Få vakker hud

Kviseutbrudd og mørke flekker trenger ikke ødelegge livet. Slik blir huden klarere.

Publisert Oppdatert
Kviseutbrudd kan komme uansett alder på grunn av hormonelle endringer i kroppen. Mørkere flekker og ujevnheter i huden kan også trigges av solen.

Kviser i voksen alder

Undersøkelser viser at gjennomsnittsalderen for kviseutbrudd etter puberteten for kvinner er 26,5 år og hudleger mener at gjennomsnittetsalderen øker. Det forskes fremdeles på hva som er årsaken til dette, men hudleger tror utviklingen har en forbindelse med en økende andel hormonforstyrrelser.

Les også: Kvisekrise

Les også: "Må ha"-produkter

Les også: Unngå voksenakneAmerikanske hudleger anbefaler at voksne kvinner med akneproblemer behandler huden med salisylsyre eller glykolsyre for å bekjempe mørke flekker og kvisearr.

Når kvinner blir eldre, reduseres østrogennivået i kroppen, noe som kan resultere i akne. Det er derfor enkelte p-piller som inneholder mye østrogen kan hjelpe mot nettopp dette.

Mindre behandling

De vanligste kvisene som er hvite og lett kan klemmes ut - lukkede komedoner, og svarte prikker - åpne komedoner, er enkelt forklart tette porer. Det skjer når døde hudceller tetter for nye. Disse kvisene kan lettest behandles med topiske syrer utenpå huden, gjerne produkter som inneholder A-vitamin.

Det viktigste her er at du ikke plukker, klemmer eller tar for mye i ansiktet. Da risikerer du flere arr på huden.

Stor og rød

Irriterte kviser er immunforsvarets svar på at det er bakterier i huden. Istedet for å bruke topiske produkter eller antibiotika i tablettform, anbefaler flere hudleger å bruke benzoylperoxide på huden.

Har du derimot veldig følsom hud, er det bedre å bruke noe som ikke tørker ut huden. Gå gjerne til en hudpleier for å få tatt en hudanalyse, for å sjekke hvilken hudtype du har og deretter få passende produkter for din hud.

Produkter

 • Basiron, Brevoxyl og Panoxyl: Dette er akneprodukter som inneholder benzoylperoxid. Disse produktene vil motvirker kviser ved at det reduserer mengden med bakterier i huden og gjøre at du flasser av litt av slik at komedonene også løsner.
 • Differin gel eller krem på resept: Dette produktet innholder adapalen og er ett syntetisk a-vitaminpreparat som motvirker kviser og komedoner på flere måter. Det medfører lett avskjelling som løsner opp komedoner og motvirker dannelsen av nye. Den motvirker kviser og betennelse i disse. Differin normaliserer utløpet i talgkjertelen slik at den ikke går tett og det danner seg nye kviser og hudormer. Dette produktet kan brukes så lenge man er plaget med kviser og komedoner.
 • Aberela: Dette er en a-vitaminsyrekrem som har stort sett samme effekt som Differin. Den er mer irriterende, men har kanskje også litt bedre effekt på komedoner. Denne kremen har også effekt på solskadet hud og rynker. Mange blir røde og irritert når den bruker den.
 • Skinoren: Dette er en krem som inneholder azelainsyre. Skinoren motvirker bakterier som danner kviser. Den motvirker også komedoner. Mange er godt fornøyd med dette produktet. Skinoren kan også brukes på ubestemt tid. Bortsett fra litt stikking og kløe rett etter påføring er det lite bivirkninger bortsett fra litt irritasjon.
 • Tetracycliner (antibiotika): Hvis du plages med kviser som er dype, etterlater arr eller fargeforandring bør du oppsøke lege da du kan få resept på tetracylin som gir god effekt mot kviser og kan brukes i 3-6 mnd og gjentas noen ganger ved behov. Det er vanligvis få bivirkninger når man bruker tetracyclin, noen få får løs mage og blir kvalme. Tetracycliner skal ikke brukes av gravide eller av barn under 14 år da det kan misfarge og skade tenner/skjellet hos de som er i vekst. Mange starter behandlingen av kviser med en tetracyclinkur i ca 3 mnd og fortsetter så senere bare med lokalbehandling får å motvirke tilbakefall.

 • Andre tips
 • Unngå fete kremer og kosmetikk som tilstopper talgkjertlene da det kan gjøre plagene verre.
 • Vær forsiktig hvis du klemmer på kviser, vask huden og fingre med desinfiserende middel og klem forsiktig.
 • P-piller kan gjøre kviseplagene mindre, spesielt Diane, Yasmin og Loette har vist at de kan virke mot kviser, så det kan være lurt å tenke over for kvinner som både ønsker prevensjon og som er plaget med kviser.
 • Bruk produktene regelmessig, det tar flere uker før de har full effekt, og hvis du bruker de regelmessig vil du forebygge nye utbrudd.
 • Husk de aller fleste er plaget med kviser fra tid til annen og det er nok du selv som ser det best. Ikke la en kvise ødelegge dagen din.
 • Hvis du bruker tetracycliner, bør du ha lokalbehandling både under og etter behandling, det gir bedre effekt og forebygger at kvisene kommer tilbake.

 • Kilde: Elle.com, Lommelegen.no
Kvise220 kviser220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning