Humor i trolldeig

«Jævla trolldeigkjerring»

Trolldeig er slettes ikke bare for barnehagebarn.

INSPIRERT AV LIVET: - Skiltene mine er et resultat av glede og overskudd i hverdagen, sier Norunn B. Schjerven.
INSPIRERT AV LIVET: - Skiltene mine er et resultat av glede og overskudd i hverdagen, sier Norunn B. Schjerven. Foto: Foto: Morten Brun / Trolldeig forever
Publisert Oppdatert
UPOLERT: Norunn ønsker ikke å formidle polerte og intetsigende budskap.
UPOLERT: Norunn ønsker ikke å formidle polerte og intetsigende budskap. Foto: Foto: Morten Brun / Trolldeig forever
FLERE OMFAVNER TRENDEN: Sterkt budskap med søte sting fra geriljabroderistene.
FLERE OMFAVNER TRENDEN: Sterkt budskap med søte sting fra geriljabroderistene. Foto: FOTO: Kristin Toft
MORSOM HÅNDVERKSTREND: Her har en håndmalt tallerken fra 1930-tallet fått et nytt budskap.
MORSOM HÅNDVERKSTREND: Her har en håndmalt tallerken fra 1930-tallet fått et nytt budskap. Foto: FOTO: Fra nettbutikken til BeauandBadger på Etsy

«Trolldeig er skikkelig døvt».

Det var slik det begynte. Da Norunn Blichfeldt Schjerven hadde formet denne setningen, var det ikke noe å lure på hvilket materiale hun skulle bruke.

Nå er trolldeigskiltene hennes blitt til en hel bok, Trolldeig forever. Budskapene står i skarp kontrast til de siste årenes oppmuntrende og optimistiske trebokstav-ord som har prydet veger og hyller rundt om i mange hjem.

For det er ikke alltid de positive ordene er det som beskriver situasjonen best, påpeker Norunn.

- Disse utsagnene passer en del mennesker mye bedre enn «Love» og «Home sweet home», som jeg håper endelig er på vei ut. «Borte bra, men hjemme best» stemmer jo ikke for alle, sier Norunn.

Craftivism!

Denne tanken er ikke Schjerven alene om. På nettbutikken Etsy, med over 54 millioner registrerte brukere, flommer det over av kreative kombinasjoner av tradisjonelt kunsthåndverk og morsomme påskrifter.

«Home is where the bra comes off» er jo kanskje ikke det vi forventer å lese på en håndmalt tallerken.

Enkelte bruker også hobbyene sine, som brodering og keramikk, til å få frem sitt politiske budskap. Bevegelsen «craftivism» blander nettopp kunsthåndverk (craft) med aktivisme.

Kunstnere som Betsy Greer og Sarah Corbett bruker strikketøy og korssting til alt fra å spre kunnskap om posttraumatisk stress-syndrom til å fremme fredelige verdier.

«Charity begins at home but should never end there», er et eksempel sistnevnte har brukt tid på å brodere inn i et vakkert tøystykke.

Og det er jo så mye gøy man kan finne på!

Feministhumor er uten tvil i vekst, noe vi også kan finne i nettbutikker og inspirasjonsnettsteder som Pinterest. Alt fra hånddukker, plakater, juletrepynt og t-skjorter, til korsstingsbroderi og sjokolader med feministisk og humoristisk vri lages nå med feministiske tvister.

«Ingen kuk er hardere enn livet»

Trenden med å knytte nye budskap til det vi ofte oppfatter som gammeldags ser vi også i Norge.

Geriljabroderi, for eksempel, har gitt svarte tanker og mørk humor en plass i håndarbeidet. «Ingen kuk er hardere enn livet» og «Ingen er vinnere når en brokkoli-fis er involvert» er bare noen av de grovkorna tekstene som har fått nytt liv i fine korssting.

– Broderier på loppis eller bruktbutikk er ofte så kjedelige og trauste at folk ikke ofrer dem en tanke. Jeg registrerer alt arbeidet, timene og møysomheten som ligger bak, og synes det er litt synd at ingen vil ha det. På en annen side er det bra for meg. Så tar jeg utfordringen: Er det noe i bildet som trigger? Hvordan gi det en liten oppgradering ? Kan man gjøre det underholdende?, sa geriljabroderist Kristin Toft da Kvinneguiden skrev om fenomenet.

Irritasjon og glede

For Schjervens del skiltene ærlige og direkte, og pakker ikke inn hverdagen i glanspapir.

- Ideen til skiltene mine kommer fra irritasjon, engasjement, latter og glede. Jeg kan for eksempel  ha et ønske om å si noe om et spesielt emne eller en følelse, og så går jeg og filer litt på mulige ord og setninger i hodet før jeg kjenner at det klikker på plass i magen, sier hun.

KULT SKILT: Denne er støpt i jern.
KULT SKILT: Denne er støpt i jern. Foto: FOTO: Fra nettbutikken til DSGAntiques på Etsy

Setningene kan imidlertid like gjerne være ord som dukker opp en urolig natt, og resultatet er blitt skilt som for eksempel sier  «Å sykle er som å rulle av gårde på to hjul», «Skal du bæsje?» eller ganske enkelt ordet «Uløkka».

Selvrealiserende prosess

- Det å være kreativ og skape noe, gjør at vi glemmer tid og sted en liten stund. Hvis du i tillegg ler, påvirkes du selv og omverdenen enda mer, sier Nordhelle, sier psykolog Grethe Nordhelle.

Det å skape noe konkret gjør at du lett kan havne i en flow og glemme tid og sted. Når sluttproduktet i tillegg både blir unikt og humoristisk, kan det gi glede lenge etter at skaperprosessen er over.

HÅNDVASK: ikke nødvendig.
HÅNDVASK: ikke nødvendig. Foto: Foto: Morten Brun / Trolldeig forever

Behov for å formidle

Egentlig var det ganske tilfeldig at det ble nettopp trolldeig for Schjerven.

MIKS AV NYTT OG GAMMELT: Å kombinere tradisjonelt kunsthåndverk med kule feministslagord er en morsom måte å løse hobbyen på.
MIKS AV NYTT OG GAMMELT: Å kombinere tradisjonelt kunsthåndverk med kule feministslagord er en morsom måte å løse hobbyen på. Foto: FOTO: Fra nettbutikken til TheFunnyStitch på Etsy

- Som så mange andre drev jeg mye med trolldeig da jeg var yngre. Jeg lagde figurer mamma kunne henge opp på veggen, og jeg følte derfor at trolldeig var noe jeg kunne.

Schjerven hadde tidligere laget tegneserier og savnet den korte formidlingsformen.

- Siden jeg ikke kan tegne, lette jeg nok derfor litt ubevisst inni hodet mitt etter en annen måte å formidle på.

Trolldeig er nemlig verken tantete eller teit, det er akkurat det du vil at det skal være, mener hun.

Et resultat av glede

Norunn forteller at hun som tegneserieforfatter ofte fikk spørsmålet om hvorvidt serien hennes, «Zofies verden», hadde et feministisk budskap. Og nå dukker spørsmålet opp igjen.

- Det at jeg blir spurt om dette, er i seg selv interessant. Jeg skjønner egentlig ikke helt hvilket av skiltene jeg kan utrope som feministisk, og tror dette spørsmålet dukker opp kun fordi jeg er kvinne og lager noe jeg syns er gøy, sier hun.

Det at dette i seg selv er feminisme, mener hun betyr at flere jenter trenger å gjøre akkurat det.

- Skiltene mine er et resultat av glede og overskudd i hverdagen. Når det er sagt, er jeg selvfølgelig feminist. Hvem er ikke det? Feminisme er jo bare et kortere ord for rettferdighet mellom kjønnene, så kanskje jeg skal lage et gigantisk trolldeigskilt til neste 8. mars.

FUGLER: Budskapene er upolerte.
FUGLER: Budskapene er upolerte. Foto: Foto: Morten Brun / Trolldeig forever

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning