Derfor bør du trene balanse

Det strammer ikke bare opp kroppen.

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noKoordinasjon betyr samordning av kroppens bevegelser i forhold til hverandre og til omgivelsene. Balanse er en del av koordinasjonen og er evnen til å bevege og holde kroppsdeler slik at kroppen er i likevekt i forhold til tyngdekraften uten at man faller.

Ikke nok utfordring

Koordinasjonen styres av samspillet mellom nerve- og muskelsystemet uten at vi trenger å tenke så mye på det, og utvikles gjennom modning, vekst og trening. For å utvikle koordinasjonsevnen, krever det stadig nye utfordringer. Dessverre er det ofte slik i vår hverdag at vi ikke gir nok utfordringer til kroppene våre at koordinasjonsevnen får muligheter til å utvikle seg.

Hvorfor trene balanse?

En god balanse og koordinasjonsevne er viktig i hverdagen, og er dessuten helt avgjørende for teknikken i mange idretter. God balanse hindrer fall og er skadeforebyggende. Dessuten er balansetrening en viktig del av skaderehabilitering. Koordinasjonstrening kan omfatte mange delelementer: Balanse, rytmefølelse, reaksjonsevne, romorientering, øye-hånd eller øye-fot koordinasjon for å nevne noen av faktorene innen koordinasjonsevne.

Les også: Trening for DIN kropp

Les også: Tenk deg tynn

Les også: Brenn kalorierKoordinasjonstrening bryter opp ensidighet i trening, skjerper oppmerksomhet i bevegelsene, øker funksjonsdyktighet i hverdagen, spesielt med tanke på å tilpasse seg i ulike fysiske krav i arbeidslivet. Men først og fremst skaper koordinasjonstrening større variasjon i bevegelsesløsninger og utvider kroppens evne til å løse oppgaver både innen idrett og hverdag.

Passer alle

Alle kan dra nytte av koordinasjonstrening. God balanse og koordinasjonsevne er utrolig viktig i mange sammenhenger.

Kroppen trenger stadig nye utfordringer og koordinasjonsevne er ingen avvik fra dette. Uvante bevegelser stimulerer koordinasjonsevnen. Det er derfor viktig å være kreativ, og bryte opp trening og finne på nye bevegelser og måter å skape uvante bevegelser, fordi i det du klarer å utføre en bevegelse, er det ikke lenger en utfordring, og du stimulerer ikke lenger koordinasjonsevnen din. Den andre viktige faktoren i forbindelse med koordinasjonsevne er evnen til å regulere kraftutvikling i forhold til de ytre faktorene.

Synet er en faktor i balanse, og vanskelighetsgrad ved balansetrening kan umiddelbart økes ved å lukke øyene. Vanskelighetsgraden kan også varieres ved å bytte underlaget, justere størrelsen av understøtteflate, for eksempel stå på to bein versus stå på ett bein, eller koordinere flere kroppsdeler samtidig.

Les mer på Treningsmagasinet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning