Bli glad i deg selv

Har du sett deg selv i speilet og sagt: «Jeg er glad i deg?»

Tonje har testet ut en bli-glad-i-deg-selv-oppskrift - som faktisk virker!

LILLE SPEIL: Takket være fem minutter foran speilet hver dag har Tonje fått det bedre med seg selv.
LILLE SPEIL: Takket være fem minutter foran speilet hver dag har Tonje fått det bedre med seg selv. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

Tonje Tornes (38)

  • Har jobbet som tegneserieredaktør i 10 år og er i dag redaktør for serier som LUNCH og Tegnehanne. Har det dette året ekstra moro på jobb fordi hun også skal være med og utvikle nye produkter. 
  • Skriver fantasybøker for ungdom på kveldstid og prøver ellers å løfte nabolaget sitt på Tøyen i Oslo. Samt være en god mamma for sine to gutter.

KOMMENTAR:

En av de viktigste tingene jeg ble flasket opp på som liten var følgende: Elsk din neste som deg selv! Men hva om man ikke elsker seg selv?

En kompis av meg fortalte at han mislikte seg selv sterkt i tenårene. Som de fleste andre vokste han til det ugjenkjennelige, hormoner gjorde sitt med stemme, hud og hårvekst og attpåtil innså han at han var forelsket i bestevennen sin. Nei, det var ikke en jente.

Snakke til speilbildet

En dag sa moren hans til ham at han hver morgen skulle se på seg selv i speilet og si til seg selv: «Jeg er glad i deg!» «Du er verdifull!» «Du er helt unik!»

Han gjorde det. Ganske motvillig først, ja til og med var setningene pakket inn med all tenåringsironi kun dem fra nittitallet virkelig kunne legge bak slike ord. Men likevel: Det virket. Det gikk troll i ord, rett og slett.

Han ble mer glad i seg selv. Han ble mer sikker på at han hadde noe unikt å komme med. Han ble klar over at livet hans var verdifullt. Om ikke for andre, så for ham selv.

Og ja, det hører med til historien at gjennom denne økte selvbevisstheten og selvsikkerheten så kom andres anerkjennelse og interesse. Og til slutt: Kjærlighet.

Ønsker anerkjennelse

Jeg hørte på denne historien med interesse. Jeg sliter ikke selv med dårlig selvtillit. Men det er ting i livet mitt, og personligheten min, som jeg misliker sterkt. Og som jeg i tunge stunder kan piske meg selv over.

Nytt tema for skrivekonkurranse

Tema for skrivekonkurransen i oktober og november er "Vendepunkt". Slik går du fram:

  • Det du skriver, må være sant.
  • Alle må skrive under fullt navn.
  • Alle spalter som publiseres, blir honorert.
  • Vinneren får et gavekort på bøker på 1500 kroner.
  • Send teksten til [email protected]
  • Frist: 30. november 2016.

Vi gleder oss til å lese ditt bidrag!

Jeg har også en tendens til å gå rundt og ønske andres anerkjennelse, uten å gi et hint til dem det gjelder. Ja, i verste fall kan jeg virke sur mot dem som jeg skulle ønske ville bry seg mer om meg.

Smart? Overhodet ikke. Men heller ikke logisk, og ikke særlig gjennomtenkt og analysert.

Flinkere til å tilgi

Etter denne kjappe selv-diagnosen bestemte jeg meg for å teste ut denne elsk-deg-selv-metoden. Jeg sørget for å ha badet for meg selv i minst fem minutter hver dag, se på meg selv og si til meg selv: «Jeg er glad i deg!» «Du er verdifull! Ja, faktisk er du helt unik!».

Det var flaut i begynnelsen. Like flaut som det er å skrive det ned her. Jeg har bare holdt på med selv-kjærlighetskuren min et par måneder. Og jeg har ikke fortalt at jeg gjør det til noen.

Men det gledelige er at det virker. På kort tid er jeg blitt flinkere til å tilgi meg selv mine egne feil. Jeg er blitt flinkere til ikke å være sur på mennesker som ikke aner at jeg egentlig lengter etter deres tid og anerkjennelse.

Og enda kulere. Jeg har lyst til å gi flinke folk rundt meg ros for de bra tingene jeg ser de gjør. I våre dager er det jo verdens enkleste ting å gjøre. Send en mail, en tweet. Hva som helst. Og det skal ikke mer til før godordene kommer rennende tilbake.

Verdt å prøve

Jeg er ikke spesielt fan av selvhjelpsbøker eller oppskrifter på hvordan få et bedre liv. Det finnes ikke en enkel oppskrift for alle. Men jeg tror jeg kan våge å påstå at alle har det bedre med seg selv hvis de er glade i seg selv. Og dette er i hvert fall en metode som kanskje også får deg til å bli det.

Bare prøv! Det verste som kan skje er at du får deg en god latter.

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning