Kø på butikken

Er du nummer fire, kan du si ifra

Aldri mer enn tre i køen.

OPTIMALT: Butikkjedene ønsker bare at du skal se to eller tre rygger foran deg i køen, når du handler hos dem. Ser du fler, kan du be betjeningen åpne flere kasser.
OPTIMALT: Butikkjedene ønsker bare at du skal se to eller tre rygger foran deg i køen, når du handler hos dem. Ser du fler, kan du be betjeningen åpne flere kasser. Foto: Foto: Gry Catinka Wold
Publisert Oppdatert

Det er lite som mer stressende enn overfylte butikker og lange køer når du er på vei hjem fra jobb.

Ett triks er å handle stort en gang i uka. På den måten kan du klare deg på halve lønna. Men det er ikke slik hverdagen er for de fleste.

Tidsklemma kjennes kanskje ekstra godt når barna skriker etter godteri og klokka drar mot seks, og du vet ungene legger seg for sent.

Da skal du vite at butikkene vil ha deg ut fortest mulig - dere har samme mål.

Tre er nok

Kvinneguiden har sjekket hva slags forhold de ulike butikkjedene har til kø. Flere av dem har en ganske lik smertegrense for hvor mange kunder som er for mange.

- Vi ønsker at handelen på Rimi skal gå raskt for kundene - blant annet ved korte køer, sier kommunikasjonsrådgiver i Rimi, Lise Mette Kjellberg.

- I utgangspunktet åpnes det en kasse til når det er tre kunder i kø, men dette kommer også an på mengden varer per kunde. Kassereren ser altså an både antall personer og mengde vare. En tidlig vurdering av dette hindrer oppbygging av kø, forklarer Kjellberg.

Også i Rema 1000 mener de at tre er nok.

- Vi etterstreber å aldri ha flere enn tre i kø ved kassen. Det vil si at om det er tre kunder i kø og det kommer en fjerde - så åpner vi en ny kasse, forteller kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer.

- Det er viktig å si i denne sammenheng, at det noen ganger er avhengig av hvor mange vi har på jobb og hvor mange i butikken og så videre, men dette er i hvert fall det vi jobber etter.

SKAL BRUKE SKJØNN: De ansatte i kassene forventes å bruke skjønn i tillegg til å telle antall personer i kø. Står det flere personer med store eller overfylte kurver i køen, kan det være de bør åpne flere kasser selv om det totale antall personer i køen er innenfor det ønskelige.
SKAL BRUKE SKJØNN: De ansatte i kassene forventes å bruke skjønn i tillegg til å telle antall personer i kø. Står det flere personer med store eller overfylte kurver i køen, kan det være de bør åpne flere kasser selv om det totale antall personer i køen er innenfor det ønskelige. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock.com

Kort lunte for kø

SKAL IKKE BEHØVE Å SI IFRA: De fleste butikkjedene ønsker ikke at kundene selv må be om flere åpne kasser, og vil at de ansatte skal gjøre handleturen din så effektiv som mulig.
SKAL IKKE BEHØVE Å SI IFRA: De fleste butikkjedene ønsker ikke at kundene selv må be om flere åpne kasser, og vil at de ansatte skal gjøre handleturen din så effektiv som mulig. Foto: Foto: Gry Catinka Wold

Så mange er greit

Hvor mange personer kan stå i kø før det åpnes ny kasse?

MENY: Under 3

ULTRA: Under 3

KIWI: Under 3

JOKER: Under 3

SPAR: Under 3

RIMI: 3

REMA: 3

ICA: 3-4

VINMONOPOLET: Ingen tall

Det kan virke som de fleste dagligvarebutikker har kort lunte for kø i sine butikker. Også Ica legger seg på en meget striks linje her.

- En tommelfingerregel er at det skal åpnes en ny kasse når det er tre til fire personer i kø, og kundene skal i utgangspunktet ikke måtte be om at vi åpner flere kasser, sier seniorrådgiver i Ica Norge, Bjørn Mickelson.

I Kiwi har de ikke laget noen regel for hvor mange mennesker som står i kø.

- Om vi åpner ny kasse, kommer helt an på hvor mye kundene har i handlevognen. Våre kasserere følger med, og ringer med bjellen ved behov. De bruker sunn fornuft, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Kiwi, Kristin Arvin.

- Det skal ikke være nødvendig at kunden ber om flere kasser, men vi setter selvsagt pris på at de sier ifra, dersom de mener det er behov for å åpne flere kasser.

- Hvordan ønsker dere at vi sier ifra?

- Vi ønsker at kunden sier ifra til den som sitter i kassen. Han eller hun har mulighet for å ringe etter flere, dersom det er behov for det.

Vinmonopol med skjønn

- Vår policy på dette er at det håndteres ut i fra skjønn i den enkelte butikk, sier Jens Nordahl, pressesjef i Vinmonopolet.

- Vi har veldig gode erfaringer med å gjøre det på denne måten. TNS Gallup gjennomfører årlig en spørreundersøkelse for oss. vi stiller mange spørsmål, blant annet om kø.

- Det vi ser er at 85 prosent er fornøyde med ventetid og fraværet av kø i kassen. Bare to prosent har et litt dårlig inntrykk av dette, mens bare en person av 1000 spurte har et meget dårlig inntrykk. Disse funnene stemmer også overens med det vi hører fra kunder og våre ansatte. Køene er ikke lenger et problem på polet. Køen var jo et problem med diskbutikkene, men dette problemet forsvant med selvbetjening.

Det er ikke bare polet som opplever god effekt av selvbetjente kasser.

- I noen utvalgte butikker har vi også lagt til rette for selvbetjente kasser, som et alternativ for kunden til å handle raskt og enkelt, sier Trine Erichsen, informasjonsansvarlig i Meny-Ultra, som er en del av NorgesGruppen som også omfatter Kiwi, Joker og Spar.

Angående kø, har de lav toleranse.

- I vurderingen som gjøres er det situasjonsbestemte forhold som også spiller inn, men et minimum innebærer en ambisjon om maks tre kunder i kø, sier Erichsen.

Er det greit å si fra?

Det er flotte ord fra dagligvarekjedene. Men når ting går på tverke og du har stått i kø i noe som kjennes som en evighet, med flere rygger enn du kan telle foran deg, hva synes de om at vi sier fra?

- Kundene skal i utgangspunktet ikke behøve å gjøre det, men det er naturligvis helt i orden hvis det likevel skulle oppstå kø. Det er bare å gi beskjed til noen av personalet, sier Mickleson i Ica.

Heller ikke Meny og Ultra synes at kunden skal måtte si fra om kødannelse.

- Vi etterstreber å unngå at kundene selv skal gi uttrykk for behov for flere åpne kasser, sier Erichsen.

Les også:

Nesten ingen bruker kjøleskapet riktig

Her rundlures ICA-kunder

Ukemeny med lettvint mat

Test av frokostblandinger

Én müsli får 6

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen