Sommerens silhuett

Dette er den sterkeste sommertrenden i 2011.

Publisert Oppdatert
Stort og vidt oventil, og trangt nedentil. Det har vært greia i det siste. Så da må det selvsagt, ifølge motens lovmessige endringsbehov, bli omtrent motsatt. Nå er det moderat oppe og stort nede som gjelder. Vide bukser og lange skjørt er i vinden, og silhuetten er mykere og løsere enn på lenge. Bakkekontakt er et stikkord, og Fleetwood Mac-vokalisten Stevie Nicks er moteforbilde.

Fri kropp

Sesongens motemessige snuoperasjon slipper kroppen fri. Vi mimer 1970-tallet, men på den velkledde måten. Samtidig som antrekket skal være ledig, lukter det businesskvinne med drakt og knytebluse. Boho-chic er ute, likeså ryggsekk og fotformsko. Avslappet glamour, derimot, er til de grader inne.

Les også: Fresh på jobb

Les også: Shortstid

Les også: Sommerens bademote- Inspirasjonen kommer fra siste del av 1970-tallet, da kvinnen for alvor var gått inn i arbeidslivet, og måtte kle seg funksjonelt, men samtidig pent. Derfor er trenden mer skreddersydd enn hippieaktig, sier Jessica Conrah, doktorgradsstipendiat i motevitenskap ved Universitetet i Stockholm.

Elegant

Nøkkelplagget er de lange, vide buksene - enten flagrende vide hele veien, eller med lett utsvingte bein. Også skjørt og kjoler strekker seg mot bakken. Overdelene er ledige, men ikke «over sized». Etter flere år med åletrange jeans og tights oppleves dette som rene moterevolusjonen.

Men Jessica Conrah tror ikke vi står overfor et avgjørende silhuettskifte av den typen man opplevde mellom alle de markante moteepokene på 1900-tallet.

- Det er nesten umulig å spå om mote. Men personlig har jeg vanskelig for å tro at slike avgjørende skiftninger i mote kan skje i vår tid. Det jeg derimot tror, er at vi kommer til å se et mer nyansert motebilde.

Kombinasjoner

Conrah antar også at vi vil forbruke med et mer langsiktig perspektiv.

- Det mest påfallende nye i moten er at vi har blitt mer bevisste som forbrukere.

Derfor vil vi ifølge Conran ikke erstatte en mengde plagg i garderoben vår med nye plagg, men heller oppdatere slik at nytt og gammelt kan brukes sammen. Slik er 1970-tallsretroen perfekt, ettersom stilen fint lar seg kombinere med basic-plagg fra de siste årene.

Noen konklusjon om motens retning vil doktorgradsstipendiaten uansett ikke trekke:

- Motens fortryllelse er jo at man ikke ser forandringene mens de pågår, men først får en forståelse av det helhetlige motebildet i ettertid.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning