Skadelige uvaner

Disse uvanene kan være skadelige for deg

Du blir kanskje overrasket over hva du bør slutte med.

IKKE UFARLIG: Bruk av nesespray over lengre tid kan ødelegge slimhinnene.
IKKE UFARLIG: Bruk av nesespray over lengre tid kan ødelegge slimhinnene. Foto: FOTO: Thinkstockphoto
Sist oppdatert

Gammel vane er vond å vende, og vi har alle våre uvaner og ting vi gjør uten å tenke oss om. De fleste er helt ufarlige, men det er faktisk noen uvaner som kan være skadelige for deg.

Å pille seg i nesa er ikke bare lite flatterende, det er også en annen grunn til at du kanskje burde holde fingrene av fatet.

Hull i neseskilleveggen

- Å pille nese kan på lang sikt føre til skorpedannelse og irritasjon i nesa. I verste fall kan det medføre at det blir hull i neseskilleveggen, sier Ole Woxen, øre-nese-hals-lege ved Bogstadveien øre nese hals.

Får du først hull i neseskilleveggen, foreverres skorpedannelsen og det vil kunne gi en ubehagelig plystrelyd i nesa.

Men å fjerne busene, det kan være fornuftig.

- Busene kan sette seg fast i hår, og de kan skape irritasjon, har spesialist i mikrobiologi ved Universitetet i Oslo, Miklos Degre, tidligere uttalt til Kvinneguiden.

- Kroppen klarer ikke å kvitte seg med buser, derfor må vi gjøre noe for å bli kvitt dem

Degre sier vi kan snyte oss, eller også pille ut busene, men da bør vi bruke et fuktig tørkle. Bruk for all del ikke eksempel pinsett.

- Det er for stor risiko for å skade slimhinnen om du bruker pinsett, eller du kan nappe ut hår. Det er uheldig, for da kan det skapes en irritasjon i nesegangen, sier han.

- Den beste måten å få ut buser som sitter fast, er å ha lunkent vann i en bolle og suge det opp i nesegangen. Hold det der litt så busene kan løses opp, før du blåser ut igjen.

Kan ødelegge slimhinnene

At et medikament er reseptfritt betyr ikke at det er ufarlig å bruke. Nesesprayavhengighet betegnes som det nye «folkedopet», og mange bruker nesespray nærmest på automatikk når de er forkjølet eller har influensa. I følge Folkehelseinstituttet ble det solgt 4 726 709 pakker nesespray bare i 2011. Det har vært en klar økning i antall solgte pakninger de siste ni årene.

- Kronisk bruk av avsvellende nesespray som Otrivin og Rhinox kan på sikt medføre at man blir avhengig, sier Woxen.

Avhengighet merkes ved at nesesprayen virker i kortere tid av gangen og at man stadig må spraye nesa for å holde den åpen.

- Etter hvert kan slimhinnen bli ødelagt, konstaterer Woxen.

Gir motsatt effekt

Q-tips har mange bruksområder, men å rense ørene er ikke et av dem.

- Bruker man q-tips til å rense øret, kan det føre til at man dytter ørevoks innover mot trommehinnene. Det tetter igjen øret og virker motsatt av hva hensiktet egentlig var, nemlig å rense øret, forklarer Woxen.

Men til tross for gjentatte advarsler og klar ordlyd om ikke å bruke produktet i øret på q-tips-boksene, er det fortsatt vanlig praksis å bruke bomullspinnene til å "rense" øregangen.

- Vi anbefaler ikke bruke av q-tips til å fjerne ørevoks, har informasjonssjef Anne Gjemdal i Lilleborg tidligere uttalt.

- Tvert imot skriver vi følgende på produktet: «For barnestell, daglig hygiene, skjønnhetspleie m.m. Stikk aldri noe i øregangen. Bomullspinner bør kun brukes til rensing av de små hudfolder i det ytre øret. Sørg for å holde barnets hode i ro», sier Gjemdal.

Ikke klem på kvisene

Det kan være vanskelig å ligge unna, men oppdager du en kvise bør du absolutt motstå fristelsen til å klemme.

- Risikoen for arr øker hvis du klemmer på kviser. Kviseklemming er en vanlig årsak til at man har langvarige akneproblemer, sier hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke.

Sliter du med kviser, kan det være lurt å være forsiktig med hva slags kosmetikk du bruker.

- Kosmetikk tetter igjen porene og øker risikoen for hudormer og akne. Det finnes faktisk en egen hudlidelse som heter kosmetisk akne, forklarer Guldbakke.

Røyk og sol er hudens verste fiender

UHELDIG: Bruk av q-tips i ørene, solarium og nesepilling kan føre til små og store helseplager.
UHELDIG: Bruk av q-tips i ørene, solarium og nesepilling kan føre til små og store helseplager. Foto: FOTO: Thinkstockphoto

Røyk skader ikke bare lungene dine, det skader også huden på opptil flere måter.

- Hudens elastisitet blir redusert, noe som kan føre til dannelse av rynker, ujevn pigmentering og synlige blodårer. Disse forandringene blir først synlige etter flere år, sier Guldbakke.

Hudlegen påpeker at røyking er assosiert med en rekke hudsykdommer som for eksempel psoriasis og lupus.

- En studie fra 2011 indikerte at røyking også kan øke risikoen for visse typer hudkreft - spesielt hos kvinner.

Når kulden er som verst, kan det være svært fristende å dra på solariet for å friske opp fargen. Men du bør være klar over hva du utsetter huden din for når du legger deg under det sterke UV-lyset.

- Kronisk soleksponering er den viktigste årsaken til aldring av huden. Soling fører til fine linjer, ujevn hudfarge, brune pigmentflekker og fregner, sier Guldbakke.

Sollys påvirker både de øvre og nedre lagene av huden. Med økende alder vil overdreven soling gi høyere risiko for hudkreft og i likhet med røyking fører det til rynker.

Les også:

Denne hygienetabben gjør nesten alle

Du risikerer å prompe mer

Fra 25-årsalderen begynner dette å svikte

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også