Hvordan skrive jobbsøknad

Derfor fikk du ikke jobben

Les her, så slipper du å lure mer.

MYE HENGER SAMMEN: En god CV, en god søknad, et godt intervju.
MYE HENGER SAMMEN: En god CV, en god søknad, et godt intervju. Foto: Colourbox.
Sist oppdatert
ÅRSAK TIL AVSLAG: - De vanligste årsakene som går igjen er at man ikke er kvalifisert til jobben ¿ altså at man ikke har rett arbeidsbakgrunn eller rett utdannelse for å innfri jobbkravene, eller at man har en dårlig formulert søknad som ikke får frem ens motivasjon for jobben, sier Trude Kvammen Ekker, partner og leder for karriere ved Smart Karriere.
ÅRSAK TIL AVSLAG: - De vanligste årsakene som går igjen er at man ikke er kvalifisert til jobben ¿ altså at man ikke har rett arbeidsbakgrunn eller rett utdannelse for å innfri jobbkravene, eller at man har en dårlig formulert søknad som ikke får frem ens motivasjon for jobben, sier Trude Kvammen Ekker, partner og leder for karriere ved Smart Karriere. Foto: JOHANSEN,ADRIAN ØHRN
UNNGÅ MASSEPRODUKSJON: Odd Fylling, karriereveileder ved To Be Academy, understreker viktigheten av å unngå masseprodusert søknad.
UNNGÅ MASSEPRODUKSJON: Odd Fylling, karriereveileder ved To Be Academy, understreker viktigheten av å unngå masseprodusert søknad. Foto: To Be Academy.

De aller fleste vil på ulike tidspunkt i livet befinne seg i en jobbsøkeprosess, av og til kan den prosessen ta lang tid, særlig når man opplever avslag på avslag fra ulike arbeidsgivere.

Dette er også noe som kan skremme en fra å våge å fortsette å søke på ulike stillinger. Men i stedet for å trekke seg unna, bør man heller forsøke å finne ut av hvorfor man ikke fikk jobben man søkte på og fortsette søkingen.

Vanlige avslags-grunner

Noen årsaker til avslag på jobbsøknad er mer vanlige enn andre, kan Trude Kvammen Ekker, partner og leder for karriere ved Smart Karriere, fortelle:

- De vanligste årsakene som går igjen at man ikke er kvalifisert til jobben - altså at man ikke har rett arbeidsbakgrunn eller rett utdannelse for å innfri jobbkravene, eller at man har en dårlig formulert søknad som ikke får frem ens motivasjon for jobben, sier Kvammen Ekker til Kvinneguiden.

Hun trekker også frem at en uryddig CV er uheldig, samt at man ikke tilpasser og skreddersyr søknaden til hver nye jobb man søker, altså at søknaden virker «masseprodusert».

Også Odd Fylling, karriereveileder ved To Be Academy, understreker viktigheten av å unngå masseprodusert søknad:

- Sørg heller for å lese annonsen godt, så du svarer på det de spør etter til den konkrete jobben. I søknaden er det viktig å skape en nysgjerrighet slik at de ønsker å ville snakke mer med deg i et intervju. For mye info blir like feil som for lite. Vis at du er kvalifisert og motivert, og få med konkrete resultater du har oppnådd, som kan være relevant for den stillingen du søker på- resultat kan også fremgå i CV, sier Fylling til Kvinneguiden.

- En annen vanlig årsak er at man utformer søknaden for originalt og «fancy», det faller ofte igjennom. Sist men ikke minst; at man ikke overholder søknadsfristen, det sier noe om generelle holdninger til tidsfrister, sier Kvammen Ekker.

Fylling forteller at mange skriver hva de ønsker i søknad, men han råder deg å heller vektlegge hvordan du kan bidra, og hvorfor din kompetanse er relevant for dem.

- Ikke se for mye på nettet og kopier hva alle andre skriver, det blir ikke alltid lest. Når du skriver, tenk at du snakker til en person og ikke et firma, forsøk å være direkte og personlig, tipser han.

Kvalifisert på papiret - ikke på intervjuet

Dersom man så absolutt er kvalifisert for stillingen man har søkt på, kan det være uforståelig hvorfor man da ikke får et jobbtilbud likevel.

Det er her intervjuet er svært viktig, mener Kvammen Ekker:

- Man kan gjerne være høyt kvalifisert på papiret, men dersom en ikke evner å fremstille seg selv på en god måte under intervjuet, kan man likevel falle igjennom, sier hun.

Det kan for øvrig finnes flere kandidater som er svært kvalifisert for den samme jobben;

- Og kjemi mellom rekrutterer og søker kan da til slutt avgjøre hvem som trekker det lengste strået. En annen ganske viktig faktor er at det kan komme frem uheldige sider når rekrutterer gjør referanseintervju, faktorer som går på etterrettelighet, for eksempel, sier hun videre.

Fylling mener at det er tre ting en arbeidsgiver ser etter; utdannelse, yrkeserfaring og personlige egenskaper.

Der mange bommer er ofte på personlige egenskaper.

JOBBINTERVJU: Når du er innkalt til et intervju, anser arbeidsgiver deg som foreløpig kvalifisert til stillingen. Det lønner seg derfor å stille godt forberedt.
JOBBINTERVJU: Når du er innkalt til et intervju, anser arbeidsgiver deg som foreløpig kvalifisert til stillingen. Det lønner seg derfor å stille godt forberedt. Foto: Colourbox.

- Den utdannelse som du avsluttet for 20 år siden er ikke nødvendigvis relevant i dag, så da står vi igjen med det du har erfart eller kan og som du kan bidra med faglig sett. Ofte kan folk mye mer enn de tror, altså man er ikke bevisst den kompetansen man har, og får det kanskje ikke godt nok frem. Sørg for å få kartlagt din kompetanse så du får den frem i lyset, tipser karriereveilederen.

Kvalitetssikker CV

For å skrive en CV og søknad med god kvalitet, bør du først og fremst jobbe nøye med å svare på det som etterspørres i stillingsutlysningen.

- Du må frem akkurat hva det er med din kompetanse og erfaring som gjør at du kan fylle kriteriene. Vis hvorfor bedriften oppleves som svært interessant for nettopp deg. Jobb med språket, få noen til å lese korrektur før avsending.

- Tilpass CV og søknad til hver jobb du søker. Ta gjerne inn et avsnitt om dine «Nøkkelkvalifikasjoner» øverst i CV-en, dette vil være det første rekrutterer leser, og gir et umiddelbart førsteinntrykk. Søk om profesjonell hjelp dersom du opplever å stå helt på bar bakke, tipser Kvammen Ekker videre.

Fylling tror at det for mange oppleves som vanskelig å «ta en titt» på seg selv, altså ens personlige egenskaper.

- Sørg for å få belyst de så du får de frem på riktig måte i søknaden. Bruk derfor venner eller kjente, nettverket ditt, alternativt kan du bruke profesjonelle karriereveiledere, sier han.

Forberedelser før intervjuet

Når du er innkalt til et intervju, anser arbeidsgiver deg som foreløpig kvalifisert til stillingen. Det lønner seg derfor å stille godt forberedt:

- Lær deg så mye som mulig om stillingens innhold og bedriften før du stiller i intervju. Jobb med bevisstgjøring av hvem du er; du må garantert fortelle om dine styrker og utfordringer under intervjuet. Øv på intervjusettingen for å minske nervøsitet, men vit at noe nervøsitet alltid er sunt og skjerpende, sier Kvammen Ekker.

Hun mener også at det er viktig å gjøre litt research på kleskoden ved arbeidsstedet og ikke bli for avvikende, selv om utgangspunktet er at man bør kle seg ryddig og relativt nøytralt.

- Forbered også svar på hvem som er dine referanser, sier hun videre.

Også Fylling råder deg å skaffe deg god kjennskap til bedrift/avdeling og lese deg opp på hjemmeside, gjerne verdier, visjon, og hvordan de gjør det rent kommersielt.

I tillegg tipser han:

  • Les igjennom stillingsannonsen, søknaden og CV så du har dine «salgsargumenter» klare, og vet hvorfor de skal velge akkurat deg.
  • Les deg opp på hvilke spørsmål du kan få under intervjuet, du finner de fleste på nettet.
  • Tenk gjennom hva du kan bidra med i bedriften, hvordan akkurat du kan gjør en forskjell.
  • Tenk gjennom dine sterke og svake sider, og fortell hvorfor de er sterke eller svake. Ha også et svar på hvordan du vil bruke og utvikle begge.

- Sist men ikke minst, har historiene dine klare! Med det mener jeg eksempel på hvordan du har brukt deg selv i de ulike jobbene, hvordan du løste ting, utviklet ting, bidro. Historier selger så finn de gode historiene som representerer deg og din totale kompetanse, vektlegg de, de må mache stillingen du søker, sier Fylling.

Om du får avslag

Om du opplever nok en skuffelse og får avslag selv etter en intervjurunde, er det ifølge karriereveilederne lurt å kontakte arbeidsgiver etterpå og høre med dem hvorfor du ikke fikk jobben:

- Hvis du er med til siste runde i intervjuprosessen, kan det være fint å ringe og spørre om det er noe du kunne gjort annerledes eller om det er visse forbedringspunkter du kan jobbe med, mener Kvammen Ekker.

- Du bør definitivt ringe, ikke skrive. Det kan du lære noe av, om du får et ærlig svar, sier Fylling.

Les også:

Derfor blir du ikke forfremmet

Vet du hvordan du skriver en CV?

Sjekk om du har valgt riktig jobb

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2014, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også