Kvinner som reiser alene

Dette må du som kvinne forvente om du besøker disse landene

Er du kvinne og reiser alene, er det visse forbehold du bør ta.

PÅ TUR: Er du kvinne og reiser alene er det noen forbehold som kan være lurt å ta.
PÅ TUR: Er du kvinne og reiser alene er det noen forbehold som kan være lurt å ta. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Populære land for kvinner som reiser alene

Kvinner som reiser alene og bestiller turen gjennom Star Tour, foretrekker disse destinasjonene:

Gran Canaria

Antalya

Kreta

Kypros

Rhodos

Marmaris, Tyrkia

Kilde: Informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour

Ifølge direktør for reiseliv og kultur Hilde Charlotte Solheim i Virke er det selvsagt viktig å unngå kriminalitetsutsatte områder og tenke på egen sikkerhet etter mørkets frambrudd.

- Bruk seriøse drosjer og reiseselskaper og velg innkvartering som framstår seriøs, men mulighet til å låse rom, tilgang til safe, og lignende. Du kommer langt med kritisk sans, sunn fornuft og relativt edru.

- Styr selvsagt også unna all slags narkotika.

Forbehold for kvinner som reiser alene

Ifølge nettsidene til Kilroy er det ikke lenger noen ting som hindrer en kvinne i å reise rundt på egenhånd. Men om du ønsker å gjøre dette rådes du til å være litt mer oppmerksom på tradisjoner og kulturer i andre land.

"Det finnes steder i verden der kvinner som tar seg en drink alene, røyker offentlig, bruker mye sminke og kanskje er minimalt kledd oppfattes som uhørt og i noen tilfeller brudd på landets lover. Så sørg for å ta de forbehold som behøves i forhold til de lokale, og prøv ikke å fornærme eller opphisse dem. Dette gjelder naturligvis også menn som reiser alene, men forskjellen er at menn som reiser alene ikke blir lagt merke til på samme måte som kvinner som reiser alene."

Mye oppmerksomhet i muslimske land

- Hva som kan oppleves ubehagelig er nok veldig individuelt, og helt opp til hvor mye du har reist, påpeker informasjonssjef Helen Begby i Apollo Reiser.

Videre forklarer hun at det i dag er veldig mange jenter som har reist jorden rundt alene, og er godt vant til å klare seg fint de fleste steder.

- Men generelt opplever nok mange at man får litt mye oppmerksomhet og mye masing i muslimske land som Tyrkia og Tunisia.

- Så for en som reiser alene for første gang, vil jeg nok anbefale steder hvor kulturen og religionen er lik vår egen, som for eksempel Hellas og Spania.

Her bør kvinner ta ekstra forbehold

Ifølge UDs landsider.no er dette noen av landene hvor kvinner som reiser alene bør ta ekstra hensyn:

Jordan

Kriminaliteten i Jordan generelt er lav, og risikoen for "hverdagskriminalitet" er mindre enn i de fleste andre land. Det bemerkes imidlertid at enslige kvinner bør ha i tankene at voldtekter forekommer. Særlig bør det ikke godtas at "kamerater" av taxisjåføren blir med på turen, og det anbefales sterkt at kvinner setter seg i baksetet i taxier.

Kuwait

Kuwait er et muslimsk land og det anbefales at man respekterer lokale skikker, lover og regler. Islamsk tro, lov og praksis er nært inkorporert i landets tradisjoner, lover og reguleringer. Sosial kompetanse i forhold til lokale skikker og tradisjoner bør praktiseres både når det gjelder klesdrakt og oppførsel.

Kvinner håndhilser vanligvis ikke og vises stor respekt. Kvinner burde ikke reise alene etter at det er blitt mørkt.

Tanzania

I muslimsk dominerte områder (for eksempel Zanzibar) bør kvinner dekke til skuldre og knær når de vandrer rundt i bygater og lokale landsbyer. Spesielle forholdsregler bør tas under ramadan (islams fastemåned). Særlig kvinner bør unngå å gå alene langs veien og på isolerte områder på strendene.

Sri Lanka

Den generelle sikkerhetsituasjonen på Sri Lanka framstår ifølge landsider.no som betydelig bedret etter at borgerkrigen i landet tok slutt i mai 2009 da Sri Lankas regjering erklærte full militær seier over de tamilske tigrene (LTTE).

Kvinner kan imidlertid oppleve ubehageligheter dersom de ferdes alene og bør utvise aktsomhet - særlig nattestid.

Andre ting og tenke på

Begby i Apollo råder deg til å bruk tid til å finne det reisemålet som passer ditt behov- hva slags ferie vil du ha.

- Trives du best med å få kontakt med hotellpersonalet og andre som bor der? Velg i såfall et lite hotell, gjerne et familiedrevet, da har du noen å snakke med og lettere å få kontakt med andre gjester. Om du derimot vil helst være anonym og for deg selv, er et stort internasjonalt hotell det perfekte valget.

- En annen ting er mat, noen synes det er ubehagelig å gå ut og spise alene. Da kan det være bra å ha måltidene inkludert på hotellet.

Til slutt understreker informasjonssjefen at du alltid bør ta hensyn til lokale kulturer, regler og skikker - spesielt med hensyn til klær.

Les også:

Så farlig er turbulens

Dette visste du kanskje ikke om fly

Dette hater flyvertinnen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning