Bruker du riktig kost?

Slik får du det beste makeup-resultatet.

Bruker du riktig kost?
Bruker du riktig kost?
Publisert Oppdatert
Vi har alle våre favoritter når det kommer til makeupbørster. Og kanskje har vi også lagt til oss noen vaner som er vanskelige å endre. Men visste du at børstene du bruker har mye å si for hvordan resultatet av makeupen din blir? Kanskje det er verdt å sjekke om du bruker dem riktig?

Velg kvalitet


Riktig rens

  • Bruk penselrens for å rense børster kjapt og effektiv. Gjør det gjerne hver gang eller minst 1 gang i uken. Dette gjør dem bakteriefrie og rene.

  • For dyprensing av børster, bruk sjampo 1-2 ganger i måneden. Da kommer man helt ned i roten av børsten. Dette er spesielt gunstig for pudderbørstene.

  • Har du børster av ekte hår kan du eventuelt bruke en hårkur for å gjøre dem ekstra myke. Kur gjerne børstene 2 ganger i året.

- En snekker kan ikke gjøre en god jobb uten vektøy og en makeupartist kan umulig gjøre en profesjonell jobb uten gode børster, sier Janne Borlaug, innehaver av Makestyle.no.

Det er mange som ikke har et bevisst forhold til kostene sine. Det tror Borlaug er en av de største feilene vi gjør.

- Det er svært viktig å bruke gode koster. Og viktigst av alt - å bruke koster i det hele tatt. Noen bruker fingre, eller de små svampekostene som følger med øyeskyggeskrinet. Det vil jeg ikke anbefale. Invester i ordentlig gode koster, anbefaler hun.

Hvorfor?

- Resultatet blir mye penere, mer presist og varer lenger, forteller Borlaug.

Hold rent


En annen feil vi ofte gjør er å rengjøre børstene for sjelden. Konsekvensene av det er selvsagt børster fulle av bakterier vi ikke vil ha på huden vår. Men det gjør også noe med fargeresultatet.

- Har man få børster risikerer man å ødelegge fargene man bruker ved at det sitter igjen rester fra forrige farge du har brukt, mener Borlaug.

Derfor anbefaler hun både å ha mange nok børster, og å rengjøre dem ofte nok. - Rens dem gjerne etter hver gang du har brukt dem, eller minst én gang i uken, anbefaler hun.

Få oversikten


Er du usikker på om du bruker riktig kost til riktig formål? Vi har laget en oversikt over de viktigste børstene. Les deg gjennom og sjekk at du har de riktige verktøyene for å skape et best mulig makeupresultat.

Foundationbørste

Brukes til:

Å legge flytende foundation og annen krembasert sminke (concealer og andre dekkende kremer).

Fordeler:

Foundation blir jevnere, uten skjolder, og blander seg bedre med huden.

Fremgangsmåte:

Legg litt foundation på håndflaten eller på et blandinsgbrett og børst forsiktig på litt og litt foundation om gangen. Tar du for mye foundation på børsten hver gang blir det vanskelig å jobbe med.

Concealer-/Camouflagebørste

Brukes til:

Å legge concealer rundt øynene eller camouflage (dekkende krem) for å dekke kviser og røde områder. Brukes også til å finjustere der foundationbørsten blir for stor og ikke kommer til, for eksempel rundt øyne, rundt nesevingene og der man ønsker mer kontroll.

Fordeler:

Børsten er mindre og kommer bedre til på områder hvor foundationbørsten blir for stor. Perfekt til concealer og camouflage fordi den har tette hår og ikke gir skjolder. Den gjør også at man kan legge concealer helt inn til vippekantene rundt øynene.

Fremgangsmåte:

Legg forsiktig på concealer rundt øynene og bruk børsten til å duse kremsminken inn i huden. Noen liker også å bruke concealer/camouflage-penselen til å legge foundation i ansiktet, og duser ut med foundationbørste eller svamp etterpå.

Svamp

Brukes til:

Å legge flytende foundation eller annen kremsminke (som concealer og camouflage).

Fordeler:

Mange mener at foundation glir bedre inn i huden og gir et jevnere resultat ved bruk av svamp, sammenlignet med en foundationpensel.

Fremgangsmåte:

Fordel foundation over ansiktet med svampen. Trykk svampen til slutt forsiktig på ansiktet for å blande den enda bedre inn i huden.

Vinklet blushbørste

Brukes Til:

Å legge blush/rouge i kinnene. Husk at det anbefales å bruke en Cream blush brush til kremrouge.

Fordeler:

En rougebørste er mindre enn en pudder- eller solpudderbørste og man har derfor større kontroll på hvor rougen havner. Den er også mer "fluffy" og myk for at rougefargen skal legge seg som en fin glød i kinnene, og ikke som en tett stripe med farge langs kinnbenene.

Fremgangsmåte:

Ta litt og litt rouge på børsten av gangen, slik at resultatet blir naturlig og jevnt. Noen rougebørster har en skrå linje for å legge rouge skrått oppover kinnebenene. Husk å da å legge litt over - og litt på kinnbena. Har man veldig smale kinn kan man legge rougen i sirkelbevegelser i kinnene for å skape fyldigere roser.

Pudderbørste

Brukes til:

Å legge løst pudder, kompaktpudder, mineralpudder og eventuelt solpudder.

Fordeler:

Det flate designet gjør at pudderet legger seg jevnt og tett på huden. Velg gjerne en "flat-cut"-børste til alt av pudder, fordi den er enkel å jobbe med.

Fremgangsmåte:

Trykk pudderbørsten i pudderboksen. Bruk sirkelbevegelser for å børste pudderet inn i huden. Resultatet blir jevnt og fint, tett og dekkende. En pudderbørste er stor og kommer til på et stort område for hvert "strøk". Dette gjør at påleggingen blir rask og effektiv.

Blenderbørste

Brukes til:

Å legge solpudder eller finishing-/transparant pudder.

Fordeler:

Denne børsten gjør at pudderet legger seg lett og jevnt. Børsten sprer pudderet enda bedre enn en vanlig pudderbørste. Det er viktig for at ikke resultatet skal bli for tett.

Fremgangsmåte:

Dypp børsten i pudderet og "kakk" gjerne av litt før du påfører det forsiktig med lette bevegelser. Påfør litt og litt slik at resultatet blir jevnt og naturlig!

Brynbørste

Brukes til:

Å legge øyensbrynsfarge(eyebrow powder)med.

Fordeler:

Du får en jevn og naturlig farge på brynene. Resultatet blir fyldige bryn, og det er også enkelt å fylle på farge der det mangler hår. Med brynpensel og brynfarge i pudderform har man bedre kontroll og det er vanskelig å se at man har sminkede bryn.

Fremgangsmåte:

Påfør og litt og litt farge for å unngå et tykt og klumpete resultat. Lag gjerne en stripe på håndflaten før du begynner påføringen, for å få av overflødig farge. Fyll på farge der det mangler hår og ellers for å jevne ut. Du kan også forme brynene ved å tegne opp den fasongen du ønsker. Husk å ikke legge for mye pudder, da det kan føre til at resultatet blir unaturlig og hardt.

Mini øyeskyggebørste

Brukes til:

Å Legge øyenskygge og finjustere øyenskygge.

Fordeler:

Med en liten børste, som denne, har man bedre kontroll på hvor øyenskyggen havner. Den gir oss også mulighet til å finjustere og å legge skygge presist. Fordi denne kosten er hard og liten er den perfekt til å legge den tynne stripen med øyeskygge under øyet ved vippekanten.

Fremgangsmåte:

Legg forsiktig øyenskygge på øyelokk og under øynene. Bruk en større pensel til å duse ut fargene som man legger med den lille børsten. Denne børsten er rund og passer også perfekt til å legge skygge i globallinjen (området under øyebenet).

Øyeskyggebørste

Brukes til:

Å legge øyenskygge, løse og kompakte, eller til å duse ut øyenskygge med. Bruk gjerne denne etter du har brukt en mini øyeskyggebørste. Bruk denne børsten til å legge større områder med skygge, for eksempel skygger man legger på hele øyelokket.

Fordeler:

Denne børsten er mer "flyffy" og passer derfor godt til større områder og er perfekt som dusepensel. Den er akkurat passe stor og kan berfor brukes til det meste.

Fremgangsmåte:

Vil man legge profesjonell makeup med flere farger og et mørkere område i globallinjen, kan denne brukes til å duse fargene over hverandre for å skape jevne overganger og flotte nyanser. Jobb godt med børsten i alle overganger for å duse ut skiller mellom skyggene.

Stor øyeskyggebørste

Brukes til:

Å legge baseskygger eller som dusepensel. Den er også fin til å legge highlighter med, under øyebryn og på kinnben, så lenge man ikke bruker krembasert sminke.

Fordeler:

Den er stor, og gjør påføringen effektiv og enkel. Denne børsten kan brukes til flere formål og er derfor en praktisk multi-børste.

Fremgangsmåte:

Bruk denne børsten til å legge en base med øyenskygge over hele lokket før du begynner med andre farger. Med den store børsten går dette fortere enn med en mindre børste. Fordi denne børsten er myk og fluffy vil den også duse ut farger veldig bra. Påfør farger med en liten børste og bruk denne til å blende ut fargene for å unngå harde kanter, skjolder og ujevn sminke.

liquide camouflage-brush glo_minerals_finishing_sponge angeled ultrabrush blender 2668 minicrease crease eyebase

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning