Reiseguide Sydney

Advarsel: Du kommer til å ville flytte hit

Det tar bare et øyeblikk å falle hodestups for denne storbyen.

DRØMMEFERIE: Det går ikke an å reise til Australia og ikke forelske seg fullstendig.
DRØMMEFERIE: Det går ikke an å reise til Australia og ikke forelske seg fullstendig. Foto: FOTO: Asset Bondi Property
Publisert Oppdatert

Sydney er en by som er så strålende at du føler nesten at du må ta på deg solbriller bare av å være her. Harbour Bridge, Operahuset, de kritthvite strendene, grønne parker og bak alt: Det glitrende blå blå Stillehavet, her er en by som treffer deg midt i solar plexus.

Og det er ikke bare det åpenbare, som solskinn, surf og strender som lokker turister "down under" og til Sydney. Her er en by som også har både aktiviteter for hele familien, shopping i verdensklasse, fantastisk mat og spennende kultur å by på. For å nevne noe. Pluss på koalaer du kan klappe, gåturer du aldri kommer til å glemme og den en stemning som får deg til å senke skuldrene nesten før du har landet, det er ikke rart at alle vil til Sydney.

Sol og surf

For de aller fleste som besøker Sydney for første gang - spesielt om du gjør dette i sommerhalvåret - så er det to ting som gjelder umiddelbart: Solen og strendene. Både fordi at du ikke kan unngå dette på noen måte når du befinner deg her, men også fordi at solskinn, strandliv og surfing er så tett knyttet opp til det bildet de aller fleste av oss har av Sydney før vi engang har landet. Er man her, må man på stranden. Sånn er det bare.

Men Sydney har også mer å by på, og er en by du garantert kommer til å falle for, både med øyet og hjertet.

Dette må du få med deg

HISTORISK: Området The Rocks er den eldste delen av Sydney, og hjem til mange gamle og hyggelige puber, museer og utstillinger.
HISTORISK: Området The Rocks er den eldste delen av Sydney, og hjem til mange gamle og hyggelige puber, museer og utstillinger. Foto: FOTO: Sydney.com

Det kan være fristende å bare tilbringe dagen med sol, sand og surf når du befinner deg i Sydney. Men da ville du ha gått glipp av disse:

STORBY: 5 millioner mennesker kaller Sydney hjem.
STORBY: 5 millioner mennesker kaller Sydney hjem. Foto: FOTO: Easytobook.com

Nyttig på nett

  • Bondivillage.com
  • Sydney.com
  • Mybondisummer.com.au/
  • Sydneyoperahouse.com
  • Sydney-travel-guide.org
  • Therocks.com
  • Manleyaustralia.com
  • Bluemts.com.au

1. Taronga Zoo

Sydneys Taronga Zoo er en flott og spennende dyrehage som både store og små i familien nok helt sikkert vil sette pris på. Og ikke nok med det: Denne dyrehagen kan nok helt sikkert skilte med å være den dyrehagen i verden med den aller beste utsikten. Fra store deler av parken har du nemlig panoramautsikt rett over havnen og mot Sydneys imponerende skyline.

Taronga ligger ved innseilingen til Sydneys vakre havn, i bydelen Mosman. Hit kan man kjøre med bil, men det aller flotteste er nok å ta fergen fra Circular Quay i sentrum. Turen tar ikke mange minuttene, men vil gi deg en helt unik utsikt mot både Harbour Bridge og ikke minst operahuset.

Dyrehagen, som ble åpnet allerede i 1916, er hjem til mer enn 2600 dyr og over 340 ulike dyrearter. Her tilbringer du fint hele dagen, så sett av godt med tid.

2. Sydney Operahouse

Sydneys ikoniske operahus er et av verdens aller mest kjente bygg og også byens - og landets - store stolthet. Operahuset, som ligger vakkert til helt i vannkanten, er minst like fantastisk på nært hold som det er på bilder, og et absolutt must om du befinner seg i Sydney.

Sydney Opera House åpnet dørene i oktober 1973. Den danske arkitekten Jørn Utzon hadde jobbet med ideen helt siden 1957, da han vant jobben med å tegne Sydneys nye operahus i en designkonkurranse.

Til tross navnet så er det ikke bare opera som vises her, men mange andre former for musikk, teatertykker, dans og kulturelle innslag. Faktisk er Sydneys operahus et av de absolutt travleste kulturscenene i verden, med godt over 1500 forestillinger og 1,2 millioner besøkende i året.

Bygget regnes som et av de mest viktige i det siste århundret, og ble i 2007 oppført på UNESCOs Verdensarvliste.

3. Harbour Bridge

Vi ser den på TV hver nyttårsaften. Som ett av de første stedene i verden som går inn i det nye året - mens det enda er midt på ettermiddagen hjemme i Norge - har vi blitt vant til å se det fantastiske fyrverkeri som lyser opp Sydneys ikoniske Harbour Bridge.

Broen, som ble åpnet offisielt i 1932, er en av de høyeste stålbroene i verden, og forbinder Sydneys sentrale businessdistrikt og bysentrum med bydelene som ligger nord for havnen, North Shore. Både biler, tog, syklister og fotgjengere bruker broen, og om du ikke lider av høydeskrekk, ja da bør du melde deg på en av gåturene som arrangeres av firmaet BridgeClimb, som tar deg med opp til toppen av den 134 meter høye broen.

4. Gåturen fra Bondi Beach til Coogee Beach

Om du liker å holde deg litt mer aktiv på ferien enn å bare ligge rett ut på stranden, ja da bør du begi deg ut på denne uforglemmelige gåturen. Fra Bondi Beach følger du en gangvei som strekker seg 6 kilometer over klipper, strender og trappetrinn i fjellet til den litt mer avslappede og vakre stranden Coogee. På gåturen vil du kunne nyte en fantastisk utsikt innover mot Sydney sentrum og til strendene både nordover og sørover.

Gåturen tar i underkant av to timer fra start til slutt, og det finnes rikelig med hvileplasser og steder å sette seg ned på langs veien.

5. Ta en surfe-time

Om du bare én gang i livet skal prøve deg på surfing, ja så bør det være i Australia. Det er mange av strendene i Sydney som tilbyr dette, spør deg frem på hotellet om hva og hvor det passer best for nybegynnere å ta sine første padletak. Manley og Bondi er begge populære surfestrender.

6. Darling Harbour

Darling Harbour er sentrumshavnen i Sydney og hjem til et stort utvalg restauranter, barer, hoteller og andre fornøyelsestilbud. Store deler av området er bilfritt og dermed ypperlig å bevege seg rundt i som fotgjenger og da spesielt om man reiser med barn. Like ved Darling Harbour ligger også Chinatown, som er vel verdt et besøk.

Om du reiser med barn finnes det blant annet en gigantisk lekeplass her, stor utendørskino, 9D adventure kino og flere museer her også.

7. Chinese Garden of friendship

I Darling Harbour bør du legge inn et besøk i den vakre hagen Chinese Garden. Her finner du en perfekt modell av de berømte kinesiske hagene, med fossefall, innsjøer, eksotiske planter, paviljonger og hemmelige gangveier. Husk å stoppe for en kopp te på det tradisjonelle "Tea House" som finnes midt i parken.

Sydneys Chinese Garden of Friendship ble bygget som et symbol på vennskap mellom Sydney og byen Guangzhuo i Kina, og følger det klassiske "Yin-Yang" prinsippet med fem motstående elementer, jord, ild, vann, metall og tre. Her er teorien at dersom bare ett av elementene mangler, forstyrrer det balansen og harmonien i hele hagen.

8. The Rocks

Området The Rocks, som ligger tett inntil Circular Quay og er stedet som leder deg opp på Harbour Bridge, er ikke bare et spennende urbant område av Sydney, men var også stedet hvor de første Europeerne som kom til Australia i 1778 slo seg ned. Dette gjør at The Rocks regnes som Sydneys eldste område. Bygningene som Europeerne bygget var for det meste laget i sandstein, noe som forklarer hvorfor området ble hetende det det - også i dag - heter.

Nærheten til Circular Quay og den ikoniske utsikten mot Harbour Bridge gjør at The Rocks er et populært område for turister. Her finner du et vell av kunst- og håndverksbutikker, i tillegg til mange kjente og historiske puber. I helgene finner du et stort matmarked her, og på kveldstid er det mange gallerier som kjører utstillinger av lokale australske kunstnere. Pass på å få med deg de organiserte gåturene gjennom de mest historiske delene av området, og museet som gir det innblikk i hvordan aboriginene levde.

9. Eveleigh Farmers' Market

Selv om du helt sikkert ikke kommer til å lage så mye mat selv når du er på ferie, så er et besøk på Everleigh Farmer's Market vel verdt det likevel. Markedet, som finner sted hver lørdag, er en opplevelse, og du kan spise seg mett og god for småpenger - på fersk, økologisk og lokal mat.

10. Luna Park

Fornøyelsesparken Luna Park ligger ved Milsons Point på nordsiden av Sydney Harbour. Parken åpnet først i 1935, men i 1979 stengte parken som følge av en brann på spøkelsestoget, hvor seks barn og en voksen mistet livet. Store deler av parken ble revet etter dette, og gjenoppbygget. I dag er parken et populært sted for barnefamilier og burde i høyeste grad stå på tapetet om du reiser med barna til Sydney.

11. Sydney Tower Eye

Om du ikke lider av høydeskrekk, ja da bør du ta turen opp i tårnet Sydney Tower Eye, hvor du kan nyte en spektakulær 360 graders utsikt over Sydney, strendene opp og ned langs kysten, og til og med fjellene Blue Mountains i det fjerne.

Sydneys beste strender

Sydney har mange strender å velge mellom, her er de du absolutt må få med deg:

FEREGN: Ta fergen over fra sentrum til ikoniske Taronga Zoo.
FEREGN: Ta fergen over fra sentrum til ikoniske Taronga Zoo. Foto: FOTO: flickr.com/photos/matthew_knott, creative commons
ROOM WITH A VIEW; Sjiraffene i Taronga Zoo kan ikke klage på utsikten i alle fall.
ROOM WITH A VIEW; Sjiraffene i Taronga Zoo kan ikke klage på utsikten i alle fall. Foto: FOTO: Taronga Zoo
IKONISK: Det velkente operahuset som pryder Sydneys havn er imponerende, og har havnet på UNESCOs Verdensarvliste.
IKONISK: Det velkente operahuset som pryder Sydneys havn er imponerende, og har havnet på UNESCOs Verdensarvliste. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

1. Bondi Beach

VELKJENT: Mange kjenner igjen denne stranden fra TV-serien Home and Away.
VELKJENT: Mange kjenner igjen denne stranden fra TV-serien Home and Away. Foto: FOTO: Sydney.com

Bondi Beach er et navn som de aller fleste kjenner til - selv om man aldri har satt fot i Sydney eller Australia for øvrig. Bare navnet i seg selv er nok til å mane frem bilder av kritthvit sand, solbrune badevakter, kjekke surfere og duften av solkrem hengende i luften. Og du kommer ikke til å bli skuffet: Bondi er alt dette - og mere til.

Bondi, som er navnet på både selve stranden og også forstaden hvor stranden ligger, er populært blant alt fra backpackere til millionærer, og en spasertur langs strandpromenaden her er nok til å få de aller fleste til å lengte etter å si opp jobben, pakke sekken og flytte hit for alltid. Her er det laid-back surfe-livsstil som gjelder, og selv businessfolkene som er ute til lunsj setter seg like gjerne i strandkanten, ruller opp buksebeina på jobbdressen og lar beina hvile i den varme sanden mens de spiser.

Fra bysentrum i Sydney tar det ikke mer enn 30 minutter ut til Bondi stranden med buss, og du tilbringer minst en hel dag her ute, med soling, shopping og spising på de mange restaurantene og kafeene som ligger tett-i-tett langs strandpromenaden og gatene innenfor.

2. Coogee Beach

Coogee er en av de mest populære strendene for både surfere og småbarnsfamilier - og alle andre. Her nyter du hvit sandstrand, sjarmerende gatekafeer, surfebølger og en deilig avslappet stemning. Få med deg gåturen mellom Bondi og Coogee.

3. Palm Beach

Palm Beach som ligger en 50 minutters kjøretur nordover fra Sydney sentrum, er stedet hvor den kjente og kjøre australske TV-serien Home and Away spilles inn, og vil dermed virke velkjent på de aller fleste. Her er stranden hvit og silkemyk og bølgene perfekte for deg som vil surfe når du er i Sydney. Stedet er også ypperlig for fiske og flotte turer, som gåturen opp til ikoniske Barrenjoey Lighthouse.

4. Manley Beach

Fantastiske Manley Beach regnes som startpunktet for strendene som strekker seg nord for byen, fra Manley som ligger midt i byen og helt ut til Palm Beach, som regnes som Sydneys mest nordliggende bystrand.

Til Manley kommer du lettest med ferge fra Curcular Quay, og stranden er populær blant både surfere og barnefamilier, som ofte kommer hit i helgene for å nyte både stranden, vannet og de mange hyggelige spiseplassene du finner her.

5. Avalon Beach

Avalon Beach er ypperlig for svømming, vindsurfing og fisking, og er slett ikke verst for soling heller. Her er ikke sanden så hvit som på flere av de andre strendene, men det gjør likevel ingenting når du ser deg rundt og virkelig tar inn omgivelsene.

6. Bronte Beach

Bronte Beach ligger omtrent en kilometers gange sør for den mer kjente Bondi stranden. Her er det mange som drar for å sole seg på den pudderhvite stranden, for det anbefales ofte ikke å begi seg ut på svømmetur her. Sterke understrømmer gjør stranden populær blant adrenalinsøkende surfere, mens svømmere bes være forsiktige og holde seg nære land.

Ta en utflukt

Det er en by så full av vakre strender, fantastisk mat og spennende shopping og kultur at det kan føles som du ikke trenger mer å se og gjøre denne ferien. Men om du har tid og anledning, er det absolutt å anbefale å leie bil og også få med deg disse når du befinner deg i Sydney og New South Wales:

1. Hunter Valley

COOGEE BEACH: Vakre Coogee Beach er en av de absolutt flotteste bystrendene i Sydney.
COOGEE BEACH: Vakre Coogee Beach er en av de absolutt flotteste bystrendene i Sydney. Foto: FOTO: Coogee Sands Hotel
SJØBASSENG: Ved Bondi stranden kan du også velge å bade i dette bassenget som er fylt opp med sjøvann. Kankje greit for deg som lider av hai-skrekk.
SJØBASSENG: Ved Bondi stranden kan du også velge å bade i dette bassenget som er fylt opp med sjøvann. Kankje greit for deg som lider av hai-skrekk. Foto: FOTO: Bondi.com

Om du er en fan av australsk vin og kanskje drikker dette hjemme så vel som når du er på ferie her, ja da bør du ta en dagstur ut til landets største vinregion, Hunter Valley. Her kan du besøke vinprodusenter, være med på vinsmaking, og lære mye mer om hvordan vin blir til. Det finnes mange B&Bs og småhoteller og velge mellom, og stedet er også kjent for sjarmerende og anerkjente restauranter og barer.

BLUE MOUNTAINS: Dene fjellkjeden er populær blant turister. Formasjonen i bildet kalles "3 søstre.
BLUE MOUNTAINS: Dene fjellkjeden er populær blant turister. Formasjonen i bildet kalles "3 søstre. Foto: FOTO: flickr.com/photos/bryan_garnett_law, creative commons

Det finnes hele 150 vinprodusenter i dette området, og mange vil la deg være med på sightseeing og prøvesmaking.

2. Blue Mountains

Fjellkjeden Blue Mountains ligger i New South Wales , like nord for der hvor utkanten av byen møter skogen, og er et populært utfluktsmål både for både familier som bor i Sydney-området, og turister.

Fjellkjeden ligger faktisk bare 50 kilometer vest for hovedstaden, og kan skimtes i det fjerne om du beveger seg opp til toppen av Sydney Tower Eye inne i sentrum.

Det høyeste punktet ligger hele 1189 meter over bakken, og landskapet er dramatisk med store klippeformasjoner.

Du kan leie bil og kjøre hit eller melde deg på en av de mange organiserte turene som går ut til Blue Mountains daglig. Noen av disse turene har lagt inn en overnatting på turen, mens andre igjen kjører om morgenen og kommer tilbake til Sydney på kvelden.

3 Palm Beach

Om du synes den halvmåneformede stranden i Palm Beach ser kjent ut, ja så har du helt rett i det Denne stranden har du nemlig hatt rett inn i stua hjemme - gjennom TV skjermen - i mange mange år.

Den populære australske såpeoperaen Home and Away spilles nemlig inn her, og mange vil kjenne igjen både stranden og det ikoniske fyrtårnet Barrenjoey Lighthouse som ligger ved nordsiden av stranden.

Palm Beach ligger i underkant av en times kjøretur nordover fra Sydney, og mange reiser ut hit fra byen i helgene da det kryr av herberger, B&B og lekre hoteller her. Nede ved stranden kan du melde deg på dagskurs i seiling, eller hva med en tur på golfbanen? Du kan også hoppe på fergen og ta en tur til de små buktene rundt Pittwater.

Her bor du

Enten du vil bo midt i Sydneys yrende bysentrum, på hippe Bondi Beach eller finne roen ute i en av de vakre forstedene, ja så mangler det ikke på steder å sjekke inn på.

1. Hotel Bondi

Det er ikke for ingenting at så mange turister som kommer til Sydney velger å bo ved den fantastiske Bondi stranden. Her yrer det av liv, hyggelige gatekafeer, surfebutikker, bikinikledte mennesker og bak alt det turkisblå stillehavet.

SANDSTRAND; Mer er mange bystrender i Sydney. Den aller ytterste om man beveger seg nordover, er Palm Beah.
SANDSTRAND; Mer er mange bystrender i Sydney. Den aller ytterste om man beveger seg nordover, er Palm Beah. Foto: FOTO: Wikimedia Commons

Hotel Bondi bor du midt i hjertet av Bondi, og i gangavstand til både stranden og butikkene. Hotellet, som åpnet dørene i 1919, regnes som ett av Sydneys mest sjarmerende, og tiltrekker seg like mange foretningsreisende som det gjør backpackere.

TRENDY: På Hotellet QT er interiøret veldig trendy og moderne. I tillegg bor du midt i smørøyet om du sjekker inn her.
TRENDY: På Hotellet QT er interiøret veldig trendy og moderne. I tillegg bor du midt i smørøyet om du sjekker inn her. Foto: FOTO: Q1 Hotel
LUKSUS: På Jonahs kan du sjekke inn om du ønsker none dager omgitt av vakker utsikt, ro og fred og deilige cupcakes.
LUKSUS: På Jonahs kan du sjekke inn om du ønsker none dager omgitt av vakker utsikt, ro og fred og deilige cupcakes. Foto: FOTO: Jonahs

2. QT Sydney

På super-trendy QT bor du midt i sentrum av Sydney, på gatehjørnet hvor handlegatene George Street og Market Street krysser hverandre. Her er hele hotellet en fest for øyet, og hver og en av de 200 gjesterommene har blitt møysommelig dekorert i en unik og fargerik stil. Hotellet ligger i det som tidligere var et teater, noe som vises godt i de mange originale detaljene man har bevart inne på hotellet.

Du finner også Sydneys hotteste restaurant for øyeblikket i kjelleren, Gowings Bar & Grill.

3. Harbour Rocks Hotel

I hjertet av historiske Sydney ligge hotellet Harbour Rocks Hotel, som har en privat og intim atmosfære.

Hotellet ligger ypperlig til for deg som ønsker å se og oppleve så mye som mulig av denne byen mens du er her, og det meste er i gangavstand, som for eksempel både Harbour Bridge Operahuset.

4. Jonahs

Om du ønsker å rømme unna Sydneys hektiske bysentrum som en del av ferien, ja da bør du sjekke inn på ikoniske Jonahs. Her bor du like ved Palm Beach og stranden Whale Beach, på Sydneys nordlige kyst. Hotellet har kjendisstatus på grunn av sin service, beliggenhet og utsikt, og sees av mange på som Sydneys aller beste og mest luksuriøse hotell.

5. Beach Palace Hotel

Kule Beach Palace Hotel ligger et steinkast fra stranden på Coogee Beach. Her får du følelsen av å bo inne i en klassisk amerikansk "diner" og restauranten på hotellet er ofte stappet av hippe unge lokale Sydney-beboere.

Les også:

Quiz: Er du reisevant?

Reiseguide Milano: I denne byen er gatene som en catwalk

RETT PÅ STRANDEN: På Jonahs spiser du middagen din med denne utsikten i bakgrunnen.
RETT PÅ STRANDEN: På Jonahs spiser du middagen din med denne utsikten i bakgrunnen. Foto: FOTO: Jonahs

Her ble hundrevis av kvinner brent levende

MARKEDER: Få med deg de mange matmarkedene som dukker opp i helgene. Her spiser du rimelig og godt.
MARKEDER: Få med deg de mange matmarkedene som dukker opp i helgene. Her spiser du rimelig og godt. Foto: FOTO: Experienceaustralia.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning