Farg håret hjemme

Spar penger og få et godt resultat! Slik gjør du det.

Farg håret hjemme
Farg håret hjemme
Publisert Oppdatert
Du sparer masse penger på å farge håret hjemme istedet for å gå til frisøren. Hvis du gjør det riktig vel og merke. Og det er det de fleste kvinner frykter de ikke skal klare.

Men det er ikke så vanskelig som man skulle tro, det mener iallefall frisør Carina Fisher da vi møter henne under L'orèal Paris høstlansering for sine mange produkter.

Bruk to toner

Frisøren demonsterer på en modell hvordan man går frem når man farger selv, og forteller hva man bør tenke over.

-Du bør begynne med å se på eget utgangspunkt og helst få hjelp til å velge riktig farge for deg i butikken hvor du kjøper fargen. Se på fargekartet og velg heller en tone lysere, siden det er lett at en farge kan bli litt mørkere enn det man tror, fordi vi ser på pakken og ikke på tallkodene, sier Fisher.

Les også: Fra brunette til blondine

Les også: Den perfekte hårfargen

Les også: Håret gjennom livet


Det er også fint å bruke to forskjellige farger, hvor en er mørkere i bunn og den andre settes i lengder og er en til to toner lysere . Igjen; tallkodene er viktige å lære og forstå, slik at man for eksempel velger en 5 i bunn og en 7 i lengder.

- Dette er fordi håret i lengdene er eldre, ofte mer slitt, og har «gammel» farge hos de fleste. Dette er også grunnen til at man setter en farge i bunn eller etterveksten og lar den virke lenger der enn i lengdene. I ettervekst virker en farge i 30 minutter og i lengdene virker den i 10 minutter, eksemplifiserer frisøren.

Frisøren sier at det kvinner frykter mest med å farge håret hjemme selv, er å ende opp med feil farge og et ujevnt resultat.

- Kanskje har man dårligere erfaring fra tidligere og da tør man ikke prøve igjen. Men, i dag er hjemmefarging mye mer skånsomt enn det det var før, og om du i tillegg passer på et par ting, så går det veldig fint, sier frisøren.

Hjemmefarging

  • Ikke glem at du fremdeles har farge i resten av håret når du farger etterveksten.

  • Bruk to forskjellige toner når du farger håret, en mørkere i bunnen og en lysere ut i lengdene.

  • To toner skaper dybde og en naturlig look. I tillegg trenger det ikke være så jevnt farget bak.

  • Skal du farge håret lysere er det riktig å velge en tone som ikke er altfor mye lysere enn du selv er. Fisher pleier å si to toner opp og to toner ned fra din naturlige hårfarge, da har du bedre kontroll på hva som blir resultatet.

  • Det er de oransje og gule pigmentene som kommer frem jo mer man lysner håret. Derfor er det lettere å nøytralisere de pigmentene med aske og lilla. L'orèal tilsier at det er tallkodene 1 som er aske og 2 som er lilla. For eksempel 10.21 Det er det første tallet, eller her 10, som indikerer hvor lys eller mørk fargen er. Deretter er det 2 (lilla) og 1 (blå) som viser hvilket "refleks"- pigment som er i fargen. Og siden lyse hår har en del gule og oransje pigmenter som kommer frem, vil den fargen nøytralisere noen av de pigmentene. Det samme gjelder mørkere toner som har mer av de oransje og røde pigmentene. Det er derfor man må forpigmentere lyst hår med varme (oransje ofte) pigmenter når man skal bli mørk.

  • Tenk også over hvor slitt håret ditt er, vær forsiktig med å ha fargen i for lenge og legg kun farge i etterveksten da.


For grått hår

Mange begynner å få spor av grå hår allerede i midten av 20-årene, og etterhvert vil mer og mer bli grått. Men du kan fortsette å farge det så lenge du passer på å velge riktig farge for det du ønsker. Skal du dekke mye grå hår, er det beste å velge en varig hårfarge og ikke en toning, som kun dekker opp til 70-80 prosent. Men er du ikke mer enn bare litt grå, skal det være dekkende nok med toning.

- Farg etterveksten som du pleier, men for at fargen skal være jevn og fin i hele håret, bør du hver tredje - fjerde gang trekke ut fargen i lengdene. Det kan lønne seg å ta en toning med en lysere tone enn den du tar i bunn, da den vil tilføre glans og friske opp uten å "mette" håret med mørkere inntrykk. Igjen; en til to toner lysere enn bunnfargen, forklarer frisøren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning