Hvordan holde graviditet hemmelig

Slik holder du graviditeten hemmelig

Med disse tipsene lurer du bekjente trill rundt.

NÅR AVSLØRE?: Den ene jordmoren mener at man bør vente til at man er inne i perioden der risikoen for spontanabort synker, cirka etter uke 12. Den andre jordmoren synes det er helt i orden å fortelle om nyheten etter uke 8.
NÅR AVSLØRE?: Den ene jordmoren mener at man bør vente til at man er inne i perioden der risikoen for spontanabort synker, cirka etter uke 12. Den andre jordmoren synes det er helt i orden å fortelle om nyheten etter uke 8. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.
Publisert Oppdatert

Dette går bra!

Hvordan takler man at "alle andre" rundt en blir brisen og full på fest, mens man er den eneste igjen som er klink edru på fest?

- Det er man da flere ganger utenom graviditet, man må kjøre noen ganger for eksempel. Dette trenger ikke å by på noen problemer. Det kan jo være artig å observere venner som er fulle med et klart hode, man får med seg mye rart!

Vil kvalmen gi seg fullstendig på et tidspunkt?

- Noen få opplever kvalme langt ut i svangerskapet, hos de fleste gir det seg mellom uke 11-14.

Kan man erstatte alkohol og eventuelt snus med noe annet i et festlig lag?

- Ingen form for røyk eller snus er anbefalt. Alkoholen kan byttes ut med saft, brus og andre alkoholfri alternativer.

Hvordan kan man i det hele tatt ha det like moro som alle andre på jule-og nyttårsfesten, selv om man er gravid?

- Det er opp til hver enkelt, er man lykkelig gravid bør det ikke være noe problem. Det er jo morsomt i seg selv å lure andre!

(Kilde: Jordmor Tove Nordahl)

Det kan være utfordrende å holde på den spennende hemmeligheten de første tre månedene.

Særlig dersom du og din kjære har lengtet etter å bli gravid.

I julebordssesongen kan det også være ekstra vanskelig å "holde tett" når drikkepresset kan være stort.

I tillegg er det vanskelig å skjule at man er kvalm eller må tisse veldig ofte.

Veldig mange ønsker likevel å vente med å avsløre den store nyheten til det har gått over tre måneder da sjansen for spontanabort er høy før den tid.

Hvite løgner er lov

Tove Nordahl, jordmor ved Kvinnedoktor.no mener at dette er tiden for hvite løgner. Det er jo tross alt for en god sak, og om ikke så altfor lenge kan du få avsløre alt sammen for hele gjengen.

- Man må i såfall skylde på en annen sykdom eller tilstand. Du kan si ting som "Jeg er utslitt, sover ikke om natten, mye press på jobben, jeg har kyssesyken" eller lignende. Bare man nevner kvalme så får man respons "du er ikke gravid da?" Når det gjelder mat må man bare skylde på slanking, omlegging av kosthold, si at man ikke liker ting som myke oster, rå fisk og så videre, sier Nordahl til Kvinneguiden.

Jordmoren mener at det er hvite løgner som må til for å komme unna med den typen unnskyldninger.

- Man forteller det jo senere og alle forstår jo det. Man må lyve eller kalle det en hvit løgn for å komme unna med sånne unnskyldninger, man forteller det jo senere og alle forstår jo det. Avslå festtilbud kan man også gjøre ved helt enkelt å si at man har andre avtaler.

Slik takler du drikkepresset

Tiden er inne for ett eller flere julebord.

Men du trenger ikke bekymre deg for mye hvis du legger en liten slagplan i forveien.

- Kjøp for eksempel vin med skrukork, hell ut eller gi din kjære vinen som inneholder alkohol og fyll opp med saft, farget eller hvit, eller alkoholfri vin. Etter hvert som andre blir fulle så er det ingen som legger merke til hvor mye og hva andre drikker. Det samme gjelder for øl og cider, mener Nordahl.

Orker du ikke drikke noe som helst, kan man også si at man går på antibiotikakur og ikke bør drikke på grunn av dette.

Det tenker i alle fall jordmor Siri von Krogh ved Jordmorsiri.no.

- Man trenger ikke å late som man drikker alkohol, det er synd at alkoholpresset er så stort som det er. Men man kan si at man går på penicillin, for da skal man ikke drikke alkohol samtidig, foreslår von Krogh til Kvinneguiden.

Hun mener samtidig at det ikke skader å si sannheten til festarrangøren, de andre trenger jo ikke å vite noe.

Ikke vær usosial

HVIT LØGN: - Man må lyve eller kalle det en hvit løgn for å komme unna med sånne unnskyldninger, man forteller det jo senere og alle forstår jo det, sier Tove Nordahl.
HVIT LØGN: - Man må lyve eller kalle det en hvit løgn for å komme unna med sånne unnskyldninger, man forteller det jo senere og alle forstår jo det, sier Tove Nordahl. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock.

Å være gravid på et tidspunkt hvor det skjer svært mye av spennende hendelser som fester og reiser, kan være vanskelig og trist for den gravide å kjenne på.

Man kan kanskje ikke være sosial på samme måte som man var tidligere fordi man er kvalm eller svært trøtt og sliten, kanskje sliter med bekkenet eller har ryggproblemer.

I tillegg forsvinner mye av moroa for mange om de må gi opp alkohol og annen kos som man forbinder med fest.

Nordahl mener likevel at dette er noe man rett og slett får takle i løpet av livet.

- Man går gravid noen få måneder av livet sitt, som regel står alle jenter for tur. Jeg mener at det ikke burde være så mye å forsake denne korte stunden. Man kan jo fortsatt være med, bare ikke drikke, sier hun.

von Krogh mener at hvis man ikke takler å la være å drikke alkohol når man er gravid, bør man ikke gå på fest.

- Folk rundt en burde nå i våre tider skjønne at det er farlig for babyen om mor drikker alkohol eller tar andre rusmidler, sier jordmoren.

Avsløringen

Når man vil avsløre svangerskapet for familie, venner, kollegaer og bekjente, må være opp til hver enkelt, mener Nordahl.

- Jeg personlig mener at man bør vente til at man er inne i perioden der risikoen for spontanabort synker, cirka etter uke 12. Men, dersom man ønsker at andre skal delta tidlig og at man ikke synes at det gjør noe om de får vite at du har spontanabortert, så er det også greit, sier Nordahl og fortsetter:

- Noen forteller det bare til sjefen slik at han/hun forstår hvorfor man er trøtt og så videre, slik har man også muligheten til å sykemelde seg eller ta noen sykedager. Jeg har mange jenter som har opplevd spontanabort tidligere og fortalt til "alle" at man var gravid, som regel er disse jentene forsiktige med å si det senere siden de ikke vil oppleve det samme igjen. Veldig mange som har vært på tidlig ultralyd og sett at alt er i orden forteller det etter denne ultralyden, du er da rimelig sikker på at det går bra, sier hun.

von Krogh mener derimot at man egentlig ikke behøver å vente så lenge før man avslører graviditeten.

- Jeg trodde egentlig at det var litt gammeldags å skjule graviditeten, de fleste aborter er over rundt uke 8, så man kan godt fortelle det da. Jeg syns jo man skal fortelle om en graviditet fordi det er en hyggelig begivenhet, sier von Krogh.

Les også:

Slik har dere god sex etter fødsel

Parasittfrykt blant gravide

Ikke glem jobben mens du har permisjon

Få bort ryggsmertene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning