Ettermiddagstretthet

Slik begrenser du ettermiddagstretthet

Det handler om hva du spiser til lunsj.

UMULIG Å JOBBE: Mange opplever ettermiddagstretthet som plagsomt og har problemer med å konsentrere seg hele arbeidsdagen.
UMULIG Å JOBBE: Mange opplever ettermiddagstretthet som plagsomt og har problemer med å konsentrere seg hele arbeidsdagen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Ekspertene

Cand. scient/MSc. Lise von Krogh er ernæringsfysiolog med hovedfag i ernæringsbiologi fra Universitet i Bergen og har blant annet erfaring fra farmasøytisk industri, medie- og PR-bransjen, foredragsvirksomhet, undervisning samt oppbygning og drift av nettsteder innen ernæring. Lise er en av kreftene bak BraMat.no. Hun er en dyktig og etterspurt foredragsholder, og har vært med på å skrive bøker som Ernæringsleksikon, 7 slankekurer som garantert virker, og Spis deg frisk.

Overlege dr. med Olav Skatvedt er daglig leder av Søvnspesialisten AS. Han er utdannet lege i Oslo, dr. med. i Oslo 1996 og tok doktorgrad på undersøkelser og behandling av pasienter med obstruktivt søvnapne-syndrom Han var godkjent spesialist i allmennmedisin i 4 år fra 1991. Godkjent spesialist i øre-nese-halssykdommer fra 1992. Han ble også akkreditert som spesialist i søvnmedisin i 2008. Vurdert professorkompenent i Oslo 2008. Han har skrevet i velrennomerte internasjonale tidsskrifter. Han var også førsteforfatter av Legeforeningens skriftserie som omhandler snorking og pusteproblemer hos voksne og barn.Søvnspesialist Olav Skatvedt har arbeidet med pasienter med søvnsykdommer siden 1987.

Det er klassisk. Et sted mellom to og fire forsvinner konsentrasjonen som dugg for solen og det kjennes som hjernecellene svømmer i sirup.

Får ventilasjonen på arbeidsplassen hikke hver ettermiddag, eller er det andre mekanismer som står bak?

Anonyme skiver kan lyve

Det er ikke bare søvnen og kvaliteten på denne som avgjør om du klarer å holde fokus hele arbeidsdagen.

Hva du spiser til lunsj, kan påvirke hvor trett du blir på ettermiddagen.

- Spiser du lunsj i tolvtiden, bruker magen et par timer på å fordøye maten. I denne prosessen stiger blodsukkeret litt, før det synker igjen. Insulinet følger denne "banen"opp og ned. Og når blodsukkeret og insulinet synker igjen, føler vi oss ukonsentrerte, slappe og trette, forklarer ernæringsfysiolog Lise von Krogh i bramat.no til Kvinneguiden.no.

- Består lunsjen din av mat med raske karbohydrater, eller du avslutter lunsjen med noe søtt, vil blodsukkerstigningen og dermed -senkningen være større, enn om du spiser mat som gir mindre svingninger.

Husk at brød som ser grovt ut, ikke nødvendigvis er det. Hvis brødskivene ligger klare i kantina, kan det være lurt å spørre de ansatte hva slags brød det er, slik at du ikke ender med å spise noe som tilsvarer loff på brødskalaen.

- Du kan også få store svingninger hvis du faller for fristelsen til å avslutte måltidet med noe søtt, som et vaffelhjerte med syltetøy eller sjokolade. Eller hvis du drikker rikelig med juice, brus eller sterk saft til maten.

Vi mangler et måltid

Von Krogh sier det er forskjell på ulike typer ettermiddagstretthet.

- Det kan være at du spiser lunsj klokken elleve, og blir sliten og ufokusert i fire- femtiden. Men da er det av helt andre årsaker enn den søte avslutningen på lunsjen.

Opplever du å bli ukonsentrert og slapp rett før eller etter du forlater jobben, har du mest sannsynlig et energibehov som ikke er blitt møtt.

- Vi mangler et måltid på dette tidspunktet i dagens samfunn. Før spiste man middag i tre-firetiden. Men i dag spiser mange tidligst i femtiden. Opplever du ettermiddagstretthet i denne perioden, trenger du mat og sunn energi. Men her må man velge klokt, advarer hun.

- En skive grovbrød, et knekkebrød, grov sandwich med pålegg som egg/laks eller skinke/ost, usaltede nøtter eller nøttemiks er gode eksempler.

Du kan prøve Lises oppskrifter:

Cottage cheese med frukt,

Smothie med yoghurt (Sjekk ut Lises tommelfingerregel for en god smoothie!)

Frukt med yoghurt med lite sukker

- Alle disse forslagene er gode matvarer for ettermiddagen. Har du litt ekstra tid til å spise, så kan en salat eller suppe også være et godt alternativ. Og ta deg heller en kopp kaffe eller te, fremfor brus. Kaffe kan også kvikke opp, mens brus gir deg bare unyttig sukker.

INGEN BERG-OG-DALBANE: Du kan begrense effekten av ettermiddagstretthet ved å spise riktig til lunsj. En god strekk, eller en spasertur vil også hjelpe kroppen å våkne.
INGEN BERG-OG-DALBANE: Du kan begrense effekten av ettermiddagstretthet ved å spise riktig til lunsj. En god strekk, eller en spasertur vil også hjelpe kroppen å våkne. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Søvnmangelens bleke avtrykk

Hva vi velger å spise til lunsj påvirker hvor trøtte vi er om ettermiddagen, altså. Men det er andre ting som kan spille inn, overlege dr. med Olav Skatvedt?

- Døgnuret vårt har en dip to ganger i døgnet som gir økt tretthet om kvelden og om ettermiddagen.

- Det kan ikke forebygges, men man får det best hvis man sover lenge nok om natten, sier Skatvedt, som driver Søvnspesialisten, en klinikk for personer med ulike søvnforstyrrelser.

Bedre enn kaffe, mosjon og lur?

Selv om ikke trettheten kan forebygges, kan den begrenses.

Passer du på hva du spiser og når, slik von Krogh forklarer, og passer på å ta nok pauser i arbeidet, og få opp sirkulasjonen i kroppen ved å bevege deg litt, kan ettermiddagstrettheten oppleves mildere.

Et nettsted mener meditasjon er løsningen.

- Meditasjon er bedre enn både koffein, mosjon og en lur på sofaen når du vil komme deg ut av den tunge ettermiddagstrettheten, skriver nettstedet iForm.no.

De henviser til en undersøkelse der forskerne bestemte seg for å finne ut hva som er den beste energikuren av de fire metodene. Forskerne delte testpersonene inn i grupper som skulle gjøre følgende: drikke tre kopper kaffe i løpet av en time, meditere i 40 minutter, løpe i 20 minutter eller sove i 15 minutter.

Deretter ble forsøkspersonene testet i såkalt psychomotor vigilance - en test som inneholder en rekke fysiske og mentale øvelser som viser hvor trett den aktuelle personen er.

Og mest opplagt var altså de personene som hadde meditert. Kaffedrikkerne klarte seg nest best, og på en delt sisteplass kom de som hadde sovet eller mosjonert - der var det ingen målbar effekt på trettheten.

Les også:

Disse uvanene kan være skadelige for deg

- Mitt navn er Rar Sæd

Tightstabbene du ikke vil gjøre

- Ingen ting som heter tung benbygning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning