Baby på budsjett

Slik sparer du tusenlapper på barneutstyr.

Publisert Oppdatert
Er du gravid, og har begynt å planlegge innkjøpene? Sannheten er at dere sannsynligvis trenger langt mindre enn dere tror.

Dette trenger dere:

Barnevogn

En barnevogn er et must for de aller fleste. Noen klarer seg med bæreanordninger som for eksempel bæresjal, men de fleste som bruker dette har i tillegg barnevogn. En ny barnevogn kjøpt i Norge kommer på alt fra et par tusen og opp i 10 000 og over, men du kan enkelt få det rimeligere, for eksempel ved å kjøpe brukt. I skrivende stund finnes det nærmere 600 brukte barnevogner til salgs på Finn.no, og du kan få tak i vogner til under 1000 kroner.

Vil du ha ny vogn kan du spare tusenlapper på å bestille fra utlandet, fra for eksempel Tyskland, Nederland eller Sverige. Klikk.nos barnevognvinner Bugaboo Cameleon har en veiledende pris på i overkant av 9000 kroner i Norge. Bestiller man den via nettbutikken babytrader.eu koster den cirka 6700 kroner inkludert frakt og norsk moms (prisen er tatt utgangspunkt i dagens kurs).

Veletablerte nettbutikker som sender til Norge:

Joggermom.com
Babyjungle.nl
Babytrader.eu
Barnbutiken.net
Kiddies24.de

Bilstol

Har dere bil er en bilstol en nødvendighet. Bilstolen må ikke være ny, men den bør være helt uskadet, og ikke eldre enn ca fem år når du kjøper den. Trygg Trafikk anbefaler å bytte bilstol etter max 8-10 år, fordi det over tid kan oppstå materialtretthet i stolen, som kan gjøre den mer porøs og mindre støtsabsorberende. Sørg for å lese bruksanvisningen nøye før montering, feilmontering av bilsikring er den alvorligste faren i forbindelse med ulykker.

Har bilstolen vært med i en ulykke vil den også kunne ha forringet sikkerhetskvalitet, og derfor velger mange å kjøpe bilstolen ny. Forbrukerrådets testvinner fra 2010, Maxi Cosi Pebble med Family Fix isofixbase, har en veiledende pris på 4300 kroner i Norge, men også her kan du spare en del på å kjøpe på nett - og norske butikker har også jevnlig tilbudskampanjer der du kan spare noen kroner.

Barneseng

Barnet trenger et sted å sove, men en enkel sprinkelseng, som gjerne kan være brukt, holder lenge.

Madrassen bør imidlertid være som ny, da det i følge en studie fra Skottland er en tredoblet krybbedødrisiko dersom barnet bruker en brukt madrass, eller åttedoblet dersom barnet har fått en brukt madrass fra en annen familie. Landsforeningen for krybbedød anbefaler at madrassen til spedbarnet er fast og hard, og ikke slitt. Samtidig understreker de at det er svært liten risiko i å bruke en madrass om igjen dersom den er brukt av bare ett søsken og den ikke er slitt, myk eller skitten, og at man da ikke trenger ny madrass.

Det er ikke funnet noen sammenheng mellom krybbedød og hvilken type madrass barnet bruker, og det er ingen holdepunkter for å anbefale for eksempel fjærmadrass over skumgummimadrass.

Et sted å stelle barnet

Barnet må stelles et sted, men dere trenger ikke å kjøpe et stellebord. En stellepute kan kjøpes billig eller lages selv, og legges på en kommode dere allerede har. Noen foreldre velger også å stelle barnet på en matte på badegulvet.

I tillegg til nevnte ting finnes det et nærmest uendelig utvalg av produkter som butikkene forsøker å få dere til å kjøpe. Det viktigste rådet her er å ikke kjøpe noe før dere er sikker på at dere har behov for det. Eksempler på slike produkter er for eksempel bleiebøtte, reiseseng, vippestol, babycall og ammepute. Noen bruker disse produktene mye, andre ser ikke poenget. Vent derfor med å gå til innkjøp av "kjekt å ha"-produkter til dere er sikre på at dere trenger dem.

I forumtråden " baby på budsjett" diskuterer forumbrukerne hva man trenger til barnet, og hvordan man kan spare penger når man gjør innkjøpene.

Her er et utdrag fra diskusjonen:

  • Stellebord har ikke vi brukt, hadde en stelletopp oppå vaskemaskinen på badet, og en ikeahylle ved siden av med bleier og diverse.
  • Anbefaler deg å kjøpe en stor treningsmatte som babyen kan ligge på, kan brukes av mor også etterhvert. De koster rundt 700 tror jeg, men er absolutt verdt det! Så kjøper du enkel babygym uten matte, de går fort lei uansett.
  • Bleiebøtte trenger du ikke, i hvert fall ikke mens babyen er liten (bæsjebleiene lukter ikke spesielt vondt og må man må tømme søpla daglig uansett).
  • Jeg kjøpte en søppelsekk med klær i str 50 og 56 på finn.no for 300 kroner! Klærne var nesten ikke brukt og veldig fine! Finnes mange vippestoler og sprinkelsenger også å få tak i på finn.
  • Vi har ikke stellebord, bruker bare en stellematte på gulvet. Vi er veldig fornøyd med den ordningen. Babyen ligger å koser seg med babygym eller å turne, mens jeg tar meg en velfortjent dusj.
  • Les fler av forumbrukernes tips og delta i diskusjonen baby på budsjett her!
1 1 1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning