Forebygg rynker i tenårene

Det er nemlig i tenårene du skaper grunnlaget for rynkene.

Publisert Oppdatert
Nordmenn flest elsker solen siden vi ser den så sjelden, men stekeperioden fra juni til september setter dype spor i huden.

Det forteller den irske hudforskeren ved Oriflame, Emma Kearney, som nylig var i Oslo i forbindelse med produsentens lansering av pleieserien Bio Clinic.

- Den vanligste feilen unge kvinner gjør med tanke på hudpleie, er å glemme å beskytte seg mot solen. Mange forstår ikke konsekvensene, fordi man ikke merker rynkene med én gang. Man føler seg brun og fresh, men resultatene vil synes senere i livet. Bruker du ikke solfaktor tar du en stor risiko med tanke på rynker og hudskader, sier Kearney til Kvinneguiden.no.

Kosthold, trening og solbeskyttelse

Faktum er at vi får de fleste solskader på huden før vi fyller 18 år, og selv om kvinner i 20-årene er mer bevisste på bruk av solfaktor nå enn for ti år siden, finnes det fremdeles mange kvinner i yngre kretser som satser på solsteking gjennom hele sommeren, bruker lav beskyttelse og da kun ved aktiv soling, og de tenker ikke over at dette vil gjøre huden slapp, grov og rynkete senere i livet.

Les også: Vakker uten sminke

Les også: Derfor bør du peele huden

Les også: Brems øyerynkeneKearney mener derfor at forebygging mot rynker gjøres best ved å bruke solfaktor med UV-beskyttelse hver eneste dag, hele året og unngå å sole seg for mye.

- Kvinner bør også starte med anti-age-produkter så snart man ser antydning til linjer eller slapp hud i ansiktet. Det absolutt viktigste er å fukte huden morgen og kveld etter rens, og hver eneste dag hele året beskytte ansiktet med solfaktor. Det er i all hovedsak UV-strålene som gjør at huden eldes tidligere, sier hun.

Forskeren forteller at det som regel passer å starte med anti-age-produkter i midten av 20-årene. Men, ved siden av å pleie og beskytte huden på utsiden med SPF, er det viktig å huske på at huden også holdes ung fra innsiden;

- For et ungt utseende er det også nødvendig å fokusere på å drikke mye vann, 2-3 liter hver dag, i tillegg til å inkludere mye frukt og grønt i kostholdet, samt få i seg Omega-3 fettsyrer. Det synes også på huden hvis du trener og holder deg i aktivitet regelmessig. Trening får opp forbrenningen i kroppen, og i tillegg har huden en egen forbrenning som holdes i gang gjennom trening. Slik får man på sikt en frisk og sunn glød, samt fastere hud, sier forskeren og legger til;

- Det handler rett og slett om å bruke sunn fornuft.

Hudanalyse

Hva slags hudtype du har spiller inn på hva slags anti-age-behov du har, men forskeren mener at alle, uansett hudtype, bør bruke anti-age-produkter. Har man tørr hud vil linjene synes tidligere, har man fet hud tar det litt lenger tid før man får linjer i huden.

- Det er ikke alltid lett å finne hudpleieproduktene som passer perfekt til din hud, det beste er å få gjort en hudanalyse først for å se hvilke behov huden din har. Så må du prøve deg frem med de produktene som er blitt anbefalt din hud. Det er ikke vanlig å se noen resultater før etter cirka 12 uker. Derfor bør du fortsette å bruke produktene en god stund, anbefaler Kearney.

Har du funnet produktene som fungerer for din hud, kan du fortsette å bruke disse med god samvittighet i lang tid, men ta gjerne en hudanalyse når det har gått noen år.

- Huden forandrer seg, og kanskje bør du også endre produktutvalget ditt, sier Kearney. oriflame220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning