Stress ned!

Avslapning kan være et fremmedord i en hektisk hverdag. Slik får du det til!

Publisert Oppdatert
Er du en av dem som er konstant stresset? Som grubler, planlegger og har vanskelig for å legge fra deg jobb, tunge tanker eller problemer i hverdagen? Da bør du lese videre!

Les også: Alternative skjønnhetstips

Les også: Tikk-takk-stress

Les også: Overanalyserer du?


Her er nemlig 18 steg for å luke ut unødvendig stress:

1. Identifiser stressmomentene
Dette er kanskje det viktigste steget, for først ved å identifisere stresset kan man få eliminert det. Ta deg ti minutter hvor du tenker nøye gjennom hva som stresser deg mest i løpet av en dag. Hva stresser deg mest i løpet av en uke? Hvilke folk, aktiviteter eller konkrete hendelser er det som bekymrer deg? Lag deg en topp ti-liste, og se hvilke stressmomenter du kan kvitte deg med. Hvis du ikke kan kvitte deg helt med stressmomentene i livet ditt, kan du alternativt finne måter som gjør disse mindre stressende.

2. Kvitt deg med unødvendig ansvar
Vi har alle ulike forpliktelser i livet; jobben, kjæresten, barna, huset, øvrig familie, venner, fritidsaktiviteter, og så videre. På samme måte som i steg én, bør du finne ut hva som stresser deg mest, og hva du kan si nei til. Du trenger kanskje ikke jobbe overtid? Eller være leder for den lokale svømmeklubben? Kanskje kan huset vaskes annenhver uke i stedet for hver uke?

3. Ikke la ting hope seg opp
Det er slettes ikke uvanlig å utsette ting som kan gjøres senere. Problemet med å la ting hope seg opp er at man lett kan bli stresset av å hele tiden ha noe du burde ha gjort hengende over deg. Lær deg heller å gjøre unna ting der og da, i stedet for å utsette.

4. Organiser
De aller fleste er uorganiserte på ett eller flere områder i livet sitt. Ta deg tid til å rydde skapet, skrivepulten, bokhylla, kildesorteringen og så videre, for å kvitte deg med disse stressmomentene.

5. Ikke kom for sent
Det er ingenting som stresser oss så mye som å være for sent ute. Vi må skynde oss på badet, sluke i oss frokosten, eventuelt droppe den, og løpe til bussen. Lær deg derfor vanen det er å være tidlig ute. Still klokken ti minutter tidligere på vekking, og få den ekstra tiden du trenger. Det er en god følelse å være noen minutter for tidlig!

6. Kvitt deg med kontrollbehovet
Innse at du ikke kan kontrollere alt til enhver tid. Aksepter at du ikke rekker å gjøre alt du vil. Lær deg helle å slippe taket på de ting som ligger utenfor din kontroll. Aksepter at andre folk gjør ting på sin måte, og at ulike situasjoner får ulikt utfall. Den eneste du kan kontrollere er deg selv. Lær deg også å delegere oppgaver. Du er ikke nødt til å gjøre alt selv.

7. Gjør én ting om gangen
Å gjøre unna så mye som mulig på en gang virker kanskje produktivt, men i virkeligheten går det tregere.

8. Eliminer energidrepere
Når du analyserte stressmomentene i livet ditt, la du kanskje også merke til de tingene som stjeler energi? Finn ut hvilke ting som tar mer energi enn de gir, og kutt dem ut.

9. Unngå vanskelige folk
Hvis du tar deg ett minutt til å tenke gjennom det, er det lett å finne ut hvilke mennesker som gjør livet ditt mer vanskelig enn nødvendig; sjefen, kollegaen, svigermor, en slitsom venninne, eksen og så videre. Du kan velge å konfrontere dem, men du kan også velge å kutte dem ut.

10. Forenkle livet ditt
Ved å forenkle rutiner, forpliktelser, overfylte rom og skap, vil du også minske stress.

11. Lag deg mer fritid
Skap deg mer ledige stunder i hverdagen. Det er ikke nødvendig å ha planlagt hver eneste ledige time av livet ditt. Lær deg å unngå møter, forpliktelser og ting som låser deg til et bestemt tidspunkt.

12. Ta det med ro
I stedet for å stresse gjennom livet, bør du lære deg å ta ting som det kommer. Nyt et måltid god mat, snakk med folk rundt deg, nyt naturen. Ro deg ned!

13. Hjelp andre
Det virker kanskje som en motsetning å hjelpe andre når du har mer enn nok å gjøre selv. Men hvis du skal føye til noe i livet ditt, er dette noe du bør prioritere. Å hjelpe andre, enten som frivillig i en organisasjon eller ved å være et godt medmenneske på andre måter, gir deg energi, og minsker følelsen av stress.

14. Ta pauser
Det er viktig å slappe av innimellom "slagene". Ta pauser hvor du masserer deg selv, strekker deg, drikker litt vann, eller tar en tur ut for å nyte frisk luft. Snakk med noen du liker og innse at livet ikke bare handler om å være produktiv. Du bør også unngå å bruke altfor mye tid på nettet for å slappe av. Gå vekk fra dataen når du tar pauser!

15. Slutt i jobben din
Dette er et drastisk steg, og antageligvis for drastisk for de fleste. Men med stor sannsynlighet er jobben din største stressfaktor. Hvis du kommer deg ut av 8-4-rutinen, og finner noe du virkelig elsker å gjøre, som du bryr deg om, vil du får et rikere og mindre stressfylt liv. Bruk i alle fall litt tid på å tenke over det. Det kan være muligheter for deg der ute som du ikke har tenkt over.

16. Tren
Dette er et vanlig råd for folk som sliter med stress. Trening hjelper deg med å kvitte deg med oppbygd stress, og gir deg litt tid for deg selv til å koble av og få litt fri. På denne måten forebygger du stress i fremtiden.

17. Spis sunt
Å spise sunn og næringsrik mat i kombinasjon med trening er med på å gjøre kroppen bedre rustet til å tåle påkjenninger og stress.

18. Vær takknemlig
Dette virker kanskje ikke som en opplagt stressdemper, men ved å være takknemlig for alt det bra du har i livet ditt, forsvinner negative tanker. Sett pris på mennesker og de positive tingene du ikke ville vært foruten. Med et slikt syn på livet vil stresset gå ned, og følelsen av lykke gå opp.

Kilde: Zenhabits.net stress_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning