Få foundation til å sitte

Finn typen som passer din hud aller best.

Få foundation til å sitte
Få foundation til å sitte
Publisert Oppdatert
Lei av blank panne eller kakete kinn? Finner du riktig foundation for din hudtype skal du faktisk slippe å fylle på med sminke flere ganger per dag.

- Både flytende- og mineralfoundation sitter godt, men det avhenger av kvalitet. Man kan også helgardere seg ved å bruke en god primer først og et transparent pudder til slutt. Dette kan for eksempel være et must for en fetere hudtype, forklarer Anne Kathrine Hansen ved Dermanor.

Vi møter henne under Matis' lansering av sin nye makeup-serie RÉPONSE teint - MINERAL PRO som, ifølge produsenten, skal være en videreføring av hudpleie. Det er også derfor det ikke finnes noen dekorative elementer som øyeskygger, maskara, leppestift eller lignende i serien.

Les også: Bruker du riktig kost?

Les også: Sminken som varer

Les også: Sminken som passer DIN hud- Det er flytende foundations som er basert på hudpleiende mineraler og planteoljer som gir fuktighet, forebygger hudens aldringsprosess, virker beroligende og gir beskyttelse til huden. Altså som et hudpleieprodukt og ikke bare som en dekorativ finish til huden. Den er ikke-komedogen, det vil si at den ikke tetter til porene eller gir urenheter, sier Hansen til Kvinneguiden.no.

Flytende eller pudderform?

Det kan være komplisert å forstå forskjellen på effekten av flytende foundation og foundation i løspudderform. Det er nemlig mange typer foundationprodukter i pudderform, som alle har en spesifikk funksjon.

- Noen produkter, såkalte puddere, brukes til å "fiksere" makeup, og for å unngå blankhet i huden. Andre er bronzere som solpudder til å gi farge til huden, disse har ingen dekkevne og brukes uavhengig av foundation. For at en pulverfoundation skal føles god og se naturlig ut, er det viktig at den inneholder gode fuktbevarende ingredienser som sink og at den er "finmikronisert" nok. Det vil si at pulverkornene er supermå, sier Hansen og forklarer videre;


- Fordelene med en mineralfoundation i pulverform er at du bestemmer selv i hvor stor grad du vil dekke til huden, sink som er en av hovedingrediensene i for eksempel bare Minerals foudation, gir også solbeskyttelse SPF 15.

Til din hud

For å finne den foundationen som sitter best og dekker best på din hud, er det flere ting du bør ta hensyn til. Både farge og undertone i huden må matche. Noen foundations har en gul undertone, noen er nøytral beige mens andre igjen har en rosa undertone.

- Hvis du lurer på hvilken undertone du har i huden din, sjekk hvilken farge blodårene dine har. Er de grønne eller blå? Grønne vil altså si at du har gul hudtone, blå årer vil si rosa hudtone. For å finne akkurat din farge, skal du legge en stripe foundation fra kjeve til hals. Om man foretrekker flytende eller pulverfoundation er en smaksak, forteller hun.

I forhold til dekkevne, varierer også dette. Flytende foundation kommer med forskjellg dekkevne mens pulverfoundation gir deg muligheten til å regulere dekkevnen med et eneste produkt, vil du dekke bedre legger du flere lag. Her kan du også velge mellom flere typer koster der noen dekker bedre enn andre.

Rens og fukt

Til syvende og sist er det likevel viktigst å holde huden sunn, siden en usunn hud er vanskelig å legge makeup på.

- Renset og fuktet hud er et must for et perfekt resultat. Ellers finnes det en drøss av primere på markedet for forskjellige hudtyper. En primer er kun "overflatebeskyttende" og gir ingen behandling til huden, men gir et perfekt grunnlag for at foundationen skal sitte jevnt og lenge. Tenk på det som grunning eller sparkel, sier Hansen.

- Når du skal velge primer, vær obs på ingrediensene! Det er viktig at primeren ikke tetter porene dine. Kvalitet på primer er minst like viktig som på selve foundationen, hold deg gjerne til samme merket, anbefaler hun.

matis580

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning