Overanalyserer du?

Bli kvitt uvanen en gang for alle!

Publisert Oppdatert
Noen ganger føler man behov for å analysere. Det kan være en konflikt på jobb, noen som av en eller annen grunn ikke liker deg, eller noe du gruer deg til som får tankene til å spinne. Men å overanalysere kan slite deg helt ut, føre til stress, og få store konsekvenser for deg i hverdagen.

Les også: Uhøflige folk?

Les også: Finn en date!

Les også: Evig ungkar


Det er ikke uvanlig å være selvkritisk og ha tusen tanker i hodet på en gang, men det kan være vanskelig å finne grunnen til all denne analyseringen. Og dét er nøkkelen for å greie å slutte denne slitsomme uvanen.

Her er noen konkrete tips:

Finn grunnen
Finn den egentlige grunnen til problemet. For å kutte ut uvanen, må du finne grunnen til at du har den i utgangspunktet. Har du svært kritiske foreldre? Er du arvelig belastet? Er det en spesiell hendelse som utløste det?

Bruk kroppen din
Vær aktiv. Hvis tankene raser hele dagen, og du har vanskelig for å konsentrere deg om dine daglige gjøremål, kan det være svært effektivt å gjøre noe fysisk. Ingen ting er så bra for psyken som en skikkelig hard treningsøkt.

Finn roen
Slapp ordentlig av før du legger deg. For å hindre at tankene spinner avgårde etter leggetid, kan du forsøke å sette deg godt til rette i sofakroken, med en god kopp kamillete og lytte til klassisk musikk. Hvis hjernen begynner å analysere dagen, eller du bekymrer deg for neste dag, kan du forsøke å tvinge deg selv til å puste rolig. Konsentrer deg kun om pusteteknikkene, som vil hjelpe deg til å roe ned kroppen.

Tenk positivt
Finn ut hva du er takknemlig for. Hver kveld før leggetid og hver morgen, bør du gjenta for deg selv ting du er fornøyd med i livet. På denne måten fokuserer du på det positive i stedet for det negative. Ting er kanskje ikke så ille som du tror, tross alt?

Oppsøk hjelp
Oppsøk medisinsk hjelp. Hvis overanalyseringen tar fullstendig kontroll over livet ditt, kan du oppsøke en psykiater for hjelp. Vær åpen og ærlig, og fortell hva du føler og tenker, for å få riktig type hjelp.

Vit hva du vil - nå dine mål
For å lykkes er det viktig å ikke analysere i hjel alt, men å sette seg noen realistiske mål. Det hjelper deg til å fokusere, og kutte ut unødvendig og slitsom tankevirksomhet. Sett deg mål i livet du faktisk har mulighet til å nå. Skriv ned hva du ønsker å oppnå, og hva som skal til for at det skal bli slik.

Kilder: Solveyourproblem.com, Ehow.com analyse_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen