Strekkmerker for evig?

Ekspertene diskuterer om strekkmerkene kan forebygges eller reduseres.

Publisert Oppdatert
Strekkmerker oppstår på grunn av rask vektøkning, hurtig vekst eller ekstremt vekttap både hos kvinner og menn. Tilstanden er imidlertid langt hyppigere blant kvinner enn menn fordi storparten av tilfellene med strekkmerker oppstår i svangerskapet.

Så mange som 70 prosent av kvinner vil en eller annen gang etter puberteten oppleve å få strekkmerker. Det samme gjelder omkring 90 prosent av gravide kvinner.

Mange årsaker

- I svangerskapet endres den gravide kvinnens hormonutskillelse betydelig. Det vil hos de fleste føre til hudforandringer. Disse endringene går gjerne tilbake etter fødselen, men det finnes unntak, og ett av disse er strekkmerker, sier Anne Berit Eide, daglig leder og fagansvarlig ved Oslo Hudpleieklinikk.

Når kroppen forandrer seg mye over kort tid, som ved graviditet eller under puberteten, hender det at huden ikke klarer å tilpasse seg fort nok. Resultatet blir et arr i lærhuden, dette er strekkmerker.

Eide forteller at strekkmerker er skader som oppstår i kroppens underhud. De opptrer i starten som rosa til blåfiolette striper eller bånd på magen, setepartiet, brystene, lårene eller armene. Stripene innebærer overstrekking av elastiske fibre i huden. Disse fibrene gjenvinner ikke sin elastisitet, noe som gjør at det i de aller fleste tilfeller dreier seg om varige endringer i huden.

Les også: Tren under graviditeten

Les også: Sannheten om strekkmerkene

Les også: Kampen mot strekkmerkerTrist sannhet

På pleiemarkedet finner man i dag flust av produkter som lover å forebygge og ikke minst redusere strekkmerkene. Tallrike kremer, balsamer og oljer - vitamin E-krem, kakaosmør, aloe vera-lotion eller olivenolje brukes av mange for å forebygge strekkmerker. Men, det finnes i følge Eide ikke forskning som beviser at disse tiltakene er effektive.

- Noe forskning har vist at midlet tretinoin kan dempe utviklingen av strekkmerker. Men, det gjelder i hovedsak for å dempe videreutvikling av allerede etablerte strekkmerker som er mindre enn seks uker gamle og som fortsatt er rosa eller røde på farge. Nytteverdien vil derfor være begrenset. I tillegg kan tretinoin være skadelig for fosteret og skal ikke brukes i svangerskapet, sier hun.

Professor og overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, Cato Mørk, mener at kremer er totalt bortkastet å bruke penger på.

- Strekkmerker kan ikke forebygges, fastslår Mørk.

Han forklarer det hele ved å sammenlikne huden med en strikk. Når du har strukket den langt ut over lengre tid, vil fibrene aldri trekke seg sammen igjen.

- De elastiske fibrene i huden blir overstrukket, og dette kan ikke reverseres, sier han.

Mørk har heller ingen tro på at det vil hjelpe å smøre inn magen med fuktighetsprodukter under svangerskapet.

- Strekkmerkene oppstår i lærhuden, og kremer og andre produkter når aldri så langt ned, sier Mørk til Kvinneguiden.no.

Anne Harlia ved Laserklinikken.no har behandlet strekkmerker med laser siden tidlig på 80-tallet. Hun har tidligere nevnt til Kvinneguiden.no at det finnes metoder og produkter som gjør at strekkmerker kan bli mindre synlige;

- Med korrekt laserbehandling kan strekkmerkene forsvinne, man kan se cirka 40-50 prosent bedring etter tre-fire uker. For de fleste holder det med én behandling - eller max to ganger med seks eller åtte måneders mellomrom, sier Harlia.

Hold deg i form

Til og med hudpleieprodusenten Olays hudlege, Sian Morris, kan bekrefte at både kremer og oljer ikke har noe for seg i reduseringen av strekkmerker.

Da vi ba våre lesere om å stille henne hudpleierelaterte spørsmål, fikk hun blant annet dette spørsmålet:

Jeg er gravid for første gang, og har anlegg for å få strekkmerker, har allerede noen etter en vektøkning. Kan du anbefale en god krem/olje som kan forebygge strekkmerker under graviditeten?

Morris måtte være ærlig;

- Dessverre eksisterer det ikke en metode for å fjerne strekkmerker som jeg kan anbefale deg. Å holde huden din fuktig og kroppen i god form er nok det beste rådet jeg kan gi deg, og du bør derfor bruke en god og rik bodylotion som vil pleie huden og øke velværet ditt. strekkmerker220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning