Unngå voksenakne

Kviser i voksen alder er brutalt på flere måter – men det er mulig å få huden under kontroll igjen.

Publisert Oppdatert
Man skulle kanskje tro at man ble ferdig med kviser i tenårene, men for noen slutter huden aldri å være irritert.

Spesielt vanskelig kan det være for voksne som kom seg gjennom tenårene med ren og pen hud, men som plutselig går en aknefremtid i møte i 20-40-årene. Store byller som bare blir værende, arr og krater som endrer ansiktet, vonde områder som verker, eller hvite kviser som fører til en helt annen hudtone er realiteten for noen.

Dr. Michael Prager er en av Londons mest kjente hudleger og ekspert på voksenakne. Her er hans tips;
  • Årsaken er stort sett løpske hormoner. Dette kan skyldes p-pillen, tiden før overgangsalderen, graviditet og andre ting som skaper hormonforandringer.

Les også: Skjønn hele livet

Les også: Fem kvisemyter

Les også: Sminke beskytter huden

  • Huden din er stort sett et speilbilde av hva som skjer i magen din. Næring er veldig viktig; sukker, alkohol og usunt fett har alle en effekt på kroppen din.
  • Ikke fall for fristelsen til å smøre huden full av produkter. Er problemet hormonelt er det vanskelig - kanskje umulig - å få bukt med det ved hjelp av kremer og ansiktsmasker. Tvert i mot kan du forverre problemet ved å bruke for mange og gale produkter.
  • Stress er også en faktor. Kvinner som er utsatt for mye stress (som man ofte er i 30-40 årene), opplever økt nivå av kortison i kroppen, noe som fører til et mye dårligere immunforsvar.
  • Kremer utskrevet av lege, + noen typer antibiotika kan fungere, men dette brukes som regel først etter at man har forsøkt å få huden under kontroll ved en sunn diett og en forbedret livsstil.
  • Legen anbefaler hvitløksessens, camomilleekstrakt, redusert alkoholinntak, kutte ut røyk helt og generelt trene og spise sunt uten for mye karbohydrater.
  • Produkter er ofte veldig personavhengig og varierer fra person til person i forhold til hvordan de virker. Av og til må man prøve seg frem i samråd med både lege, hudlege og hudpleier. Ta hudanalyse og få kontroll over hormonskiftninger i kroppen din.
  • En siste løsning er legemiddelet Roaccutan, som brukes ved svært alvorlig akne. Legemiddelet skrives ut av lege, og er effektivt, men har en lang rekke bivirkninger.
  • Kilde: Timesonline
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning