Den perfekte jeansen

Jeans kommer i like mange varianter som det finnes kroppsformer. Så hvordan finne fram blant alle fasongene?

Publisert Oppdatert
"Super skinny". "Slight curve skinny". "Low yoke thin skinny legs". Går du i en jeansbutikk, er det ikke lett å finne fram bare ved å lese på merkelappene. Skinny sier kanskje seg selv, men hvem vet at yoke er ordet for "liv"?

- Få av disse motebegrepene oversettes til norsk, og selv ikke jeg som jobber med mote, har oversikt over alle. Men det er jo enkelte begrep som fester seg hos de fleste, slik som for eksempel "boyfriend jeans", som er et uttrykk for litt vide, slitte jeans, forteller moteredaktør i Costume, Randi H. Svendsen.

Høstens jeans

Høstens jeansmote i år er ifølge Svendsen stort sett en videreføring av sommerens.

- Det har vært mye denim i sommer, både for jenter og gutter, og fra topp til tå med for eksempel jeansbukse toppet med denimskjorte i en annen fargenyanse. Denimskjorta vil vi se mye av i høst også, forteller hun.

Les også: Finn DIN stil

Les også: Høstmoten fra a til å (nesten)

Les også: Perfekt jeansrumpeEllers er det de klassiske jeansene som gjelder.

- Motebildet er tilbake på klassiske, anvendelige plagg. Jeansene har en enkel stil med rette bein og få detaljer i form av for eksempel hull og nagler, forteller hun.

- Det norske jeansmerket Mardou & Dean har gjort det veldig bra, og de har satset nettopp på en enkel, klassisk stil. «Boyfriend jeans» er heller ikke helt ute av motebildet, så du kan trygt ta på deg paret du kjøpte i fjor.

Hos jeanskjeden Carlings er det særlig de smale jeansene som er populære.

- Både for gutter og jenter skal jeansene være slimme nå, sier assisterende butikksjef hos Carlings i Torggata, Iris Endresen.

- På herresiden er det populært med lommer som er sydd lenger ned, slik at man får en saggeeffekt, samtidig som buksene sitter godt på, fortsetter hun. Og faguttrykket for slike bukser? Se etter «slim fit, low pockets».

Vanskelig valg

Svendsen oppfordrer til å velge etter kroppsfasong, ikke bare motebilde.

- Nordmenn kan bli flinkere til å skape sin egen stil. Jeg liker for eksempel bukser i 70-tallsstil med høye liv. Høyere liv kan være fint på mange jenter, ikke alle kler det lave livet som mange bukser har, sier Svendsen.

Har du litt ekstra rundt magen vil nemlig en bukse med lavt liv kunne gi den fryktede "muffinsfasongen", der magen velter over buksekanten.

- Det finnes også bukser som er lave foran og høyere bak, slik at du slipper rørleggersprekken, tipser Svendsen. "Buttock cleavage", "plumber's crack" eller "builder's bum" kommer nemlig sannsynligvis aldri i motebildet.

Jeanstyper

 • Skinny: Bukser som er trange hele veien.
 • Jeggings: Jeggings er som navnet tilsier en mellomting mellom jeans og leggings. Stoffet er i stretch slik som leggings, men ser likevel ut som det er laget av dongeri.
 • Straight: Den klassiske jeansen hvor buksebeina bare smalner så vidt over legger og ankel.
 • Bootcut: Som navnet tilsier er disse jeansene litt videre nederst for å få plass til et par støvletter under. En mellomvariant som verken er veldig trange eller veldig vide.
 • Flare: Det som på norsk ofte kalles slengbukser. Buksene er litt trangere over lårene og videre over leggene enn bukser med bootcut.
 • Bell-bottom: Lignende jeans som flare, bukser som er trange over hoftene, men har bred sleng fra knærne og ut.
 • Boyfriend: Boyfriend jeans skal se ut som du har tatt på deg kjærestens jeans. Disse buksene er dermed både løse og behagelige å ha på, med store lommer og litt ekstra plass rundt livet.
 • Baggy: Vide og posete bukser, særlig over baken.
 • Loose fit: Løse og behagelige i snittet, men ikke så vide og posete som baggy jeans.
 • Sailor-pants: Jeans som svinger utover i en A-linje fra hoftene.
 • Low-cut: Jeans med lavt liv.
 • Hip-huggers: Jeans som er trange over hoftene og lårene, og skråner utover over leggene.
1-220 2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning