Hvor ofte er det normalt å onanere:

Ingen andre kan bestemme hvor ofte det er riktig for deg å onanere

- Det er som at andre skal avgjøre hvor ofte du klør deg på kneet, mener sexolog.

FÆRRE KVINNER: Færre kvinner enn menn onanerer flere ganger i måneden. Hva som er normalt, er det imidlertid ikke noe fasitsvar på.
FÆRRE KVINNER: Færre kvinner enn menn onanerer flere ganger i måneden. Hva som er normalt, er det imidlertid ikke noe fasitsvar på. Foto: FOTO: GettyImages
Publisert Oppdatert

Ifølge en studie gjennomført ved Indiana University er det fortsatt forskjell på menn og kvinner når det gjelder onani.

Mens kun fem prosent av de spurte kvinnene mellom 25 og 29 år svarte at de masturberte mer enn fire ganger i uken, svarte 20,1 prosent av mennene bekreftende på samme spørsmål.

Forskjellene ble imidlertid mindre når det var spørsmål om hvorvidt de onanerte flere ganger i måneden. 21,5 prosent av kvinnene og 25,4 prosent av mennene svarte at dette var tilfellet.

Skambelagt onani

– Det finnes utallige undersøkelser som omhandler hvor ofte menn og kvinner onanerer. Hyppigheten varierer noe fra studie til studie, men generelt viser de at menn masturberer mer enn kvinner, sier sexolog Bianca Schmidt.

For noen kulturer mener hun dette har en sammenheng med at det fortsatt ses på som skambelagt for kvinner å onanere, men dette er nok ikke i like stor grad tilfellet i Norge.

– Likevel er det flere helt forståelige grunner til at resultatene er som de er, sier hun.

Oppdager tissen sin

Gutter begynner nemlig å onanere lenge før jenter.

Bianca Schmidt
Bianca Schmidt

– I det øyeblikket gutter får av seg bleien, oppdager de at det er noe som stikker frem. De drar i penisen for å finne ut av kroppen sin, akkurat som små barn drar i ører og tær, sier hun.

Gutter er dermed vant til å ta på kjønnsorganet sitt fra de er små, og de finner raskere ut hvordan det føles.

– Også i voksen alder har menn mer kontakt med kjønnsorganet sitt i det daglige enn kvinner. De ser det med en gang de kler av seg, og de tar på det hver gang de er på do og tisser, sier hun.

Får lov til å være nysgjerrige

Spesialist i sexologisk rådgiving, Siv Gamnes, er enig med Schmidt.

– Man antar at jenter stort sett kommer i gang med å bli kjent med sin seksualitet senere enn gutter. Dette handler kanskje først og fremst om fysikk. Gutter har tissen sin mer tilgjengelig og blir dermed også mer og tidligere nysgjerrige på den, sier Gamnes.

Det får de ofte også lov til å være av voksne rundt seg, hvilket ikke alltid er tilfellet for jenter.

Mer tabu

– Det er nok mer vanlig at små jenter blir stoppet og møtt med ”uff og æsj” når de tar på kjønnsorganet sitt. Det er dessverre fortsatt mer tabubelagt at jenter tar på seg selv, og jentenes kjønnsorgan oppfattes nok på en måte mer hemmelig fordi det er mindre tilgjengelig, sier hun.

Det å få reaksjoner som antyder at det å ta på seg selv er ekkelt og feil vil for en del få betydning også i oppveksten.

– En del jenter kan få negative tanker rundt kjønnsorgan og seksualitet, og det er også noen som utvikler skam fordi de har fått så mange negative tilbakemeldinger og blitt stanset av voksne rundt seg, sier Gamnes.

Styres av testosteron

I tillegg mener Schmidt at forskjellig tenningsmønster er med på å skape forskjeller på dette området.

Siv Gamnes
Siv Gamnes

– Menn styres av hormonet testosteron  og er generelt mer våkne i forhold til seksualitet hele tiden enn det kvinner er. Kvinner, som styres av progesteron og østrogen, kan derimot i større grad gå i dvale seksuelt i perioder, sier hun.

Dette kan selvfølgelig variere både når det gjelder kvinner og menn.

Mindre med årene

Studien fra Indiana viste videre at sannsynligheten for at man masturberer synker med alderen.

For mange forsvinner behovet eller lysten til å tilfredsstille seg selv totalt etter hvert som årene går, og dette gjelder for både menn og kvinner.

Gamnes er ikke overrasket over dette.

– I ungdomstiden er hormonnivået på topp og det er fullt kaos i kroppen. Det er ofte ikke mye som skal til før du blir tent, og dermed er det også vanlig å onanere hyppigere i ungdomstiden enn senere i livet, sier  hun.

Sexlysten svinger

Rundt 20-års alderen dabber det derfor som regel litt av.

Hele livet vil du oppleve svingninger i forhold til lyst, men variasjonene blir mindre etterhvert som hormonene stabiliserer seg, sier Gamnes.

Samtidig mener hun den reduserte lysten til å tilfredsstille seg selv kan ha en sammenheng med at sjansen for at du er i et parforhold øker med alderen.

– Og med en fast partner har du gjerne hyppigere tilbud om sex og dermed mindre behov for å onanere like ofte som før, sier hun.

Alt er normalt

Hvor ofte det er vanlig å onanere, syns Schmidt det er vanskelig å si noe konkret om.

Også her varierer det mye fra person til person.

– Uansett om du syns du ligger på topp eller bunn av det du mener er normalt, skal du vite at det ikke finnes noe riktig og galt her. Ingen skal fortelle deg at du må onanere så og så ofte for å være normal. Det er akkurat som at noen skal bestemme hvor ofte du skal klø deg på kneet. Det er din kropp, sier hun.

Stimulerer klitoris

Også når det gjelder selve masturberingen, er det vanskelig å si hva som er vanligst, men at jenter også onanerer er det i alle fall ingen tvil om.

– Noen undersøkelser viser kanskje at det er vanligst å bruke sexleketøy mens andre viser at det ikke er vanligst. Men for kvinner er det nok uansett klitorisstimuli som er den vanligste formen for onani. Det er nemlig relativt få kvinner som kan få orgasme ved penetrasjonssex alene, sier hun.

Dette gjelder både ved onani og samleie.

– Dette mener jeg det er viktig for kvinner å være klar over. Mange tror det er noe feil med dem fordi de ikke får orgasme kun ved penetrering, men dette er altså helt normalt, sier hun.

Hånddusj og fingre

– Jenter er forskjellige, og hva slags stimuli de trenger og har glede av varierer. De fleste opplever imidlertid å få orgasme ved klitorisstimuli, bekrefter Gamnes.

Mange bruker hånddusjen eller fingrene, som jo alltid er like tilgjengelige, mens andre bruker vibrator eller dildo.

– I tillegg er det mange som gnikker seg mot ting, som for eksempel en pute eller dyne, og får klitorisstimulering på denne måten, sier hun.

Mulighetene er mange - det er opp til hver enkelt hva de vil og hvor ofte de vil!

Vil du lese flere slike saker?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Kvinneguiden på Facebook!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning