Strikk er supertrendy

- Folk er lei alt som er masseprodusert og ønsker seg noe unikt, mener strikkedesigner.

Publisert Oppdatert
Tøy som er strikket eller heklet er på trendtoppen denne våren og sommeren, og moten vil bli enda sterkere til høsten og vinteren igjen.

Det har designer og gründeren bak ZeDe Strikke - og hekledesign, Ragnhild Tvedt fått merke. Damen som for syv år siden sluttet i jobben sin for å satse på strikke-og heklehobbyen, ble i fjor høst oppringt av Norwegian Fashion Awards med forespørsel om å vise litt av sitt design på catwalken foran profilerte personer i motebransjen i februar. Uten at hun helt forstod hvorfor;

- Det var en stor ære å bli plukket ut til å vise ZeDes design. Siden man ikke kan melde seg på til dette arrangementet, har jeg jo fundert en del på hvordan fagjuryen fant frem til ZeDe blant mylderet av designere i Norge. Jeg tror ZeDe ble plukket ut på grunnlag av typen design, bruksvennlighet, variasjon og at det er noe for enhver smak, sier hun.

Naturlig og nært

Grov garntekstur, myke ullkofter, voluminøse toppluer, sexy strikkekjoler, nostalgiske mønstre og naturlige farger - alt ser vi nå i kjente designeres sortiment, for eksempel hos Dolce & Gabbana, Gucci, Chloé, Sonia Rykiel og Marlene Birger.

ZeDe-designeren tror at strikk er hot fordi det kommer som en motreaksjon i motebransjen generelt;

Les også: Vær vågal i vår

Les også: Få råd til drømmekjøpet

Les også: Våre motefavoritter- Jeg tror mange er blitt litt lei alt som er masseprodusert, og ønsker seg noe som er unikt, noe som ikke er i alle butikkene. Mange er også opptatte av å være kreative og lage noe selv. Dette ser man ikke bare når det gjelder klær, men også på interiørfronten. Folk ønsker at nære ting skal være litt naturlig, vi beveger oss i retning av at eget håndarbeid, men også second - og thirdhand får overskriftene i motepressen, mener Tvedt.

Mens strikketøy som oftest er noe som blir sett på som mer praktisk enn trendy, og gjerne også mer traust enn kult, synes designeren at det i mange tilfeller handler om hva man kombinerer plaggene med;

- Har man et enkelt strikkeplagg kan man kombinere det med mange typer jeans eller skjørt og fargerike skjal eller smykker for å skape kontraster, sier hun.

Designer i søvne

Designerens plagg bærer preg av hennes egen kjærlighet for klær i 40-50-tallsstil, gjerne ensfarget i mønsterstrikk. Inspirasjonen til designet kommer som oftest i drømmene hennes;

- Jeg kan våkne om morgenen med et klart bilde av et nytt klesplagg som jeg bare må lage. Ofte kommer også ideene når jeg sitter med garn og strikkepinner eller heklenål, plagget blir til mens jeg strikker eller hekler. Når jeg lager design for større kunder, tegner jeg alltid forslagene, og legger ved en strikket eller heklet lapp med mønsteret til designet, forteller Tvedt.

I dag lager ZeDe mange design for garnprodusenter og importører, men planen til Tvedt er å øke kundekretsen, samtidig som hun vil lage mer industridesign.

- Jeg vil også selge spesialbestilte, unike design, kun ett plagg av hver, direkte til sluttkunde, avslører designeren.

Ta vare på plaggene


For at strikke- eller hekleplagget skal holde seg best mulig, handler det om å behandle det med omhu. Her får du Tvedts tips:
 • Hver garntype skal behandles på sin måte.
 • Hvis plagget er av 100 prosent ull eller alpakka, skal man kun vaske det hvis det er flekkete.
 • Om det har satt seg lukt i plagget, kan det henges i damp på badet eller ut i fuktig vær. Ull og alpakka er "selvrensende" og vil transportere ut smuss og lukt i forbindelse med tørkingen.
 • Bruk Milo ved ullvask og en mild hårsjampo ved vask av alpakka.
 • Maskinvaskbar ull (superwash) kan vaskes på ullprogram.
 • Ta vare på bandolæren rundt garnet når du strikker et plagg. Der står det hvordan plagget (garnet) skal vaskes og behandles.

Garn

 • Når plagg er strikket, blir de ofte litt tyngre enn stoff-plagg. Da faller de veldig fint på kroppen.
 • Ull er fint å bruke til kjoler, da sitter kjolene godt og er behagelige å bruke mesteparten av året.
 • Bomullsgarnet har også denne egenskapen hvis man strikker litt løst.
 • Ull egner seg selvfølgelig til alle typer plagg som skal være litt varme, og ull fås i alle tykkelser, slik at man kan lage seg både inne- og uteplagg.
 • Bomull er ypperlig til sommerplagg - den er behagelig mot huden og holder seg fin hvis den blir behandlet riktig.
 • Det finnes mange andre naturlige garntyper, for eksempel alpakka, melkefiber og lin, som alle er behagelige på kroppen og egner seg til mange typer plagg.
 • Når det gjelder farger, vil de variere etter hvilket mønster du strikker. En rød farge kan for eksempel virke skarp som glattstrikket, men blir nydelig hvis man strikker mønster.
 • Se strikke-og hekleoppskrifter på ZeDes nettbutikk.
zede220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning