Frossenpizza lurer oss

- Frossenpizza er ikke sunt, selv om den er nøkkelhullsmerket, sier kostholdsekspert Camilla Andersen.

Publisert Oppdatert
Helsedirektoratet har innført nøkkelhull-merking på matvarer i butikkene som et symbol på sunnere mat og et forsøk på å veilede folk til å velge et sunt kosthold. Ernæringsfysiolog ved Somebody.no, Camilla Andersen, mener derimot at merkingen misleder oss.

- Myndighetene burde gi forbrukerne informasjon i stedet for nøkkelhull. Nøkkellhull-merkingen har mangler og den fratar folk muligheten til å gjøre egne vurderinger, sier Andersen.

- Liten forskjell

nettsiden som Helsedirektoratet har opprettet, står det at nøkkelhullet stiller krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker innenfor 25 matvaregrupper. For noen matvaregrupper er det i tillegg krav til minimumsinnhold av fullkorn, frukt eller grønnsaker. Kravet til salt oppgis som natrium. Matvarer som skal nøkkelhullsmerkes, må være ferdigpakket, med unntak av fersk fisk, frukt og grønnsaker.

Les også: Regn ut sukkerinnholdet

Les også: En munnfull for mye?

Les også: Du må like deg selvErnæringsfysiologen mener derimot at merkingen har liten hensikt;

- Problemet med nøkkelhullet er at av to praktisk talt like matvarer, kan den ene havne på feil side av grenseverdiene og ikke bli merket. Det betyr for eksempel at en liten differanse i saltinnhold gjør at én pakke med laks får nøkkelhull, mens den andre ikke får det. Samtidig som det kan være flere kalorier i den med nøkkelhull.

Andersen er opptatt av at informasjon er bedre enn symboler.

- Det hadde vært bedre om myndighetene hadde sørget for bedre informasjon på emballasjen. Da kunne vi selv sett hvor lite som skiller enkelte matvarer og velge den vi liker i stedet for den Staten har plukket ut. Jeg synes det er ganske nedlatende å tro at folk ikke kan tenke selv, sier hun.

Frossenpizza er usunt

Andersen har flere eksempler på at merkingen kan skape forvirring;

- Innenfor en matvarekategori kan det være veldig stor forskjell på innholdet i nøkkelhullmerkede varer. For eksempel når det gjelder frokostblandinger. Mens "Fitness 54% fullkorn" kommer hårfint innenfor med 12.9 gram sukkerarter (grensen er 13 gram for å få nøkkelhullmerke) har "4korn" bare to gram sukkerarter. Begge er merket med nøkkelhull, men er altså ganske forskjellige, sier Andersen og legger til;

- Men, at en frossenpizza har nøkkelhull, betyr bare at det er en av de beste av frossenpizzaene. Den innholder fortsatt et halvt dagsbehov av hva kroppen greier å forbrenne av kalorier.

Eksperten er også opptatt av at ordningen er frivillig.

- Det er frivillig for produsentene å være med på ordningen med nøkkelhullmerking av hensyn til regelverket i EØS. Det burde være grunn nok til å finne en annen løsning hvor alle måtte være med. Myndighetene kunne for eksempel brukt Matloven som sier at det skal være informasjon på emballasjen. Da kunne vi forbrukere hatt muligheten til å vurdere alle matvarer, og fått kunnskap på kjøpet. Camilla220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning