Dame som driver med styrketrening

Kristin løfter 165 kilo

- Mestringsfølelsen man sitter igjen med når man når målene, kan ikke sammenliknes med så mye annet.

STERK:Kristins beste plasseringer så langt er bronse i benkpress-NM og fjerde plass i NM i styrkeløft.
STERK:Kristins beste plasseringer så langt er bronse i benkpress-NM og fjerde plass i NM i styrkeløft.
Sist oppdatert

Når hun ikke er på jobb som rådgiver i Olje-og energiderpartementet, foretrekker Kristin Thorvaldsen å løfte vekter.

Tunge vekter.

Hennes beste løft i konkurransesammenheng er 165 kilo i knebøy, 87,5 kilo i benkpress og 152,5 kilo i markløft. En pers på totalt over 400 kilo.

- Styrketrening burde alle drive med, det er en fantastisk måte å trene på, og det forebygger benskjørhet og gjør deg i stand til å tåle tyngre belastninger i hverdagen, sier Kristin til Kvinneguiden.

Så sterk som mulig

Siden 2010 har hun vært medlem av Oslo Styrkeløfteklubb hvor hun begynte med tung styrkeløft. Før det drev hun med vanlig styrketrening på treningssenter.

I dag løfter hun så tungt hun kan så ofte hun har tid.

- I en "vanlig" treningsuke har jeg et sted mellom fire og seks økter. Har jeg det veldig travelt eller reiser mye, kan det bli litt mindre, men jeg trives veldig godt med å trene nesten hver eneste dag, sier hun.

Fra tre til tretti damer

En treningstrend som har tatt av blant norske kvinner er fitness-grenen.

Kristin mener at det styrkeløft og fitness har til felles er først og fremst at begge benytter seg av styrketrening for å oppnå målene sine, mens det samtidig er vidt forskjellige målsetninger med de to grenene;

REKORDER: Kristin Thorvaldsens beste løft i konkurransesammenheng er 157,5 kilo i knebøy, 87,5 kilo i benkpress og 152,5 kilo i markløft.
REKORDER: Kristin Thorvaldsens beste løft i konkurransesammenheng er 157,5 kilo i knebøy, 87,5 kilo i benkpress og 152,5 kilo i markløft. Foto: Stian Jensen.

- Det ene handler om å være sterkest mulig på konkurransedagen, mens fitnessgrenen handler om å se best ut gitt visse kriterier man ser etter, og man har gått gjennom en hard diett og er dehydrert. Vi gjør nok en del rimelig likt på trening, men konkurranseoppkjøringen og konkurranseformene er helt forskjellige, forklarer Kristin.

Treningsentusiasten synes uansett at styrketreningstrenden er helt topp;

- Målene man har med treningen er jo gjerne forskjellige, men hva som motiverer en til å drive med styrketrening er ikke så viktig. Ved å trene tung styrketrening, får man de positive helseeffektene som fører med uansett. I tillegg fører det jo også til at flere jenter også får øynene opp for styrkeløft.

- Under norgesmesterskapet i 2010 var så vidt det var nok damer som deltok til at man kunne dele ut en kongepokal - 15 deltakere. Nå er det nesten like mange deltagere i -72 kilosklassen alene. Da jeg begynte i Oslo Styrkeløftklubb var vi tre damer med konkurranselisens. Nå er vi tretti stykker, det er en fantastisk morsom utvikling å være med på.

Inspirert av venninne

Grunnen til at Kristin startet med styrkeløft var at en venninne også ønsket dette, nysgjerrigheten trigget henne til å melde seg inn i klubben, og siden har hun blitt værende der.

- Klubben hadde et fantastisk miljø med flere mennesker som har blitt blant mine aller beste venner. Den høye kompetansen som var blant medlemmene og det faktum at hundre prosent nybegynnere og landslagsutøvere med medaljer fra VM trente side om side og hjalp hverandre. Det er et kjempeinspirerende miljø å trene i..

Hennes overordnede mål for treningen er å bli så sterk som det er mulig å bli under hennes forutsetninger.

- Jeg har selvsagt også noen delmål underveis, både på kilo jeg ønsker å løfte og plasseringer jeg ønsker å oppnå.

Kristins beste plasseringer så langt er bronse i benkpress-NM og fjerde plass på NM i styrkeløft.

TUNG HOBBY: Når hun ikke er på jobb som rådgiver i Olje-og energiderpartementet, løfter Kristin Thorvaldsen tunge vekter og deltar i ulike mesterskap.
TUNG HOBBY: Når hun ikke er på jobb som rådgiver i Olje-og energiderpartementet, løfter Kristin Thorvaldsen tunge vekter og deltar i ulike mesterskap. Foto: Mari Elken.

Kroppsbilde

Kristin er bevisst på det sykelige, kropps-og slankepress unge, norske kvinner møter i dag.

- I mitt forhold til egen kropp, prøver jeg å finne en balanse på hva som er mest hensiktsmessig med tanke på trening og fremgang, og hva jeg er mest komfortabel med. Disse prioriteringene varierer gjerne litt i løpet av året, og da tilpasser jeg det fortløpende.

Mat sier hun at hun har et avslappet forhold til;

- Jeg føler ikke selv at jeg stresser så mye med det. Det er også en fin ting med styrkeløft som idrett; man har mange vektklasser man kan konkurrere i, så man kan bestemme litt selv hva slags vekt man er komfortabel med å ligge på, sier Kristin.

Hun forsøker å ha et bevisst forhold til å få i seg nok proteiner for at kroppen skal klare å bygge seg opp igjen etter treningen, og nok energi til at hun har overskudd til å trene og fungere bra i hverdagen.

Motivasjon

Likevel innrømmer Kristin at det ikke er mulig å komme bort i fra det estetiske aspektet ved treningen også hun driver med.

- Det er åpenbart en svært viktig motivasjonsfaktor. Man ønsker å føle seg vel i sin egen kropp, også når man ikke er på trening. Likevel tror jeg at veldig mange vil ha godt av mestringsfølelsen som er knyttet opp til å sette seg konkrete mål man kan nå som ikke er direkte rettet mot hvordan kroppen ser ut

Om det estetiske er det eneste fokuset, mener Kristin at man fort kan bli fanget i et negativt fokus der det at du er misfornøyd med noe er den viktigste driveren for å trene.

Passer også for nybegynnere

Til jenter som tenker å begynne med styrkeløft, vil Kristin si at du ikke trenger å tenke på at du må være sterk før man begynner.

- En styrkeløftklubb er det absolutt beste stedet å være nybegynner også, nettopp fordi det er der den beste kompetansen for å bli sterkest mulig er, sier Kristin mens hun samtidig understreker;

- Å trene for å bli sterk krever målrettet arbeid over tid, men mestringsfølelsen du sitter igjen med når du når målene man setter seg, kan ikke sammenliknes med så mye annet.

POSITIVT: - Ved å trene tung styrketrening, får man de positive helseeffektene som fører med uansett.
POSITIVT: - Ved å trene tung styrketrening, får man de positive helseeffektene som fører med uansett. Foto: Per Gunnar Roalkvam.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2014, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også