Sminken som passer DIN hud

Her får du rådene som gir deg et perfekt makeup-resultat, uansett hudtype.

Sminken som passer DIN hud
Sminken som passer DIN hud
Publisert Oppdatert
Syns du det er vanskelig å få makeupen til å bli perfekt over en fet t-sone, pigmentflekker, eller i tørre partier? Det finnes råd! Her får du Lancômes makeupartist Ida Engstrøms tips om hvordan du får det beste makeup-resultatet, uansett hva slags hudtype du har.

Grundig forarbeid

Hvordan man behandler og sminker huden på best mulig måte er avhengig av hvilken hudtype man har. Men noen ting er felles for oss alle.

- Det aller viktigste du gjør for å få et godt makeup-resultat er å ha en god hudpleierutine. Rens huden morgen og kveld og bruk produkter tilpasset din hudtype, anbefaler Engstrøm.

Et annet godt tips, som er felles for alle hudtypene, er å påføre en primer før du legger på foundation og annen makeup. - En primer hjelper huden å holde på fuktigheten, hindrer huden å bli blank utover dagen, reduserer synlige porer og demper fine linjer. Basen legger seg som et ekstra lag mellom sminken og huden din og har alt å si for et perfekt resultat, mener Engstrøm.

Men ulik hud, trenger ulik pleie, og makeupartisten gir deg gode råd.

Tørr/fuktfattig hud

En hud som mangler fuktighet trenger pleie for at makeupen skal bli bra. Bruk gjerne en mild peeling én til to ganger i uken for å fjerne døde hudceller, og bruk gode produkter tilpasset tørr eller fuktfattig hud for å sikre at huden får nok fuktighet.

Bruk deretter en foundation med mye fukt som hjelper å holde huden fuktig hele dagen. En lett foundation som gir mye glød og skimmer gjør at huden ser friskere, yngre, og mindre tørr ut. Prøv deg også fram for å finne en foundation som føles behagelig. Man kan også bruke pudder på tørr hud, men det er viktig at disse er tilpasset den tørre huden slik at produktet ikke gjør vondt verre.

Fet hud

En fet hud trenger også fukt! Det verste man kan gjøre er å prøve å tørke ut huden, fordi den da vil produsere mer talg for å kompensere. Bruk gjerne et lett fuktserum og en lett dagkrem som gir masse fukt til huden og som er helt oljefri. En fet hudtype drar også nytte av peeling flere ganger i uken.

For å gi huden en matt look er det viktig å bruke en noe tørrere foundation, enten i form av en pudderfoudation eller en flytende foundation med en matt finish. Ikke overdosér med pudder utover dagen hvis man føler at man blir blank. Bruk heller en kleenex og klapp forsiktig over huden for å matte ned og fjerne overflødig talg.

Kombinasjonshud

Dette er den vanligste hudtypen. De aller fleste har en kombinasjon av tørr og fet hud. Bruk derfor rådene for tørr og fet hud etter behov, og bruk gjerne ulike kremer på ulike deler av ansiktet, alt etter hva huden din trenger.

Sensitiv hud

Har du en sensitiv hud er det viktig å bruke produkter som ikke irriterer huden. Vær forsiktig med parfymerte produkter og bruk en peeling som ikke er for grovkornet. En enzym-peeling er uten korn og er perfekt til en sensitiv hud.

Har man veldig mye rødhet i huden kan man bruke et tynt lag med en grønntonet primer eller concealer, før man påfører foundation, for å nøytralisere den røde fargen. Men husk å bruke det med forsiktighet så du ikke ender opp med å se sjøsyk ut!

Pigmentflekker/ujevn farge

Det finnes mange produktserier som er spesielt beregnet på dette problemet. Bruk en hudserie med god kvalitet og gå gjerne til en hudpleier for å få spesialbehandlinger mot pigmentflekker.

Er det kun snakk om små flekker kan det være nok å gå over dem med en god og dekkende consealer, enten under eller over en foundation tilpasset hudtypen din. Consealeren kan gjerne ha en rosa undertone for å balansere ut det brune i pigmentflekkene. Har man en tydelig ujevn farge i ansiktet, noe som er vanlig på mørkere hudtoner, kan man bruke to forskjellige foundationfarger og jobbe dem mot hverandre slik at overgangene blir usynlige. Det aller viktigste er å unngå å dekke hele ansiktet med én farge for å jevne ut fargeforskjellen. Det vil fort resultere i en mørk og unaturlig "maske".

Rynker/linjer

Hudpleieprodukter som er tilpasset en hud med rynker eller linjer er det ikke mangel på. Finn en serie som gir huden din masse fukt og husk å bruke både peeling og fuktmaske jevnlig.

En lett foundation eller en farget dagkrem med mye fukt og lite pudder, passer denne hudtypen godt fordi tunge eller matte produkter legger seg i linjene og fremhever dem enda mer. En kremrouge er fin til denne hudtypen siden den smelter inn i huden og gir et naturlig og friskt resultat. En god, lysreflekterende consealer under og rundt øynene hjelper til med å trylle bort fine linjer.

Lancome220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning