Velger bort den sunne kosten

Vi vet vi burde velge den sunne maten.Så hvorfor gjør vi det ikke?

Velger bort den sunne kosten
Velger bort den sunne kosten
Publisert Oppdatert
Vi vet meget godt at et sunt kosthold og fysisk aktivitet har en utrolig god effekt i forebygging av overvekt, tannproblemer, diabetes type 2, noen typer kreft, hjertesykdom og ulike livsstilssykdommer. Så hvorfor velger vi den usunne veien?

Les også: Hekta på godterier?

Les også: Lokker sofaen?

Les også: Den beste treningsmaten


I det danske tidsskriftet "Ugeskrift for læger" fra 2007 påpeker lederartikkelen at en sunn livsstil er vel så effektiv som å bruke medisiner, men at du slipper bivirkninger. Ifølge boken "Mat og Medisin", av Gunn-Elin Aa Bjørneboe og Christian A. Drevon, kan det å øke inntak av frukt og grønt med 65 prosent føre til en reduksjon i krefthyppighet på 23 prosent; hele 4000 krefttilfeller i Norge per år.

Så vi vet at kosthold kan forebygge en rekke sykdommer og ha en uvurderlig effekt på helsen vår. Men i praksis er det åpenbart ikke så enkelt å være sunn.

"I følge en artikkel fra Sosial- og Helsedirektoratet viser undersøkelser at halvparten av den norske befolkningen ikke går ti minutter sammenhengende hver dag. Samtidig spiser ni av ti unge mer sukker enn anbefalt, mens over halvparten av norske tenåringer ikke spiser grønnsaker hver dag", skriver Norsk Helseinformatikk på sine hjemmesider.

Press og selvkontroll
Forfatteren bak den danske lederartikkelen mener at noe av årsaken er at vi ofte forbinder sunn mat og dietter med restriksjoner og askese. Mat blir sett på som kjedelig og smakløs. I tillegg utsettes vi til stadighet for press til å kjøpe og spise usunn mat og drikke. Det krever både viljestyrke, selvkontroll, viten og god økonomi å velge annerledes. Forfatteren spekulerer i om man kanskje burde gjøre endringer i lovverket for å motvirke dette sterke presset om å kjøpe usunne produkter.

I England har man allerede innført slike grep. Kontrollorganet Ofcom har skjerpet bestemmelsene for reklame når det kommer til snacks og usunn mat rettet mot barn og unge. Dette omfatter også TV3s sendinger i Norge, siden de sender fra England.

Vis omtanke for deg selv
Her hjemme deler Sosial- og helsedirektoretet den danske artikkelforfatterens bekymring. De sunne valgene må bli de enkle valgene, og sunn mat må bli billigere enn usunn mat, samt at markedsøfring av usunne matvarer til barn må forbys.

"Vi vet så inderlig godt hva slags mat vi bør spise, og hva vi ikke bør spise. Men selv om myndighetene legger til rette for at valgene skal bli enklere, så er det til sist ditt eget valg. Vis omtanke for din egen kropp og helse. Spis flere grønnsaker i dag", oppfordrer Norsk Helseinformatikk.

Se Helsedirektoratets sider for nøkkelhullmerket mat, som stiller krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 matvaregrupper.

Les også: Frossenpizza lurer oss


Kilde: Norsk Helseinformatikk kost_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning