Bryte ned fordommer mot kropp

«Jeg er lei av alle do’s and don’ts for oss tjukkaser»

Carina skal bryte en kroppsmyte om dagen i 365 dager.

FRI: Ingen skal behøve å skamme seg over kroppen sin!
FRI: Ingen skal behøve å skamme seg over kroppen sin! Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Carina Carlsen (28)

  • Kroppspositivist som lever ut den glamorøse drømmen som Fifi von Tassel på den norske burlesquescenen.
  • Miljøarbeider og resepsjonist, studerer vernepleie med fordypning i sexologi.
  • Deltaker på Norske Talenter på TV2 høsten 2015.
  • Fast spaltist i Kvinneguiden.
  • Har Instagram-kontoen Fetmenfattet.

KOMMENTAR:

Det er sol, det er snart sommer og jeg er lei av alle do’s and don’ts for oss tjukkaser. Derfor har jeg tatt på meg en 365-dagers utfordring.

Jeg begynner å bli ganske lei av å skulle skåne samfunnet for kroppen min.

Hvis vi spoler tiden tilbake noen år, vil du finne en Carina som tilbrakte sommeren sittende i skyggen, svett og sur, iført langbukser og en genser. Hvis det først var så varmt at jeg måtte bade, var det i shorts og en stor t-skjorte. Jeg gikk faktisk i boblejakke en gang midt på sommeren, i solsteken, fordi jeg ikke ville vise kroppen min. Det er hverken særlig praktisk eller lekkert, når du egentlig har en naturlig bruntone i huden som smyger seg over til en nyanse mellom grå og grønn om du ikke får sol.

Idioti vil kanskje noen si, men for meg var det intet annet enn logisk. Jeg har lest nok av blogger og artikler i oppveksten som har fortalt meg at jeg ikke har noen grunn til å like det jeg ser i speilet.

Reglene

Når du har en kropp, er det mange både skrevne og uskrevne regler som følger med, det være seg om du er høy, lav, tjukk eller tynn. Kroppspress rammer oss alle, og det er ikke mer synd på meg fordi jeg er tjukk, men; tjukk er det jeg vet noe om.

Nå nærmer jeg meg 30 år, og er ganske lei av alle disse reglene tjukkaser må følge for å ikke støte noen.

Så derfor har jeg gitt meg selv en utfordring. Hver dag i ett år fremover skal jeg gå inn for å bryte en kroppsmyte (les: tjukkasmyte).

Målet er å utfordre meg selv, og forhåpentligvis også inspirere andre til å tørre det samme.

Det er nemlig uendelig mange regler når det kommer til dette med å ha en kropp, og jeg mener vi må senke skuldrene og puste med den magen vi har.

Newsflash: De aller fleste av disse reglene er nemlig bullshit.

MAGETOPP: Slipp magen ut, og la den få luft og D-vitaminer!
MAGETOPP: Slipp magen ut, og la den få luft og D-vitaminer! Foto: FOTO: Privat

På med magetopp

Jeg har lest og hørt at du som stor dame ikke skal iføre deg hverken shorts, magetopper, singlet eller bikini.

STRIPER: Striper er bare for de smale. Hørt det før? Ikke noe å bry seg om, mener Carina.
STRIPER: Striper er bare for de smale. Hørt det før? Ikke noe å bry seg om, mener Carina. Foto: FOTO: Privat

I sommer skal jeg derfor bruke alt sammen. Ofte.

Jeg har stor tro på at dersom vi ser noe ofte nok, så blir det etterhvert normalt. Det er i alle fall min lumske plan.

Ikke bare for samfunnets del – selvfølgelig har både jenter som er yngre enn meg og for så vidt også de som er eldre enn meg godt av å se at grevinneheng, strekkmerker og nuppete hud faktisk finnes. Det finnes flere enn bare deg som har det, og lever godt med det. I tillegg er dette godt for meg selv også. 

Jeg hadde nemlig ikke forutsett at jeg skulle synes det var ubehagelig å gå med magetopp. Da jeg kjøpte den, tenkte jeg «pyttsann», men når jeg først gikk rundt med den, så at strekkmerkene nå var synlige og at dette ikke var noe jeg kunne tulle vekk – da ble det straks litt mer ubehagelig.

Bare Carina

Jeg følte meg sårbar på en helt annen måte enn hva jeg gjør når jeg står halvnaken med svingende puppedusker og burleskdanser på en scene, eller ser meg selv naken i avisa.

Som burlesqueartisten Fifi Von Tassel er jobben min å underholde publikum, og jeg har oppdaget at jeg tar på meg en maske i langt større grad enn hva jeg først trodde.

Iført skjørt og magetopp på kjøpesenteret er jeg nemlig bare meg selv, Carina, og det var tøffere. Jeg ble med ett 14 år og lurte på hva alle andre synes.

Men jeg endte faktisk opp med å trekke toppen litt høyere opp, sånn at enda mer mage kom frem og fikk titte på solen, og oppdaget at det var deilig å ikke gå og tenke at jeg må holde inn magen. Den hadde godt av luft og D-vitaminer! Dette ble derfor en aldri så liten vekker.

For hva er det jeg stresser sånn for? Hvorfor bryr jeg meg fremdeles om hva andre sier, tenker og mener? Og burde vi ikke alle heve oss over sånt tull når vi er ferdig på ungdomsskolen?

Nye myter å knuse

Svaret er selvsagt ja.

Jeg har derfor gravd frem flere dustete myter jeg mener ikke bør ta opp plass i livet mitt lenger, og skal altså bruke det neste året på å knuse dem.

For jo – det er faktisk mulig å ha energisk, spennende, deilig sex selv om du veier over 100 kg. Og nei - det er ingen som kan nekte deg å spise is offentlig.

Ingen har noen som helst grunn til å bli støtt av hverken dine eller mine strekkmerker når sola skinner og hele resten av landet drar på seg en bikini eller badetruse. Du skal ikke la være å treffe gamle venner fordi du er redd for hva de skal tenke om kroppen din, og bursdagen din er slett ikke dagen for å telle kalorier.

Egne sperrer

I min søken etter myter å bryte har jeg oppdaget at vi følger langt flere regler enn jeg i utgangspunktet var bevisst på, innsett at mange ting jeg ikke vil bruke eller gjøre, henger sammen med hvilke fordommer jeg har ovenfor min egen kropp, og priser meg lykkelig over at jeg ikke er 16 år i dag.

Et par uker inn i dette prosjektet har jeg også oppdaget at selv om jeg for så vidt er fornøyd med den jeg er og hvordan jeg ser ut, er det fortsatt ting som stopper meg.

Jeg har for eksempel aldri hestehale, fordi jeg ikke vil fremheve dobbelthaka, og går aldri i striper fordi jeg alltid har hørt at det får folk til å se bredere ut.

Så, hva har jeg lært så langt? Jeg har erfart at ingen dør av om jeg går ut av komfortsonen, og kan garantere at ingen dør om du gjør det heller.

HESTEHALE: For noen dagligdags, for andre et tabu å bryte ned. Carina har noia for profilen sin, og hestehale er en ingen favoritt.
HESTEHALE: For noen dagligdags, for andre et tabu å bryte ned. Carina har noia for profilen sin, og hestehale er en ingen favoritt. Foto: FOTO: Privat

Practice what you preach

Hvordan du ønsker å ha det med kroppen din er din sak – ikke alle andres. Kroppen din er ikke til for å imponere dem uansett. Alle, uansett hvor selvsikre eller perfekte du synes noen er – alle har et eller annet de er redde for. Den personen du skulle ønske du var, er garantert også redd for noe, kanskje til og med reddere enn deg.

Jeg tror at ved å gjøre ting du er redd for, som for eksempel å gå på stranda i en bikini, så åpner du faktisk dører for andre som ikke tør. Du har gitt dem nøkkelen, og når de ser at du kan bære deg selv med stolthet, så kanskje de kan det også.

I morgen skal jeg derfor sette opp håret og ta på meg en stripete playsuit. Og etter det skal jeg begynne å leve. På mine egne premisser. Vil du bli med?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning