Smarte triks for en behagelig flytur

De beste rådene for flyturen

Ikke la flyturen ta knekken på søvn, hud eller forstand.

TIPS FOR BEDRE FLYTUR: Ett av reiseekspert og eventyrer Gunnar Garfors beste tips på flyet, er å ta med en flaske Tabasco som kan sprite opp den kjipe flymaten. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TIPS FOR BEDRE FLYTUR: Ett av reiseekspert og eventyrer Gunnar Garfors beste tips på flyet, er å ta med en flaske Tabasco som kan sprite opp den kjipe flymaten. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Foto: ThinkFoto.dk
Publisert Oppdatert

Å reise med fly innebærer ofte en ganske så stor mengde stress før du i det hele tatt får boardet flyet. For ikke bare må du ofte opp tidlig, du skal kanskje også rekke flytoget, finne parkering, pakke om når skrankedamen forteller deg at du har tre kilo for mye i bagasjen, tømme håndvesken i sikkerhetskontrollen og så løpe til gaten før de begynner å rope navnet ditt over høyttaleranlegget.

Vel ombord drømmer du kanskje om å bare kunne synke ned i setet og tenke at nå er jammen ferien snart her. Men av erfaring vet de fleste av oss at det kan være mange ting som står i veien for roen og avslappningen, også når du er kommet deg ombord på flyet.

Babyer som hyler, flyvertinner som skrangler forbi, kald luft fra airconditionen; det er mange ting som kan både irritere og forstyrre. Men slapp av, vi har samlet sammen eksperttriksene som gjør flyturen til en (behagelig) lek:

Sov godt

Særlig om du skal reise langt, over flere tidssoner eller bare var oppe lenge før hanen gol for å rekke flyet, er det viktig for både humør og helse at du får sove på flyturen. Ikke alle synes det alltid er like lett å få til, men heldigvis finnes det ifølge magasinet Real Simple gode råd. Her er tipsene for deg som vil komme frem uthvilt og klar for å starte ferien:

1. Prøv å få vindusplass, gjerne ved en nødutgang

- Sitter du ved vinduet er det ingen som vil plage deg når de skal inn og ut på toalettet, og du kan i tillegg lene hodet mot vinduet, forklarer reiseredaktør i johnnyjet.com, John E. DiScala, til magasinet Real Simple.

- De verste stedene å sitte på er nær toalettene fremme og bakerst, da ikke bare er det sted hvor det er mye bråk, men det er også hvor det til enhver tid er mange som samler seg og blir stående å skravle.

2. Ha med sovepute, varme sokker og et pledd

Særlig dersom du sitter i midtsete kan det være til god hjelp å ha en pute å hvile hodet på. Noen flyselskap deler ut puter, hos andre kan det være smart å ha med egen. Det finnes også smarte sett å få kjøpt hvor du ikke bare får en oppblåsbar pute, men også øyemaske (for å stenge ute lys) og også ørepropper.

VINDUSPLASS: Det er lettest å få sove om du sitter på en vindusplass.
VINDUSPLASS: Det er lettest å få sove om du sitter på en vindusplass. Foto: FOTO: Thinkstock

Mange synes også det er fint å reise med et tynt, men varmt pledd med seg, da det ofte blir kaldt ombord i fly, særlig på flygninger som går gjennom natten. Et annet alternativ er å ha på seg et stort pashminaskjerf når du reiser, som kan brukes som pledd når du skal slappe av.

REISEEKSPERT: Gunnar Garfors har besøkt alle land i hele verden - og vet derfor en ting eller to om å reise med fly.
REISEEKSPERT: Gunnar Garfors har besøkt alle land i hele verden - og vet derfor en ting eller to om å reise med fly. Foto: FOTO: Nrk

3. Fest setebeltet over pleddet du har over deg

Ifølge magasinet Real Simple er dette trikset en virkelig "smartis" som sørger for at du får sove uforstyrret hele flyturen.

- Når det er synlig for flyvertinnene at setebeltet ditt er festet, trenger de ikke å vekke deg unødvendig for å gi beskjed om at det er litt turbulens, forklarer DiScala til magasinet.

- Husk også på å sørge for at du har alt på plass før du legger deg til å sove, slik at du slipper å forlate plassen din for noe. En lett snack og vann er et must, og sørg også for å ha besøkt toalettet på forhånd.

Kle deg komfortabelt

Selv om man blir bombardert av kjendiser som ser ut som de er på tur på byen når de skal ut å fly, så er det ingen tvil om at reisen blir langt mer behagelig om du har kledt deg mer for komfort enn stil.

- Jeg reiser alltid med komfortable, ikke-tettsittende klær i naturfibre som ull og bomull, da disse ikke blir klamme. Og sko som er enkle å ta av for å la føttene puste, forklarer reiseekspert og eventyrer Gunnar Garfors, som i 2012 besøkte fem land på fem kontinenter på bare én dag, til Kvinneguiden.

- Det er som oftest også kaldt på fly, så jeg har alltid med meg en ekstra genser eller jakke. Det aller beste er faktisk en hettegenser med stor hette, for da kan jeg trekke denne over hodet for å dempe både lyd og lys og signalisere til naboen at jeg har tenkt til å sove. Det hender jo nemlig at man havner ved siden av noen som er i overkant glad i å skravle.

Dette har du i håndbagasjen

Her er småtingene som gjør flyturen langt mer behagelig:

 • Ørepropper
 • Øyenmaske
 • Tyggegummi (for dotter i ørene)
 • Våtservietter (til søl, klisne hender og alt annet)
 • Antibakteriell håndrens (til etter toalettbesøk)
 • Pledd eller stort skjerf
 • Lydbok eller musikk
 • Øretelefoner
 • Små flasker med ansiktskrem og fuktighetsspray (huden blir fort tørr på fly)
 • Snack som nøtter, tørket frukt og vann iPad
 • iPad
 • Klistremerker og tegneblyanter (om du reiser med barn)
 • Penn (til å fylle ut innreiseskjemaer, løse kryssord o.l.)
 • Tannbørste og tannkrem til nattflygninger

(Kilder: Gunnar Garfors, Cosmopolitan, The Gloss, Beaut.ie og Byrdie.com)

Vann og joggebukser

Den australske supermodellen Miranda Kerr jetsetter til stadighet mellom hjemlandet Australia og nåværende bosted i New York, samt rundt omkring på modelloppdrag verden over.

Nylig forklarte 31-åringen til luksusnettbutikken Net-a-Porter hva hun aldri reiser uten:

Jeg forlater aldri hjemme uten øyemasken min, forklarer Kerr til nettstedet.

- Den hjelper med å sørge for at jeg får nok skjønnhetssøvn når jeg er på reisefot.

Supermodellen - som genererer tusenvis av resultater på Google-søket "Miranda Kerr Airport Style" - røper at hun bare ser så moteriktig ut før og etter flyturen. Ombord på flyet er det komfort som gjelder for Kerr.

- Med en gang jeg er ombord, bytter til jeg koseklær, joggebukse og hettegenser er en gjenganger, forklarer modellen og ettbarnsmoren.

- Dette gjør at jeg virkelig kan finne en komfortabel stilling og ha det bra mens jeg befinner meg ombord i flyet.

Kerr benytter også trikset om å bruke et skjerf som pledd.

- Det blir jo ofte nokså kaldt ombord på et fly, forklarer supermodellen.

- Det er praktisk å ha kledt seg litt lagvis, slik at man kan ta av og på seg plagg alt etter som man har behov for det.

Kerr forklarer også at hun alltid reiser i flate sko.

- Skoene jeg reiser i skal være behagelige å gå i, og skal også være nokså lette å ta av og på i sikkerhetskontrollen. Jeg pleier også alltid å sparke av meg skoene når jeg er på plass i setet, på den måten forhindrer du i stor grad at beina sveller opp.

Hold huden fin på fly

Å reise med fly kan gi tørr hud - selv for supermodeller.

UNDERHOLDNING: Last ned en lydbok eller god film om du ikke planlegger å sove på flyturen, men bare slappe av til du er fremme.
UNDERHOLDNING: Last ned en lydbok eller god film om du ikke planlegger å sove på flyturen, men bare slappe av til du er fremme. Foto: FOTO: Thinkstock

- Jeg reiser ikke uten Kora Organics Luxurious Rosehip kroppsolje, ansiktssprayen Energising Citrus Mist, og Hydrating Day og Night Cream, forklarer Kerr.

- Alle disse sørger for at huden min holdes gjennomfuktet gjennom hele turen.

Hudpleier og innehavet av salongen Karl Johan Hudpleie i Oslo, Annkarin Svendsen, er helt enig i at det er viktig å holde oppe fukten i huden på flyturer, da særlig av den lange variantem.

- Innemiljøet på fly holder svært lav luftfuktighet, forklarer Svendsen.

- Det er ikke så mye å gjøre med dette, men man kan jo gjøre sitt til for at man på mest mulig måte fukter huden mens man er i luften, både innenfra og fra utsiden.

Svendsen foreslår å passe på å drikke rikelig med vann.

- Og unngå alkohol, det har bare en enda mer fortørrende effekt på huden.

Hudpleieren forklarer at det mest effektive er å fjerne sminken, ta på seg en fuktighetsgivende ansiktsmaske og bare lene seg tilbake.

- På denne måten holdes huden din god og fuktig under masken, og du kan lande med glødende vakker hus.

Magasinet Cosmopolitan tror også at det beste du gjør for huden når du flyr, er å fjerne all sminke og smøre på deg en ansiktsmaske.

- Sisley sin Flower Express Mask er fantastisk, forklarer make-up artist Annie Levy til magasinet.

- Den har ingen farge og synker nesten umiddelbart inn i huden, noe som gjør at du ikke trenger å føle deg på utstillingen som sitter der med ansiktsmaske.

Å bruke en vannspray som kjøler ned fjeset er et annet alternativ.

- Dermalogica Multi-active Toner er en av mine favoritter, røper Levy.

- Jeg tar med en egen flaske Tabasco

Alle som har reist med fly, vet at maten som regel ikke blir noen høydare. Er flyturen lang, kan det derfor hende du absolutt bør bringe din egen mat til både deg selv, og ikke minst barna.

- Jeg spiser det meste av flymat, forklarer Garfors.

PRØVESTØRRELSER: Mange av oss har allerede en hel haug med kosmetikkprøver hjemme i en skuff. Disse er små, og dermed ypperlige for å ha med seg i håndbagasje når du reiser med fly.
PRØVESTØRRELSER: Mange av oss har allerede en hel haug med kosmetikkprøver hjemme i en skuff. Disse er små, og dermed ypperlige for å ha med seg i håndbagasje når du reiser med fly. Foto: FOTO: Aesop

- Men ett triks jeg har lært meg over årenes løp, er å ta med meg en liten flaske Tabasco, som virkelig setter en piff på den noe litt tamme flymaten.

Garfors minner om å sjekke at du har lov til å nyte medbragt mat på nettopp din flyvning.

Andre igjen anbefaler å ta med sunne snacks som nøtter, frukt og vann, når du skal ut på tur.

- Pakk snacks med hjemmefra, slik at du vet at du alltid har noe sunt og nærende for hånden, forklarer dietiker, naturterapeut og forfatter av boken "Eat yourself young", Elizabeth Peyton Jones, til Kvinneguiden.

- Frukt er flott, det samme er nøtter. Og ikke sats på de nøttene du får kjøpe ombord på flyet, da disse som oftest er fulle av olje og salt. Kjøp heller rå usaltede nøtter og ta med deg.

Peyton Jones forklarer at vann kan man kjøpe ombord på flyet eller etter du har gått gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen.

- Drikk ofte og mye. Å fly tørrer ut både hud og slimhinner, og vil gjøre at du snart føler deg både trøttere og mer sliten enn det du kanskje egentlig er.

Ernæringseksperten forklarer at hun også prøver å holde seg til samme sunne maten når hun reiser som det hun spiser hjemme.

- Jeg pleier å ta med meg multivitamintabletter og ta én av disse ombord også, og det samme gjelder grønn supermat i pulverform, som spirulina og hvetegress.

Foto: FOTO: Colourbox

Underholdning

Selv om flyturen er lang og du planlegger å sove, er det ikke alltid at man får det som man ønsker. Da kan det være fint å ha med seg litt underholdning for å få timene til å gå.

- På flyet har jeg alltid med meg lesestoff, bærbar PC, øreplugger og en penn, forklarer Garfors.

- Sistnevnte er til utfylling av innreiseskjema og lignende papirer, noe som må gjøres i mange land.

Mange fortrekker å spare plass og vekt i håndbagasjen og lese e-bøker når de er på reise. Dette kan man gjøre på nettbrett eller en Kindle, Amazons eget lesebrett, hvor du enkelt laster bøker ned direkte fra Amazons nettbutikk.

Ikke tid til å kjede seg

Barn som kjeder seg, er barn som ikke er så greie å ha med å gjøre. Så reiser du i følge med noen små, kan det lønne seg å ha en del triks i ermet. Super-blogger og tobarnsmamma Joanna Goddard med bloggen A cup of Jo vet akkurat hva som skal til:

1. Du trenger en stor håndveske eller ryggsekk

Fyll denne med alt du trenger - og tror du kan komme til å trenge - av våtservietter, bleier (om barna enda bruker dem), snacks (flyturer med barn er ikke dagen til å være så altfor streng med regelen om bare kos på lørdager!), små leker, tegneblyanter, en notatbok (som de kan skrible i) og

2. Ta med en ny bok

De aller fleste barn elsker å bli lest for, så en ny bok vil være en hyggelig overraskelse og noe som kan underholde en god stund. Litt større barn er glade i aktivitetbøker, noe som også er perfekt for å drøye tiden man er ombord.

Slik unngå du jetlag

Gunnar Garfors har reist verden rundt, besøkt alle land og er dermed litt av en autoritet på hvordan man best unngår jetlag når man ankommer destinasjonen:

- Trikset er å uansett hvor trøtt man er ved landing å holde seg våken til midnatt eller enda senere, forklarer Garfors.

- En kollega av meg gjør alltid den samme feilen når vi reiser sammen østover. Da lander flyet som regel tidlig på morgenen eller før lunsj. Han tar seg noen timer på øyet, og resultatet er at han sliter med massivt jetlag i dagesvis etterpå. Jeg prøver å følge dagsrytmen til dit vi er kommet umiddelbart, så uansett hvor trøtt jeg er, utforsker jeg heller byen til det er på tide å ta kveld. Da sover jeg som en stein hele natten, og våkner helt uthvilt dagen etterpå.

3. Bla gjennom bilder på telefonen

Små (og større) barn elsker å se bilder av seg selv og familiemedlemmer.

4. Ta med plukke-mat

Rosiner, tørre cheerios i en matboks, fruktbiter - her er det bare å bruke fantasien. Poenget er at det er mat som skal ta LAAANG tid å gjøre seg ferdig med.

5. Pledd

Ta med et lite pledd, gjerne et som barnet kjenner til og bruker når han eller hun skal sove hjemme.

6. Bærbar DVD

Flyturer er perfekte for å se en ny film. Eller favorittfilmen for 100ede gang.

7. Besøk App-store

Det er nesten vanskelig å tenke seg en verden hvor man underholdt barn uten smart-telefoner og nettbrett, og i dag finnes det apper og spill tiltenkt barn i enhver aldersgruppe og for alle interesser. Et must på turen.

Les også:

Sjekk hva reiseforsikringen IKKE dekker

Slik kommer du deg raskest fra flyplassene

Reiser du hit, trenger du ikke ta med lommeboken

.

FLYPLASS-STIL: Både Miranda Kerr, Kourtney Kardashian og Katie Holmes har alle skjønt at komfort kommer høyt opp blant prioritetene når du skal ut å fly.
FLYPLASS-STIL: Både Miranda Kerr, Kourtney Kardashian og Katie Holmes har alle skjønt at komfort kommer høyt opp blant prioritetene når du skal ut å fly. Foto: FOTO: Stella Pictures

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning