Vit dette før du føder

Det handler om å forberede seg mentalt, og sette pris på det som skjer.

Publisert Oppdatert
Å vente på fødselen er for noen en tålmodighetsprøve. Ikke bare blir magen stadig større og tyngre, men du er sannsynligvis nysgjerrig på hva som vil møte deg om noen måneder. Samtidig kan det være mye usikkerhet rundt hva du har kontroll på og hva du ikke har kontroll på, hvordan vil du reagere når du er i fødselssituasjonen, og ikke minst hvordan den kommende far vil oppføre seg, men det er mulig å forberede seg mentalt slik at du slipper å frykte fødselen.

Det er stor forskjell på fødselsfrykt og fødselsangst. Førstnevnte er noe de fleste gravide må gjennom, i alle fall før første fødsel. Fødselsangst er mer alvorlig, og krever flere grep enn vi skisserer i denne saken. Spør gjerne jordmor eller lege dersom du er usikker.

Forsøk dette1. Fødsel er det største en kvinne kan oppleve

Fødselen er en prosess og ikke en prestasjon. Forsøk å visualisere at fødselen vil gå bra, og du vil lære mye om din egen styrke. Forbered deg på å takle smerten og å jobbe med partneren, en venn eller jordmor for å få den støtten du trenger gjennom prosessen.

Les også: Tikk takk stress

Les også: 8 ting du ikke visste om fødsler2. Tenk over dine muligheter

Åpne opp tankene dine i forhold til at det er mer enn én måte å føde på. Medisinert, ukomplisert, naturlig, i vann - få oversikt over hvilke metoder som finnes, og se deg ut de du tror kan passe for deg.

3. Jobb deg gjennom negative følelser

Dette vil øke sjansene dine for en flott fødsel uten for mye komplikasjoner. Når du opplever angst, forsøke å visualisere hvordan fødselen din skal foregå og prøv å gi slipp på negative tanker. Dette er ikke magi, det er psykologi!

4. Du trenger støtte

Dette er helt sant, uansett om du har en partner eller ikke. Er ikke faren tilgjengelig kan en god venninne, en søster, eller til og med mor fungere som støtte under fødselen.

5. Riktig hjelp styrker deg

Å få den støtten du trenger, kan ta mye av redselen din bort fra skuldrene dine når du føler deg overveldet og redd. Om du stiller alle spørsmålene du trenger å vite svaret på isteden for å bære det alene, vil dette lede deg til en større styrke.

6. Noe har du ikke kontroll på

Enkelte ting ved fødselen må få gå sin gang, og dette virker skremmende for mange. Det perfekte resultatet har du ikke alltid kontroll på. Du kan kontrollere prosessen til en viss grad, men deretter må du forsøke å følge kroppens energi og finne støtte i hjelpen rundt deg.

7. En utrolig glede

Les også: Få kroppen tilbake etter fødsel

Les også: Skiller du deg ut?

Les også: Tren deg opp etter fødselDet er umulig å vite på forhånd akkurat hva som venter deg. Du vet ikke helt hva den perfekte fødselen er eller vil bli for deg. En fødsel er unik, og du bør derfor være forberedt på at ting ikke går akkruat som du har planlagt. Samtidig er det greit å tenke på at fødselen for mange kvinner fungerer som en mental vitamininnsprøytning, klarer man dette, klarer man alt!

Kilde: Ivillage.com Gravid2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning