Underlivshygiene

Slik vasker du underlivet

Feil såpe er den vanligste tabben.

LURER PÅ HVORDAN: Både voksne, ungdom og nybakte foreldre har spørsmål om riktig vask av underlivet.
LURER PÅ HVORDAN: Både voksne, ungdom og nybakte foreldre har spørsmål om riktig vask av underlivet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
EGNE LØSNINGER: Menn kan finne på å vaske hele kroppen, også penis, med sjampo.
EGNE LØSNINGER: Menn kan finne på å vaske hele kroppen, også penis, med sjampo. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

EKSPERTENE

VESLEMØY RUUD er helsesøster og fast spaltist i BAM. Hver uke svarer hun leserne på spørsmål om babyen din og tiden etter fødselen. Send inn ditt spørsmål HER. Svarene publiseres på helsesøsters egen side på Klikk.no: Spør helsesøster.

MARIA K. EBBESTAD er nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet.no. Hun ble kåret til årets nettredaktør i 2012. Ebbestad er utdannet journalist og har vært sexspaltist i fem år.

UNG.NO drives av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Nettstedet er det offentliges informasjonskanal for ungdom, og deres mål er å være der for deg som trenger hjelp og råd. For å klare det, har de knyttet til seg en mengde dyktige folk i sitt fagråd.

Det kan virke så selvsagt for noen, mens for andre er det et stort og ubesvart spørsmål; hvordan vasker man egentlig tissen?

De som lurer er gjerne nybakte fedre og mødre, unge jenter og gutter, og kvinnelige samboere som ser mennenes oppfinnsomme dusjrutiner - som sjampo på understellet og andre rariteter.

- Den vanligste tabben er at folk bruker feil såpe i underlivet. I tillegg vasker mange seg for ofte. De dusjer om morgenen, og igjen etter trening på kvelden. Det kan gjøre at pH-verdien i underlivet kommer i ubalanse, spesielt om man bruker feil såpe, sier Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet.no, til Kvinneguiden.

Nybakte fedre og mødre

Er du fersk forelder og skal vaske underlivet på babyen, kan du oppleve usikkerhet om hva som er riktig.

- Det viktigste å huske på, er ikke å trekke tilbake forhuden til guttebabyene, og å vaske forfra og bakover på jentene, forklarer helsesøster Veslemøy Ruud til Kvinneguiden.no.

- Har gutten smegma, kan du trekke forhuden forsiktig fremover, gjerne mens gutten er i badevannet. Da blir det rent, sier Ruud.

En huskeregel er at du aldri skal trekke tilbake gutters forhud før de kan gjøre det selv.

Du bør bruke en myk bomullsklut eller lignende til å vaske med, og hvis ikke vannet er nok i seg selv, kan en dråpe babyolje gjøre susen.

- Har jenta fått avføring mellom kjønnsleppene, må det vaskes bort. Da sprer du leppene forsiktig, og spyler, skyller eller vasker det bort med en myk klut. Det er fint å la barnet lufttørke etterpå, for eksempel ha på bare en morgenkåpe. Da unngår du at hun kan bli sår av tørkingen.

God og riktig tørking er viktig for å unngå bleieutslett. Er barnet sårt, eller du vil forebygge sårhet, kan babyen ligge på en matte eller sommerdyne og lufte seg. Hvis du ikke har tid til langvarig lufttørking, foreslår Ruud at du eventuelt kan ta frem hårføneren.

- Du kan føne henne nedentil, men pass på at ikke det blir for varmt, sier Ruud.

Guttebabyer har en tendens til å tisse når bleien er tatt av, så det kan være lurt å ha et hånkle eller klut i nærheten for å redusere tilsøling.

Tips til unge kvinner og menn

At mange unge jenter og gutter er usikre på hvordan de skal vaske seg nedentil, bekreftes av et søk på nettportalen ung.no, der spørsmålet dukker opp med jevne mellomrom.

Det er mest unge gutter som undrer på hvordan de skal få vasket penisens kriker og kroker.

- Når du snakker om penisvask antar jeg at du sikter til vask av penishodet, altså under forhuden. Dette kan kan enkelt vaskes med rent, lunkent vann. Den trenger ikke såpe, det kan derimot tørke ut huden, skriver ung.no.

Hvis man absolutt føler at man må bruke noe "vaskemiddel" er det lurt å bruke såpefrie produkter, som Asan, Lactacyd eller dr. Greves intimvask.

- Et ypperlig vaskemiddel er uparfymert babyolje. Den rengjør fint, og holder veldig bra på fuktigheten. Babyolje fås kjøpt på matbutikken.

Slik gjør du:

  • Trekk forhuden tilbake
  • Skyll med vann (og eventuelt intimvask/olje)
  • Bruk hånden for å komme til på hele penishodet.

- Det er ikke strengt nødvendig å vaske/skylle under forhuden hver dag, men de fleste foretrekker nok dette. Dersom man ikke rengjør samler det seg lett fett og talg (såkalt "smegma" eller "kukost"), som kan lukte surt, og ser uappetittlig ut.

For kvinner er det en ganske lik prosedyre:

  • Spre kjønnsleppene
  • Skyll med vann
  • Samtidig bruker du hånden og fingrene for å komme innimellom kjønnsleppene og vaske hele vagina

- Husk at sepe ikke skal inn i skjeden.

Tips til voksne kvinner og menn

Vask av underlivet kan være en hyggelig ting å gjøre for hverandre, men ikke hvis han bruker Lano på deg nedentil.

- Mitt beste tips er ikke å bruke vanlig såpe når man vasker seg nedentil, sier Ebbestad.

- Det kan føre til sopp og ubehag. Når man vasker seg der, enten om en er mann eller kvinne, bør man bruke skånsomme produkter som tar vare på pH-verdien.

For kvinner er det viktig å vaske godt rundt hele vulva og mellom kjønnsleppene. For menn er det gunstig å trekke tilbake forhuden og vaske selve penishodet med rent, lunkent vann.

Husk å vaske mellomkjøttet og skrotum med vann eller underlivssepe. En regelmessig sjekk hos legen utelukker diverse infeksjoner og/eller kjønnssykdommer.

GODE VALG: Intimsepe fra henholdsvis Kondomeriet, Dr. Greve, og Asan er eksempler på gode valg for underlivshygienen.
GODE VALG: Intimsepe fra henholdsvis Kondomeriet, Dr. Greve, og Asan er eksempler på gode valg for underlivshygienen. Foto: Foto: Produsentene

- Husk at dårlig hygiene også kan bremse sexlysten hos partneren din, så et velstelt og innbydende underliv er viktig, sier Ebbestad.

SPESIALSEPE: Lactacyd er også fremstillet for underlivshygiene, og kan kjøpes på apoteket.
SPESIALSEPE: Lactacyd er også fremstillet for underlivshygiene, og kan kjøpes på apoteket. Foto: Foto: Vitusapotek.no

Intimhygiene

  • Både skitt utenfra samt kroppens egne produkter som svette, talg og cellerester må bort. Det som skal vaskes vekk, deles i vannløselige og fettløselige stoffer. De vannløselige vaskes enkelt bort med vann, mens de fettløselige først må løses i såpe. Til underlivet, som flere steder har tørr og sart hud, anbefales milde såper med en pH-verdi nær kroppens egen, som feks Asan. Slik forebygger man irritasjon av huden.
  • Hyppigheten av underlivsvask avhenger i stor grad av hvilken hudtype man har. Noen vasker seg daglig med såpe uten å reagere, mens det hos andre holder med såpevask et par ganger i uken. Ved hver dusj anbefales imidlertid vask med vanlig vann. Kvinner kan bruke klut eller spyle lett med dusjhodet, mens det hos menn er viktig å dra forhuden helt tilbake, slik at de kommer til overalt. Etter sex kreves det ikke noe spesielt med hensyn til vask og renhold, men for noen hjelper det å gå på toalettet i etterkant, rett og slett for å skylle vekk eventuelle bakterier som kan ha kommet fra partneren.

Kilde: Lege Camilla Smith

Vask av intime leketøy

Bruker dere leketøy, er god hygiene rundt disse også viktig for underlivshelsa.

- God hygiene av sexleketøy er også viktig for å unngå å få irritasjon i underlivet, som skjedekatarr, sopp- og urinveisinfeksjon. Det gjelder alle leketøy for både han og henne som har hatt kontakt med underlivet, både innvendig og utvendig, forteller Ebbestad.

- Underlivets eget forsvar mot skadeliggjørende bakterier er en bakteriflora av de gode bakteriene, det er derfor viktig at man ikke desinfiserer skjede eller anus, men heller fokuserer på god hygiene på leketøyene..

Hvis du opplever lukt kan det være du har fått en soppinfeksjon på grunn av feil såpe eller for hyppig vask. Eller det kan være fordi du har sex ofte. Ta derfor en tur til legen for å være på den sikre siden, og få riktig behandling.

- Etter dette er det viktig at du bruker intimsåpe i underlivet, og rens på alle intime leketøy, sier Ebbestad.

Les også:

Nei, du er ikke snill når du gir barna sjokolade

Au da, her er tightstabbene du ikke vil gjøre

Separate soverom kan redde forholdet

Triksene dere ikke har testet i senga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning