Quiz: Spiser du deg tjukk i sommer?

Test kunnskapene dine om kaloriinnhold i sommermaten her.

Spiser du deg tjukk i sommer?

Start quizen

Publisert Oppdatert

Sommer betyr grilltid, og helst skal det gå raskt å lage maten. Ikke nødvendigvis heldig for midjemålet, i følge ernæringsfysiolog ved somebody.no, Camilla Andersen, som oppfordrer til å ha fokus på kostholdet også i ferien.

- Vi har lett for å tenke pølse og hamburger når vi skal grille, men butikkene har kommet med mange spennende, marinerte fiskestykker som kan slenges like enkelt på grillen. Og så blir du så behagelig mett av fisk. Lag grillspidd av grønnsaker og fiskebiter - gjerne en pølsebit på også, tipser hun.

- Kyllingfileter som er ferdig marinert til grillen er også supert. Fisk, kylling og grønnsaker er en måte å kutte kalorier i måltidet på, samtidig som smaksopplevelsen bevares, sier hun videre.

Det er de små tingene i hverdagen som gjør at du går opp i vekt. Andersen mener at du, dersom du ønsker å passe vekten, bør holde deg langt unna "ventepølsene".

- Hvis du ønsker å passe vekten anbefaler jeg heller å vente med et glass vann med isbiter og lime, til det rene kjøttstykket er ferdig på grillen, sier Andersen.

Slik blir grillmaten vellykket:

  • Ta grillmaten ut av kjøleskapet i god tid. Kjøttet bør helst ha tilnærmet romtemperatur når du legger det på grillen.
  • La grillen bli ordentlig varm før du starter. Griller du med kull, så la tennvæsken trekke godt inn i kullene før du tenner på.
  • La så kullene brenne til de er dekket av et grått askelag, før du begynner å grille. Da får du best varme, og unngår at flammene brenner kjøttet.
  • Griller du kjøtt er det viktig å ikke stikke i kjøttet med en gaffel. Da kan den gode kjøttsmaken renne ut med kjøttsaften. Bruk grillklype når du griller.
  • Pensle risten med matolje for å unngå at grillmaten fester seg i risten. Vent gjerne med å legge på risten til du er klar til å grille.
  • Bruk steketermometer når du griller store stykker, da vil du få best resultat.

Kilde: Matprat.no

Les også:

Kom i toppform på tredemølla

Det beste grillølet

Så enkelt fikser du fem om dagen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen