Cola smaker best i glass

Ja, du har rett, colaen smaker faktisk bedre fra glass

Ekspertene avslører hvorfor brus og øl smaker bedre på glassflaske.

DUGGFRISK: Iskald brus servert i glass med isbiter er den optimale måten å nyte drikken på, i følge ekspertene.
DUGGFRISK: Iskald brus servert i glass med isbiter er den optimale måten å nyte drikken på, i følge ekspertene. Foto: FOTO: Thinkstockphoto
Publisert Oppdatert

Brus smaker bedre fra glassflaske enn fra plastflaske, mener mange. Og øl er bedre i et skikkelig glass fremfor i plastglass.

Men hvorfor?

Det er ikke fordi innholdet er ulikt når det tappes i flaskene, forklarer Sigrid Strætkvern i Ringnes.

- Innholdet i en brus- eller ølflaske av plast er eksakt det samme som innholdet i en flaske av glass, sier hun.

Også Coca Cola kan fortelle at innholdet i de forskjellige Cola-flaskene og boksene er akkurat det samme.

- Konsentrat, sukker og kullsyre til Coca-Cola blir levert fra godkjente Coca-Cola leverandører til alle fabrikker som lager Coca-Cola. Dette er for å sikre at all Coca-Cola smaker likt, forteller Vibeke Hansen - Associate Director External Communications i Coca Cola.

Cola ER bedre i glass

Innholdet er altså det samme, og det er dessverre like mange kalorier i en brusboks som det er i en glassflaske.

Er smaksforskjellen altså bare noe vi innbiller oss?

Slett ikke, mener sommelier Svein Lindin.

- Det er helt klart en forskjell. På samme måte som man ser forskjeller i farge kan man smake forskjell på plast, glass eller boks. Innholdet forringes mye fortere i plast, og det er det folk flest reagerer på.

Årsaken handler i følge Lindin om tilgangen til oksygen.

- En plastflaske som har stått kjølig og mørkt er bedre enn en som har stått varmt og lyst, men uansett hvordan du oppbevarer en plastflaske vil den være forringet etter kortere tid enn for glassflasker eller det aller beste - boks. Det verste eksempelet er 2-pakke-tilbud på halvannen liter brus på bensinstasjonen. Er det mulig å selge en slik ødelagt vare?, spør Lindin.

Lindin mener at det også for brus bør brukes egnede glass, på lik linje som for vin.

- Plastflaske er uegnet til å oppleve for eksempel Coca Cola på. En brusopplevelse kan bli mye bedre ved å bruke et tulipanformet glass med så kalde isbiter at de knitrer, mener han.

I tillegg til emballasje, oppbevaring og hva man drikker brusen fra er det også andre faktorer som spiller inn på hvordan man oppfatter hvordan drikken smaker.

- Temperaturen på drikken spiller også en stor rolle for smaksopplevelsen. Unngå at brusen fryser ved lagring, siden frost gjør at kullsyren forsvinner når du åpner flasken. Direkte sollys kan også påvirke smaken og kvaliteten. Dersom du er forkjølet, røyker, har drukket kaffe eller har dårlig munnhygiene kan dette faktisk også påvirke smaksopplevelsen, sier Vibeke Hansen.

NYTELSE: Cola smaker best servert i tulipanformede glass med så kalde isbiter at de knitrer, mener sommelier Svein Lindin.
NYTELSE: Cola smaker best servert i tulipanformede glass med så kalde isbiter at de knitrer, mener sommelier Svein Lindin. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

I tillegg mener hun at det psykologiske aspektet spiller en større rolle enn man kanskje tror.

Slik blir ølet best

  • Øls verste fiender er oksygen, direkte sollys og fett.
  • Langvarig eksponering i direkte sollys kombinert med høy temperatur kan gi ubehagelig bismak, det er særlig humlerike øl som utsettes for dette
  • Ved langvarig eksponering for oksygen eller ved lang lagring av lyse butikkøl, kan ølet endre smak og få svak papp/papirpreg
  • Dersom ikke pils er gjæret ved rett temperatur kan det få preg av diacetyl, dvs smørsmak.
  • Sterke, smaksrike øl kan ofte tåle lagring godt. Humlerike øl vil miste noe av bitterheten over tid. Generelt blir øl noe mer sødmefylt preg ved lagring.
  • Dersom ølglasset har rester av fett eller skyllemiddel vil ikke kullsyren frigjøres fra ølet, og det kan oppleves som dødt når det kommer i glasset.

(Kilde: Sigrid Strætkvern, Ringnes.)

- Kanskje handler det like mye om at glassflasken har en unik opplevelse knyttet til seg. Den holder bedre på temperaturen, og den føles litt mer eksklusiv. Den følelsen skal man ikke undervurdere, mener hun.

Også øl best i glass

Også øl kan i stor grad påvirkes av emballasjen. Og skal du kose deg med en øl, så er det jo greit at den smaker best mulig.

Visste du forresten at øl nærmest kan regnes som en slankedrikk sammenliknet med de mest kaloririke drinkene?

Ølekspert, forfatter og foredragsholder Espen Smith er en av Norges mest kjente ølkjennere. Også han forbanner plastflasker og plastglass, og velger aldri dette om han kan unngå det.

- Selv om ølet som tappes på en flaske av plast er det samme som tappes på boks, vil man oppleve smaken annerledes. Dette handler mye om psykologi, spesielt om man drikker rett fra boksen eller flasken, forteller han.

Å helle ølen over i et glass vil derfor kunne hjelpe noe på smaksinntrykket. I tillegg til det psykologiske aspektet mener Smith at emballasjen vil kunne påvirke den faktiske smaken på ølet. Og plast kommer helt nederst på ekspertens liste over foretrukket emballasje.

- Øl som er tappet på brunt glass er det beste alternativet, siden flasken bidrar til at ølet lagres mørkt, og i tillegg påvirker ikke glass smaken på ølet. Boks er enda tettere enn glassflasker, og er enklere å transportere, men det ser jo ikke like estetisk ut. I tillegg - du finner ikke skikkelig kvalitetsøl på boks.

- Min rangering vil være brunt glass - boks - grønt glass - klart glass, og til slutt kommer plast, sier Smith.

Les også:

Vi drikker for mye vann

Denne avslører hvor lenge kjøttet holder seg

Riktig nøtter holder deg slank

Så enkelt fikser du fem om dagen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning