Velg riktig barnevogn

Vognen skal passe ditt behov og samtidig være praktisk og behagelig for barnet. Få tipsene her.

Publisert Oppdatert
En god barnevogn er viktig både for foreldre og barn, og det kan være vanskelig å finne den beste når man har så mye å velge i mellom.

- Å velge riktig er et utfordrende tema for alle som skal ut å kjøpe sin første barnevogn, sier Kristin Folge ved Barnevognguiden.no.

Lag en kriterieliste

Folge henviser til vognguiden de laget for en stund tilbake. Her nevner de blant annet sjekklisten som man kan ta med seg når man handler ny vogn:
  • Hvilke egenskaper er viktige for deg at en vogn skal ha? Tenk over dine behov.
  • Først må du tenke gjennom bruken. Bor du i byen, eller mer landlig til? Går du som regel tur på asfalt eller inne på kjøpesentre, eller er du mye i mer ulendt terreng? Trenger du håndbrems? Vendbar sittedel? Skal barnet sove i vognen? Lufthjul eller ikke? Skal du ha vognen mye inn og ut av bil - ergo hvor viktig er vekt og sammenslått størrelse?
- Sjekklisten kan bli lang, og kravene mange. Derfor er det også viktig å være bevisst på hva som er viktig og mindre viktig for dere, dersom dere må inngå kompromisser. Er dere på jakt etter en vogn dere kan ha ut hele vognperioden, lønner det seg å tenke litt på størrelsen på selve vognen, som rygglengde, sittehøyde under kalesje med mer. Får dere vinterbarn kan det være lurt å ta høyde for at dere får plass til alle poser og tepper du ønsker å få plass til oppi bagen når det er kaldt ute, står det på nettsiden.

Les også: Strekkmerker for evig?

Les også: Baby på budsjett

Les også: Tren med babyen dinSkal dere kjøre vognen mye i ulendt terreng, bør du kanskje vurdere lufthjul på vognen. Lufthjul kan punktere, men fordelen er at trilleegenskapene forbedres når dere triller i vanskelig terreng. Da har også hjulstørrelsen noe å si. Desto større hjul det er på vognen, desto enklere triller de over uregelmessigheter i terrenget. Bor dere et sted med bratte bakker, er det praktisk med en håndbrems for lettere kontroll når dere triller nedover.

Smarte sjekktips
  • Be om å få prøvekjøre vognen. Sjekk om vognen får plass i bilen. Hvor enkel er den å plassere, må hjulene tas av?
  • Prøv å slå vognen sammen, og opp igjen.
  • Sjekk bredden på vognen. Går den inn der du vil?
  • Sjekk detaljene som er viktig for deg. Er det for eksempel stor høydeforskjell på de som skal trille, er det lurt å ha en vogn med regulerbart håndtak, såkalt teleskopstyre.
  • Er kalesjen stor nok, og kan den strammes ordentlig? Den skal beskytte barnet mot sol og regn.
  • Sjekk tilgjengelig ekstrautstyr til vognen.
  • Er det viktig at vognen er billig? Kjøp brukt! Finner du en modell du liker, kan du gjerne sjekke bruktmarkeder som Finn.no og Qxl.no før du kjøper nytt.
  • Be om å få se på vognen hvis du kjøper brukt, og sjekk den grundig.

Vogntyper


Det finnes fem typer vogner å velge i:

Bagvogn: Vognen har en ekstra stor bag, dermed får barnet god plass til å bevege seg, noe som er praktisk spesielt om vinteren når vinterpose og påkledning krever god plass. Ulempen med en slik vogn er at bagen er stor når den skal brukes som bærebag. Og når barnet vokser ut av vognen, trenger du en ny.

Duovogn: Dette er i prinsippet to komplette vogner: en dypvogn og en sportsvogn med felles understell og kalesje. Dypvognen er romslig, og sportsvognen er nett og enkel i bruk. Bærebagen kan være litt stor og uhåndterlig som bærebag.

Kombivogn: Dette er også en flerbruksvogn. Fordelen er at du får alt i ett; bagvogn, sportsvogn og bærebag. Likevel velger mange å erstatte kombivognen med en mindre vogn etter en stund. Den er litt stor og uhåndterlig som sportsvogn.

Trehjulsvogn med bærebag: "Joggevognene" er ganske nye på markedet, og har blitt veldig populære blant foreldre i byer. Dette er en vogn det er lett å komme seg rundt med, enten du er i butikken eller skogen. Det finnes modeller med egen bærebag for baby som tilleggsutstyr. Vær oppmerksom på at bærebagen er ganske liten hvis du skal bruke vognen på vinteren og trenger god plass til vinterpose og en godt kledd baby.

Tvillingvogn: Vognen har plass til to babyer. Med kombi-tvillingvogn kan du for eksempel kjøpe en bærebag til babyen, mens storebror kan sitte i sportsvognen. Bærebagene i tvillingvogner er litt smalere enn i andre vogner, og dermed vokser barna fortere ut av dem. Det finnes også smalere varianter av tvillingvognene hvor barna sitter mot hverandre eller bak hverandre.

Kilde: Barnevognguiden.no, Babyverden.no, Klikk.no barnevogn220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning