Når skal du fortelle om graviditeten?

Hvor tidlig bør du egentlig fortelle sjefen at du er gravid?

Publisert Oppdatert
Ifølge Rådgiver i Arbeidstilsynet, Anders Ellefsen, er det opp til hver enkelt arbeidstaker å bestemme dette.

- Det finnes ingen fasitsvar på når det kan være lurt å fortelle om dette. Avgjørelsen må foretas av den enkelte arbeidstaker. På generelt grunnlag kan man imidlertidig si at det kan være lurt å si ifra når det begynner å bli synlig, eller hvis arbeidstaker mener hun trenger noen form for tilrettelegging av sine arbeidsoppgaver under svangerskapet, forteller han.

I tillegg kan det være greit å vite at man, dersom man skal ha full permisjon, må si fra til arbeidsgiver minst tre måneder før permisjonsstart.

Ellefsen opplyser også om at arbeidsgiver har ansvaret for at gravide arbeidstakere beskyttes mot ubehag og skade som følge av arbeidssituasjon og arbeidsmiljø.

Les også: Bær babyen din

Les også: Dette ødelegger karrieren

Les også: Velg riktig barnevogn- Arbeidsgiver plikter til å tilrettelegge arbeidet og arbeidsplassen etter den enkeltes forutsetninger. Hvis graviditeten fører til at kvinnen midlertidig ikke kan utføre sitt vanlige arbeid, og arbeidet ikke kan tilrettelegges, skal arbeidsgiver forsøke å finne annet passende arbeid i denne perioden. Utgangspunktet er altså at dette er arbeidsgivers ansvar. Merker den gravide at sjefen nøler, kan en gjøre vedkommende ekstra oppmerksom på at en trenger tilpasninger, sier han.

Vis legens mening

Det kan være lurt å tidlig vise frem legens meninger.

- Lever arbeidsgiver legeerklæring eller annen uttalelse fra helsepersonell om hva de foreslår for at den gravide skal fungere så lenge så mulig i jobben under svangerskapet, oppfordrer Ellefsen.

Hvis du kommer i en situasjon der sjefen ikke finner noe til deg, kan det være på sin plass å ta opp dette med tillitsvalgte eller verneombud på arbeidsplassen. De kan være behjelpelig med å ta dette opp med arbeidsgiver.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning