriedestinasjoner.

Sopot er Polens mest kjente og populære badeby, og mange polakker legger sommerferien hit.

Starten som badested fikk Sopot i 1823 da en fransk offiser som hadde tjent under Napoleon slo seg ned og åpnet byens første kurbad. Folk strømmet til. Hoteller ble bygd, og jernbane til Berlin kom på plass.

På 1920-tallet var Sopot blitt et av de meste glamorøse feriestedene for det europeiske borgerskapet. Det er ikke tilfeldig at Europas første kasino ble åpnet akkurat her.

Reiser du til Sopot må du også passe på å få med deg den fem hundre meter lange moloen som stikker ut i Østersjøen. Trebryggen er Europas lengste og eldste av sitt slag. Fra morgen til kveld er det fullt av folk på piren, som leder til et torg fullt av markedsboder og gågata Monte Cassino.

Myanmar (Burma)

Fantastiske strender og fascinerende kultur.

Det er mange år siden nordmenn fikk øynene opp for Thailand og nå i det siste også Malaysia som ferieland. Men reiser du til Myanmar, ja da slipper du unna det helt store innrykket av skandinaver.

- Man kommer ikke utenom Myanmar når man snakker om sol- og badeferie i Asia, forklarer reiseekspert og eventyrer Gunnar Garfors, som i 2012 besøkte fem land på fem kontinenter på bare én dag, til Kvinneguiden.

BURMA: Minst like vakre strender som i Thailand, men mye større sjanse for å finne en helt for deg selv.
BURMA: Minst like vakre strender som i Thailand, men mye større sjanse for å finne en helt for deg selv. Foto: FOTO: Charterworld.com

- Her er strendene fantastisk vakre, kulturen fascinerende og inntrykkene store og mange.

Wolff Andresen er enig.

- Myanmar er spennende og eksotisk med fine muligheter for sol og bad, og nå flyr faktisk Star Tour dit i vintersesongen.

Garfors, som i fjor satte Guinness Verdensrekord som den yngste hobbyreisende som har besøkt alle land i hele verden, tror også mange fremover vil søke steder og byer som har noe nytt å by på.

- I Myanmar finner man fantastiske templer og pagoder, vakker natur, svært hyggelige mennesker, gammel historie og ikke minst flotte strender.

Myanmar er det største landet i Sør-Øst Asia, med et landareal på 687 577 km2. Det strekker seg 2090 km, fra snødekte fjell i nord til Andamanhavet i sør. På det bredeste er landet hele 925 km bredt.

Landet styres av en sivil regjering, og den voksende turismen til landet skaper arbeidsplasser og økt velstand blant folk.

Kapp Verde

Ikke lengre unna enn Kanariøyene

Kapp Verde er en stat og øygruppe i Atlanterhavet, 500 km vest for det afrikanske fastlandet, som består av ti større og fem små øyer. Øygruppen var ubebodd da den ble oppdaget og kolonisert av portugiserne på 1400-tallet, men ble raskt et knutepunkt for handel med afrikanske slaver.

Flere turoperatører har i de små begynt å tilby reiser til Kapp Verde.

- Kapp Verde er et fantastisk alternativ for en ferie du ikke trenger å løpe på naboen på, forklarer Garfors.

ALENE: Mange reiser til Kapp Verde for å vindsurfe, men det er absolutt muligheter for å legge seg på stranden med en bok også.
ALENE: Mange reiser til Kapp Verde for å vindsurfe, men det er absolutt muligheter for å legge seg på stranden med en bok også. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

- Og ikke er reisetiden noe lengre enn til Kanariøyene heller. Her er kulturen rikere, og turistene langt færre.

Øyene har kilometervis med sandstrender, varmt klima året rundt og solskinn 350 dager i året.

- De ni bebodde øyene på Kapp Verde er veldig forskjellige, forklarer Garfors.

- Sal har vakre strender, mens på øya Santiago finner man hovedstaden Praia. Fogo domineres helt av den 2829 meter høye vulkanen Pico do Fogo. En aktiv vulkan som hadde sitt siste utbrudd i 1995.

Garfors tror mange kommer til å forelske seg i Kapp Verde på grunn av de ypperlige mulighetene når det gjelder friluftsliv, og da særlig vindsurfing.

- Vindsurfere fra hele verden kommer til øyene Sal og Boa Vista, mens dykkere kommer hit for dykke i lavakanaler og på vrak, forklarer reiseeksperten.

- Turterenget i fjellene er også ypperlig.

Vær obs på at få butikker og restauranter tar kort, så sørg for å alltid ha kontanter. I de største byene oppgis ofte priser i euro.

Det kreves visum for å reise til Kapp Verde. Norske statsborgere kan søke om 30 dagers visum ved ankomst på flyplassen i Kapp Verde, og det koster 25 euro. Den enkleste måten å komme seg til Kapp Verde på er med rutefly fra Lisboa.

Oman

En ukjent perle.

Det er kanskje ikke så mange som har tenkt på å legge sommerferien til Oman, men i hovedstaden Muscat finner du både lekre designhoteller og flotte strender. Her er den moderne storbyen som fortsatt gir deg glimt av det gamle Oman i trange sidegater og sjarmerende bygninger.

- Strandpromenaden i Muscat er full av flotte nye hoteller, restauranter og kjøpesentre, forklarer Garfors.

- Stedet er også ypperlig om man er interessert i dykking, og fra marinaen kan man ta turer ut til Daminayat Islands og nordover langs kysten til Bandar Jissah og Bandar Khayran.

England

Joda, du finner palmer her.

STRANDLIV: Du kan fin-fint reise til Oman på sommerferie.
STRANDLIV: Du kan fin-fint reise til Oman på sommerferie. Foto: FOTO: Muscat Travel

England er et populært reisemål for oss nordmenn, men da er det gjerne storbybesøk i London eller fotballturer til Liverpool eller Manchester som står på tapetet, og ikke mange tenker på at også badeferien kan legges til de britiske øyer.

- Cornwall i England, med palmetrær på strendene og fantastiske surfemuligheter, er absolutt et sted å legge sommerferien, forklarer Garfors.

- Det er ikke uten grunn at britene selv omtaler byen St. Ives og området rundt som The Cornish Riviera.

Småbyen har et klima som på mange måter skiller seg fra resten av Storbritannia, og St. Ives er kjent for sine nesten 2000 soltimer i året.

OMAN: Vakre strender og spennende kultur.
OMAN: Vakre strender og spennende kultur. Foto: FOTO: Travel Plus

Det er fire strender som omgir St. Ives som ligger i en bukt i ly av Det Keltiske Hav. Dermed er vintrene milde og somrene varme

DETTE ER ENGLAND: Vanskelig å tro, men du kan faktisk reise til England på "syden-tur".
DETTE ER ENGLAND: Vanskelig å tro, men du kan faktisk reise til England på "syden-tur". Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Byen er også et kjent tilholdssted for kunstnere, noe som setter et eget særpreg på kulturen.

- I flere hundre år har kunstnere reist for å fange landskapet og lyset, forklarer reiseguiden Rough Guides.

- Og den berømte britiske kunststiftelsen Tate har til og med en avdeling i St. Ives som heter Tate St. Ives.

I St. Ives overnatter du helst på et sjarmerende B&B.

- Det kryr av disse over hele byen, forklarer Garfors.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning