PRESTERE BEDRE PÅ JOBB

Strikker, tegner eller baker du? Da bør sjefen elske deg

Du trodde kanskje at hobbyer gjorde deg mindre effektiv?

PRESTERE BEDRE PÅ JOBB: Fargeleggingsbøker er bare en av flere kreative hobbyer som har fått en oppsving de siste årene. Nå viser en ny studie at slike kreative aktiviteter også hjelper for prestasjonen på jobb.
PRESTERE BEDRE PÅ JOBB: Fargeleggingsbøker er bare en av flere kreative hobbyer som har fått en oppsving de siste årene. Nå viser en ny studie at slike kreative aktiviteter også hjelper for prestasjonen på jobb. Foto: Foto: Laurence King Publishing
Sist oppdatert
GRÜNDERTRENER: Torill Bye Wilhelmsen, i blå vindjakke, jobber med å kurse vordende gründere
GRÜNDERTRENER: Torill Bye Wilhelmsen, i blå vindjakke, jobber med å kurse vordende gründere Foto: FOTO: Cathrine Dokken

Kreative hobbyer

  • Jobbe i hagen
  • Lære om vin
  • Spille et instrument
  • Lære et språk
  • Strikke, hekle, sy eller brodere
  • Bake eller lage mat
  • Lage keramikk
  • Synge
  • Ta bilder
  • Skrive, male eller tegne

En studie ved San Francisco State University viser nemlig at de som deltar i kreative aktiviteter på fritiden har 15 til 30 prosent bedre ytelse på jobb.

De amerikanske forskerne tok for seg 340 medarbeidere fra ulike yrkesgrupper som drev med hobbyer som matlaging, strikking, maling, hagearbeid, spille et instrument, fotografering eller en annen hobby og sammenlignet dem med medarbeidere som ikke var kreative på fritiden.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Occupational and Organizational Psychology viser at kreative hobbyer blant annet gjør deg bedre i stand til å finne kreative løsninger på problemer på jobb.

- Kreativitet er som en muskel som kan trenes opp til å bli sterk, sier seriegründer Torill Bye Wilhelmsen til Kvinneguiden. Hun har gründet en flere firmaer, deriblant en IT-bedrift og vunnet en rekke priser for innovasjon, blant annet i norske «Venture Cup» og skotske «The Big Idea Competition». I dag driver hun firmaet Fjellflyt.no der hun kurser folk som vil leve av det de brenner for i hvordan det er mulig å omforme engasjementet sitt til en lønnsom og bærekraftig bedrift.

Prestere bedre på jobb

Wilhelmsen er ikke i tvil om at funnene i den amerikanske undersøkelsen stemmer.

- Hvis du på fritiden trener opp evnen til å se sammenhenger, koble sammen ting som ikke hører sammen, bruker fantasien og uttrykker deg kreativt, så er det enklere å bruke disse egenskapene når du skal løse problemer på jobben. Mange kommer også  i flytsonen når de driver med en kreativ hobby. Når du lærer hvordan du kommer lettere i flyt, kan du gjøre det samme på jobb. Når vi er i flyt er vi mer effektive, lærer bedre og opplever mestring samtidig som vi utfordrer oss selv.

Forskerne fant også at slike hobbyer gir positiv energi, som gjør at mange yter bedre på jobb, og at de som hadde kreative hobbyer var bedre til å hjelpe andre, og effekten var økende

- Vi fant at jo mer du engasjerer deg i kreative aktiviteter, jo bedre vil du gjøre det på jobben, sier assisterende professor Kevin Eschleman ved San Francisco State University, som ledet studien.

Resultatene ble testet på nytt ved at samme studie ble gjennomført blant 90 kapteiner i Det amerikanske luftforsvaret. Funnene var da likelydende.

Hobby gir selvtillit

Christina Vestgård (21) har en et hektisk arbeidshverdag som bartender i Bergen, på fritiden trener hun hunder.

- Hobbyen min hjelper meg til å være mer tålmodig på jobb. I tillegg får jeg mer selvtillit av å mestre hobbyen min. Det gjør at jeg alltid gir 100 prosent på jobb fordi jeg vet at hvis jeg bestemmer meg for å klare noe, så gir jeg ikke opp. Jeg føler også at jeg klarer å løse ulike oppgaver på en kreativ måte, sier Vestgård til Kvinneguiden.

Torill Bye Wilhelmsen understreker at en kreativ hobby ikke bare trimmer hjernen, men også er en fin måte å koble av fra arbeidet på. Selv har gründeren skriving som hobby.

- Jeg merker at jeg ofte kommer i flyt og glemmer tid og sted fordi jeg går fullstendig opp i skrivingen. På jobb dagen etter er jeg ofte mer uthvilt og glad enn om jeg tilbrakte kvelden før foran tven.

Tips

  • Gjør unna jobb i ukedagene og husarbeidet fredag ettermiddag, så har du tid til hobbyen i helgen.
  • Utnytt tiden hvis du pendler og hobbyen din er “mobil”. Eksempelvis kan du lære språk, strikke eller tegne.
  • Inviter venner på strikkekveld, gourmetaften eller løpetur.
  • Ta et kurs. Ekstrabonus: du møter nye mennesker som liker det samme som deg.
  • Ikke vent til det “passer” med å sette i gang.
CHRISTINA VESTGÅRD: Trener hunder på fritiden og føler at hobbyen hjelper henne i å få bedre selvtilllit på jobb.
CHRISTINA VESTGÅRD: Trener hunder på fritiden og føler at hobbyen hjelper henne i å få bedre selvtilllit på jobb. Foto: FOTO: Privat
ARBEIDSLIV: Til daglig jobber Christina lange dager i en bar i Bergen.
ARBEIDSLIV: Til daglig jobber Christina lange dager i en bar i Bergen. Foto: FOTO: Privat

Wilhelmsen forteller at hun ofte kommer lettere i flyt hvis hun har drevet med hobbyen sin dagen før eller i helga.

- Kanskje underbevisstheten min har jobbet med å løse noen utfordringer mens jeg har skrevet?

Sett av tid til hobby

Variasjon er nøkkelen.

- Hvis du øver deg på en rekke ulike ting samtidig vil du bli bedre på samtlige, har professor i nevrologi Alvaro Pascual-Leone ved Harvard Medical School tidligere uttalt i et lengre intervju med CNN.

Greit nok, sier du. Men hvordan få tid til å skvise inn en hobby i en allerede hektisk hverdag?

Vestgård har funnet en løsning som funker for henne:

- Lag lister og oversikt over når du skal gjøre hva. Skaff deg en kalender der du skriver inn hvilke dager du jobber og hvilke andre aktiviteter du har. Dette gjør at du hver uke og hver dag er forberedt på hva du skal gjøre. På den måten kan du fordele jobbingen og hobbyene best mulig på forhånd. Med en god plan, er det lettere å få med seg mer.

Gründertrener Wilhelmsen er enig i at det er lurt å sette av tid til baking, matlaging, maling, snekring eller hva enn som gjør deg glad, i kalenderen. I tillegg råder hun deg til å imngå forpliktende avtaler om å gjøre det du elsker, enten med deg selv eller med en venn som liker det samme.

- Venter du til du har «ledig tid» skjer det alt for sjelden. Husk at hvis du skal lage noe, så trenger det ikke å være perfekt, du må bare komme i gang!

Vil du lese flere saker om arbeidsliv? Følg Kvinneguiden på Facebook.

 

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2015, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også