Spennende påskekrim

Her er påskens litterære godbiter!

Publisert Oppdatert
I nyere tid består påskekrim av både krimlitteratur og krim på radio og TV, men for mange blir det liksom ikke skikkelig påske uten å lese en spennende krimbok.

Les også: Sunn påske

Les også: Feel-good bøkene

Les også: I stemning for kos..


Så enten du er på hytta, på landet eller i byen; synk ned i godstolen, og la deg engasjere!

Her er noen av årets litterære krimgodbiter:

Den siste gode mann, av A.J. Kazinski (Anders Rønnow Klarlund og forfatteren Jacob Weinreich)
Niels Bentzon er politi i København og en dreven forhandler. Det er han som dukker opp når en hjemvendt soldat truer med å begå selvmord eller en psykopat tar kvinner og barn som gisler. Han er vant til å se fortvilelsen og ondskapen i øynene.

Men en desemberdag vendes tingene på hodet da det via Interpol kommer en advarsel: En rekke mord er begått på gode mennesker overalt i verden. Likene har tall brent inn i huden på ryggen. Det hele synes å ha tilknytning til den gamle religiøse myten om de 36 rettferdige som skal beskytte oss alle. Og pilen peker nå mot København.

Sjelenes bok, av Glenn Cooper
En spennende oppfølger til bestselgeren "De dødes bibliotek" som kom i 2009.
Det eldgamle biblioteket inneholder sjelebøker hvor alle menneskers fødsels- og dødsdag er nedtegnet fra tidenes morgen. Den unike boksamlingen befinner seg i amerikanernes varetekt i Nevada, i Area 51 dypt under jorden. Men boken for 1527, den mest ettertraktede av dem alle, er sporløst forsvunnet - inntil den plutselig dukker opp på en auksjon i London. Den tidligere FBI-agenten Will Piper blir trukket inn i jakten på klenodiet. Fra det øyeblikket han takker ja til oppdraget, befinner han og familien hans seg i den ytterste livsfare.

Nefilim - Novas krig, av Åsa Schwartz
Dirty Thirty er tilnavnet på Sveriges tretti største miljøsyndere - store selskap som setter egen inntjening foran klodens velferd. Den unge miljøforkjemperen Nova Barakel akter ikke å sitte rolig og se at de pengegriske pampene ødelegger kloden.
Utstyrt med sprayboks bryter hun seg en sen kveld inn i leiligheten til direktøren av firmaet Vattenfall for å tagge et tydelig budskap på veggen i stua hans. Men noen har vært der før henne ...

I sengen tårner en grotesk, pornografisk installasjon som får Nova til å tenke på dommedagsprofetier. Matmor, husbond og schæfer i et siste felles favntak i døden. Over sengen er tall og bokstaver skrevet i avføring: 1 Mos 6,4. Skinnet fra den røde sengelampen forsterker fargen på teppet av blod som omgir sengen.

De ensomme, av Håkan Nesser
Seks unge mennesker kommer i 1969 til Uppsala for å studere, der de omgås i noen år og utvikler et slags vennskap. En sommerreise i Øst-Europa forandrer forholdet mellom dem for alltid, og da Uppsala-tiden tar slutt, har også noe annet tatt slutt.

En menneskealder senere blir en dosent i Lund funnet død nedenfor et stup i skogen utenfor Kymlinge. Ifølge folketroen er det en gammel ættestupe. Det var nøyaktig på dette stedet en av de unge Uppsala-studentene døde 35 år tidligere.

Anger, av Arnaldur Indridason
Sigurdur Oli får en telefon fra en kompis med spørsmål om hjelp. Kompisen har et vennepar som er utsatt for pengeutpressing etter å ha deltatt i partnerbytte. Sigurdur Oli går med på å kontakte Sigurlina og Ebeneser, paret som står bak utpressingen. Da han ankommer hjemmet deres finner han Sigurlina død. En mann med balltre flykter fra åstedet.

Men dette blir bare en av flere utfordringer for Sigurdur Oli. Han har flyttet fra kona, Bergtora. Hans far er alvorlig syk. Og i tillegg oppsøkes han av en sliten og stakkarslig alkoholiker som har opplysninger om pedofile overgrep.

Påskekrim 2011, samling av ulike forfattere
Dette er tredje boken i Påskekrim-serien fra Juritzen forlag som har blitt en bestselger til påske, historier med drapsgåter, mysterier, skrekk og gru. Her er det samlet et godt knippe av landets beste krimforfattere som har bidratt med noveller til den populære samlingen. I år finner vi 18 norske forfattere på lista med blant annet: Jon Michelet, Anne B. Ragde, Tom Egeland, Gunnar Staalesen, Unni Lindell, Karin Fossum, Jørn Lier Horst og debutanten Erik Meling Sele.

Vårlik, av Mons Kallentoft
Vårsolen skinner over Linköping og de vinterbleke menneskene som har våget seg til uteserveringene rundt torget. Noen svaler kretser over dem, fargerike tulipaner lyser fra bedene og en mor med to små barn går mot minibanken. Men plutselig rives idyllen i filler av en kraftig eksplosjon. Etterforsker Malin Fors er på vei til et syn hun aldri kommer til å glemme. Knust glass og ødelagte blomster over alt. En liten barnesko. En due som pikker i noe rødt i den øredøvende stillheten.

Blacklands, av Belinda Bauer
12 år gamle Steven Lamb er ikke som sine jevnaldrende når det gjelder fritidsaktiviteter. Etter skoletid graver han i jorda ute på heiene. Han vil så gjerne ha tilbake den hyggelige tonen hjemme. Mormor er alltid er trist og sur, og hver dag står hun ved vinduet og venter på at Stevens onkel Billy skal komme hjem. Steven har aldri møtt onkel Billy, for da Billy var 11, for 19 år siden, gikk han på butikken, og siden har ingen sett ham. Billy må være død, og Steven er ute og graver for å finne levninger som kan bevise det og bringe mormor ut av sorgen.

På den tiden da Billy forsvant ble pedofile Arnold Avery livstidsdømt for seriemord på småbarn. Det er all grunn til å tro at han drepte Billy, og Steven skriver et brev til Avery for å spørre hvor han begravde Billy. Dette blir starten på fascinerende katt og mus lek mellom den desperate gutten og en drapsmann som har kjedet seg i mange år.

Bak sløret, av Zoë Ferraris
Når det mishandlede liket av en kvinne blir funnet på stranden i Jeddah, Saudi-Arabia, frykter etterforskeren Osama Ibrahim at han skal etterforske enda en håpløs sak. Å finne døde kvinner er uhyggelig vanlig i en by der kvinnenes slør gjør dem anonyme, både som levende og som døde.

Men Katya, en av de meget få kvinnene ved kriminalteknisk avdeling, bestemmer seg for å finne identiteten til kvinnen og å finne morderen. Med hjelp fra vennen Nayir oppdager hun at offeret var en ung filmskaper ved navn Leila, og dokumentarfilmene hennes ga henne mange fiender. Men var det Leilas arbeid eller var det en savnet amerikaner som fikk henne myrdet? Kilder: Cappelen Damm, Schibsted Forlag, Juritzen Forlag, Gyldendal Norsk Forlag bok4_Kazinski bok2_sjelensbok bok7_nefilim bok3_Nesser bok9_anger bok5_krim bok1_kallentoft bok6_bauer bok8_ferraris

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning