Påskesolen er supersterk

Du bør beskytte deg selv i overskyet vær.

Publisert Oppdatert
- Påskesolen er ofte den første intense soldosen man får på våren, særlig med tanke på at få har godt grunnlag fra før av.

Det forteller Kjersti Johansen, Nordisk fagsjef ved hudpleieleverandøren Dermanor AS.

Sterke stråler

- I tillegg er solen ekstra sterk siden UV-strålene reflekteres fra snøen. Man bør altså starte med høy faktor, fortsetter hun.

Hun råder deg også til å være ekstra nøye med å bruke solbriller siden det sterke lyset kan medføre skader på øynene som for eksempel snøblindhet. Bruk alltid solbriller, og kjøp ett par til ungene også.

Når man skal på en lang skitur på fjellet, holder det nok ikke bare å påføre solbeskyttelse på morgenen hvis du vil unngå solbrenthet hele dagen.

Les også: Årets heteste solbriller

Les også: Forebygg rynker i tenårene

Les også: Slik kommer rynkene- Start dagen med et tykt og godt lag med høy faktor. Dersom du svetter en del eller faller mye så du blir våt, bør du huske på å smøre deg ofte. Ta med en solstift til ører, nese og lepper, råder Johansen.

Utsatt i overskyet vær

I fjellsolen er ansiktet, hender og ører veldig utsatt. Vi glemmer gjerne også at solen er sterk på fjellet selv om det er overskyet.

- Et tynt skylag reflekterer mye av solstrålene slik at effekten blir sterkere. Et tykt skylag beskytter mer, men mye av UVA-strålene vil fortsatt passere. Bruk derfor solkrem også i skyet vær, sier fagsjefen.

Hvilken faktor du og familien din bør velge, kommer an på hudtypen til hver enkelt, i tillegg til hvilket grunnlag du har fra før av.

- Men rundt faktor 30 vil holde for de fleste. Er du veldig sensitiv starter du med en 50+ og reduserer solfaktoren utover i påskeuken. Det tar to-tre dager før brunfargen gir økt beskyttelse så du kan redusere solfaktoren, sier Johansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning