Slik blir du kvitt flyskrekk

Derfor er du redd for å fly

Derfor er så mange av oss redd for å fly.

FLYSKREKK: Derfor er så mange av oss så redd for å fly.
FLYSKREKK: Derfor er så mange av oss så redd for å fly. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Sist oppdatert

Flyskrekk er angst

Ifølge Aschehoug og Gyldendals Store norske leksikon(snl.no) kan flyskrekk deles opp i tre grupper: Angst for risiko ved flyreiser, klaustrofobi, og panikklidelse.

Angst for risiko ved flyreisen dreier seg om alle forhold som kan resultere i en flyulykke: Teknisk svikt, menneskelig svikt eller værforhold.

Ved klaustrofobi er det innelukkingen i flykabinen som vekker angst og ikke flyreisen i seg selv.

Ved panikklidelse er angsten for å få et panikkanfall i flyet eller i forbindelse med flyreisen det sentrale symptom.

Ifølge snl.no har cirka 5 prosent av befolkningen flyskrekk i en slik grad at de aldri reiser med fly, mens 15-20 prosent opplever angst og ubehag ved flyreiser. Det er stor overvekt av kvinner blant dem som er rammet av flyskrekk.

Statistikken taler for seg. Det er langt større sjanse for å omkomme i trafikken på vei til flyplassen enn at noe skal skje med flyet ditt i luften.

Likevel er veldig mange av oss rammet av såkalt flyskrekk.

- Flyskrekk er en form for fobi, forklarer kognitiv terapeut Janne Maj Back, som holder kurs for de fly-engstelige.

- Det vil si at du utvikler angst/redsel for en spesifikk ting som edderkopper, høyder, blod, torden, fly.

Back, som har behandling av flyskrekk som et av sine spesialområder, forteller videre til Kvinneguiden at mange av dagens fobier er en veltilpasset reaksjon for å kunne takle farer og øke sjansen for å overleve.

- Reaksjonen har gjort at vi mennesker har overlevd som art, den såkalte "Fight or flight-reaksjonen".

Terapeuten understreker at fobi er i seg selv ikke sykelig, men kan oppleves svært ubehagelig, skremmende og begrensende for den frie livsutfoldelse som mange ønsker.

Tror på din egen redsel

Videre forteller Back at det du er redd for vekker en sterk fysiologisk reaksjon som er så ubehagelig, at du aktivt vil unngå det du frykter.

- Det fysiologiske ubehaget kan oppleves som økt hjertefrekvens, høy puls, kvalme, klam på kroppen, anspenthet, skjelving, manglende konsentrasjon, irritasjon, svimmelhet, og lignende. Dette gjør at den som er redd tror enda mer på redselen sin, siden kroppen setter i gang disse signalene.

Når det kommer til angst for å fly, forklarer terapeuten at det blant annet kan være redselen for trange kabiner, manglende mulighet til å forlate flyet, varhet for lyder, takeoff, høyder, turbulens, manglende følelse av kontroll, stoler ikke på piloten/kabinpersonale.

- Du overvurderer trusselen i situasjonen og tenker katastrofetanker som "nå detter flyet ned", "den motorduren må tyde på at noe er galt", "turbulens er det samme som at flyet blir ustabilt og faller ned".

Forskjellige nivåer av flyskrekk

Back forteller at på kursene hun holder opplever hun alle kategorier av flyskrekk, fra de som er veldig redde og ikke har flydd på svært mange år til de som er redde, men flyr.

- En kursdeltager hadde i 25 år dratt familien med på campingtur fordi hun var redd for å fly. Etterhvert satte barna foten ned. Nå ville de også til syden slik som alle andre. Familien ga henne et flyskrekk-kurs. Mor i familien ble kurert og campingvognen solgt.

Behandlingen på disse kursene består ifølge terapeuten av informasjon om flysikkerhet og flyvning av en pilot, samt hjelp til tankeendring sammen med det som kalles desensitivisering(systematisk og gradvis eksponering av det å være i fly) av en kognitiv terapeut.

Tips for å minke angstnivået under flyturen:

  • Unngå koffeinholdige drikkevarer som kaffe eller te, de kan gi hjertebank - drikk heller vann eller juice
  • Unngå stress, ha god tid når du skal fly. Øker stressnivået øker også flyangsten
  • Forsøk å avlede tankene under turen. Les en spennende bok, hør på avslappende musikk, snakk med medpassasjerer
  • Er du ekstrem redd kan det være nyttig å informere kabinpersonale om din flyangst, de kan hjelpe deg under turen og gi deg følelse av trygghet
  • Sitt langt fram i kabinen, der er det mindre lyd og bevegelse
  • Konsentrer deg om pusten - pust dypt, rolig og regelmessig - det hjelper
  • Og husk: Det er ikke flyturen som er farlig, kun det som foregår i din fantasi - unngå krisemaksimering

Kilde: Nettpsykiateren.no

- Kurset avsluttes med en eksamensflyvning i vanlig rutefly. 95 prosent av de som går på kurs får en annen opplevelse av det å fly etterpå.

Hvorfor har noen flyskrekk, og andre ikke?

- Det er egentlig ikke godt å si, understreker Air Purser, Cabin Crew Instructor og Sertifisert Coach CPCC Ellen Halvorsen.

- Vi er ulike personer, vi oppfatter ting ulikt, vi tolker situasjoner ulikt, dessuten har vi mennesker en grunnleggende redsel for høyder. Opplever vi frykt i en situasjon, vil hjernen vår huske det og minne oss på denne faren neste gang vi er i en lignende situasjon. Det er overlevelsesinstinktet som melder seg.

Tankene styrer frykten

Jørgen Rasmussen jobber blant annet innen Nevro Lingvistisk Programmering og Hypnose, og er skaperen bak tilstandsterapi.com. Han er av den oppfatning at flyskrekk ikke eksisterer.

- Det finnes kun mennesker som har skremmende tanker i hodet sitt rundt det å fly. Følelsen av frykt kommer ikke av flyturen i seg selv. Det sier seg selv at når noen sitter med panikk, andre er likegyldige, noen synes flyturen er spennende og noen faktisk sover, i det som objektivt sett er den samme flyturen.

- Ideen om at mennesker har flyskrekk er en lite nyttig ide. Det får det til å virke som en sykdom (som å være mottakelig for et virus), som noe som bare rammer oss, samt at det er selve flyturen og / eller situasjonen som skremmer oss. Ingen ting av dette stemmer.

Rasmussen mener det er langt mer nyttig å definere det hele som et tankeproblem.

- Tanker om flystyrt eller panikk dukker opp og så lever vedkommende seg inn i den forestillingen. Slik holder vi mennesker på i alle livets settinger. Vi har en tendens til å tro på og leve oss inn i de tankene som dukker opp.

Slik blir du kvitt flyskrekk

Første steget kan ifølge Halvorsen være å lære seg metoder for å mestre å håndtere frykten.

- Hvis du er motivert og ønsker å gjøre noe med det, finn et kurs som passer deg. Informasjon og trening må gi mening, ellers har det liten effekt.

- Jeg tror det er mange som sliter med fly angst og derfor velger en annen måte å reise på enn med fly. Vi unngår jo gjerne det vi synes er ubehagelig.

Få hjelp mot flyskrekk

FLYSKREKK: Å være redd for å fly kan vekke sterke fysiologiske reaksjoner, som økt hjertefrekvens, høy puls, kvalme, klam på kroppen, anspenthet, skjelving, ukonsentrert, irritabel, svimmelhet, og lignende.
FLYSKREKK: Å være redd for å fly kan vekke sterke fysiologiske reaksjoner, som økt hjertefrekvens, høy puls, kvalme, klam på kroppen, anspenthet, skjelving, ukonsentrert, irritabel, svimmelhet, og lignende. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Det finnes mange aktører som tilbyr kurs for å bli kvitt flyskrekken:

SAS / Co-Inspiration

Widerøe

Flight Clinic

Via Egencia

Les også:

Å reise all-inclusive er ikke uten videre anbefalt

Dette flyselskapet nekter deg å ta med mat

Så farlig er egentlig turbulens

Denne saken ble første gang publisert 27/02 2014, og sist oppdatert 12/09 2018.

Les også