Viktig morskjærlighet

Kjærlig oppmerksomhet fra mor gjør deg tryggere og gir bedre mestringsevner i voksen alder.

Publisert Oppdatert
Er du en av de som fikk masse klemmer, kyss og kjærlighetserklæringer fra mor da du var liten? Da har du mest sannsynlig bedre kontroll på følelsene dine, bedre sosiale evner og bedre mestringsevner, enn de som ikke så mye av dette i barndommen.

Les også: Å spise for to

Les også: Pinlige barneutsagn

Les også: Vit dette før du føder


En studie publisert i Journal of Epidemiology and Community Health viser at nært bånd mellom mor og barn er nøkkelen til å denne tryggheten.

Studien hadde 500 deltakere, og første del ble utført ved at en psykolog rangerte båndet mellom mor og barn i en rutinesjekk da barna var åtte måneder gamle. Videre så psykologen på hvor godt mor fanget opp og svarte på barnets behov og følelser. Her så man særlig på hengivenheten og varmen i samspillet.

Takler ubehag bedre
"30 år senere ble de samme barna oppsøkt av forskerne, og spurt om å delta i en undersøkelse med spørsmål om deres følelser og tilfredshet med tilværelsen. De ble også spurt om hvor hengivne de hadde opplevd mødrene deres var", skriver Norsk Helseinformatikk.

Resultatet viser at de som hadde opplevd mye morskjærlighet taklet alle former for ubehag bedre.

At tidlig barndom har stor betydning for hvordan du håndterer livet senere er ingen nyhet. Men forskerne mener at også andre faktorer spiller en stor rolle. Det er eksempelvis en viktig del av omsorgsrollen å vite når barnet har fått nok. Med andre ord; om du kysser og klemmer mer på barnet enn de liker, kan du oppleve at barnet synes det er ubehagelig og flaut.

Ingen fedre på kontroll
Undersøkelsen har ikke tatt fars rolle med i beregningen.

"Jeg er sikker på at far også har betydning for utfallet, men hengivenhet og oppmerksomhet fra far ble ikke målt i denne studien", sier hovedforfatter Joanne Maselko til Norsk Helseinformatikk.

Hun forteller videre at siden det for førti år siden, når forskerne begynte undersøkelsen, ikke var vanlig at far var med på helsekontrollene.

Kilde: Norsk Helseinformatikk mor_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning