Bær babyen din

Babybæring har flere fordeler, få de beste utstyrstipsene her.

Publisert Oppdatert
Når du har fått barn, er det viktig med riktig utstyr slik at den nye hverdagen blir lettest mulig å takle.

Overlege ved Rikshospitalet, Gro Nylander, har tidligere skrevet om hva forskning sier om babybæring, blant annet fører det til mindre gråt, mindre stress, uro og angst, bedre blodsukker og temperatur, god hofteutvikling og øket tilknytning mellom barn og forelder.

Astrid Helgesen ved nettsiden Bereglede.no har gode tips til foreldre som ønsker å bære barnet i bæretøy.

Fordeler med bæretøy


Å gå til anskaffelse av godt bæretøy har mange fordeler fremfor å bruke barnevogn:

Fremkomst: Du kommer deg frem overalt. Uten å tenke på snøfonner, trapper, smale passasjer og lignende.

Roligere baby: Bæringens effekter med nær kroppskontakt, bevegelse, lyd, lukt og omslutting, er alle kjente metoder for å roe ned et barn. Her får man en forsterket "alt-i-ett-løsning".

- Det er påpekt en rekke positive anatomiske og fysiologiske virkninger på barn og bærer, som inntreffer ved bæring.

Barnet kjeder seg mindre: Forskning indikerer dessuten at barn som bæres mye, får en noe raskere kognitiv og motorisk utvikling.

- Barnets stilling og utsiktspunkt, bevegelse, og nærheten til andre mennesker gir mye gratis på den måten.

Sikker tilknytning: Sjansen for at barn og omsorgsperson får en god tilknytning, øker ved bæring. Dette gjelder særlig der barnet er sykt eller "vanskelig", eller hvis mor har fødselsdepresjon eller er sosiopsykologisk utsatt.

Du har bedre kontroll: Du kan ta med babyen sovende inn på kaféer med barnevognforbud, og det er mer skjermet i forhold til andre mennesker. Du har vanligvis to hender ledig til å gjøre det du vil.

Perfekt temperatur om vinteren: Båret inntil kroppen, på innsiden av en jakke eller bæretrekk, får barnet nyte godt av bærerens kroppstemperatur.

- Blir det veldig kaldt, kan man regulere hvor mye luft som kommer til, slik at barnet alltid får nok oksygen, men aldri rå luft i lungene.

Amming når og hvor som helst: Nær sagt alle bæretøy kan benyttes til å amme i. Ofte helt diskret, slik at man ikke trenger å vise naken hud.

- Man kan amme gående, mens man er på handletur, diskret på kafé, mens man selv spiser eller gjør andre ting, tipser Helgesen.

På bussen: Du kommer med på bussen og man er sikker på at vognen ikke velter.

- Har jeg med et barn, ber jeg alltid om plass på handikapplassene, helst mot kjøreretningen.

Minimalistisk: Man blir mer obs på hva man trenger å ta med seg, og drasser ikke med seg unødvendig bagasje.

Når du velger bæretøyFor å finne ut hvilke bæretøy som passer deg og ditt barns behov, er det flere punkter du må ta hensyn til;

- Barnets alder og størrelse. Bæretøyet bør gi adekvat støtte, men samtidig gi rom for å bevege seg. Bærerens form,størrelse og skulderparti virker inn, sier Helgesen og spør videre:

- Skal bruken være så komfortabelt som mulig, så enkelt som mulig, så lite som mulig? Brukes mest foran eller mest bak? Også mulighet på siden? Vil du kunne la barnet ligge i bæretøyet? Kunne amme liggende i tillegg til vertikalt? Klima? Varmt vær krever svalt bæretøy, sier hun. Uansett skal bæretøyet gi barnet god støtte, og sikre at barnet sitter med knærne høyere enn baken, ha god stilling i bekkenet og symmetrisk ryggrad.

Sjal passer de fleste

Bæresjal kan tilpasses alle kroppsstørrelser, selv om den optimale lengden vil variere i forhold til bærerens størrelse og bindemåter.

Les også: Strekkmerker for evig?

Les også: Baby på budsjett

Les også: Tren med babyen din- Barnet kan bæres både i vertikal og liggende posisjon, og vevde sjal kan brukes på magen, hoften, ryggen, som leketeppe eller som hengekøye rundt et bord. For elastiske sjal vil det vanligvis være enklere med et smalt sjal som ikke er altfor tykt, noe som gjør det lettere å få på. Elastiske sjal er gode og myke for de første månedene, vevde sjal kan brukes hele bæreperioden. Hva som er best av vevde sjal er rett og slett smak og behag. De kommer i ullblandinger, silkeblandinger, bomullsutføringer, tynne gasstoff og så videre, sier Helgesen.

Annet bæretøy


- Vanligvis anbefaler jeg noe som belaster begge skuldre hvis man kun skal ha ett bæretøy, sier eksperten.

Meitaier: Norske bæreres favorittbæretøy. Gitt riktig form, gir de god støtte til både barn og bærer. Kommer i en rekke utførelser og størrelser, men de som passer mindre bærere, vil vanligvis fungere greit også for større, mens det motsatte ikke er tilfelle i like stor grad. Fungerer fra nyfødt til førskolealder.

Bæreseler: Kommer i en rekke forskjellige former og størrelser. Noen vil fungere bedre for mindre barn, andre for større. Du bør det første halvåret se særlig på hva som passer barnet, mens man for et større barn mer kan se på hva som er mest komfortabelt for bæreren. Noen seler kan fungere både på magen, hoften og ryggen, andre kun på mage og rygg, eller bare på hofte. Ergonomiske bæreseler passer typisk i 2-4 år.

Ringslynger: Den perfekte mobile ammepute de første månedene, og rask opp-og-ned bæring siden. Kommer med forskjellige skuldre og i forskjellig stoff og ringstørrelser. Her er det vanligvis viktig at stoffet er godt og føyelig men samtidig stabilt, og at ringene har riktig størrelse i forhold til stoffet. Er ringene for små, vil det være for vanskelig å justere, er de for store, vil slyngen gli noe.

Lommeslynger: : Kjapp og bitteliten. Kommer i både faste og stretchy stoffer. Selve "lommen" barnet sitter i varierer, og det er veldig viktig at slyngen passer bærer og barn. En for stor slynge blir veldig tung å bære i, mens en litt for liten er vanskelig å få barnet oppi. Det finnes også justerbare lommeslynger, men de er sjelden like gode som en "perfect fit". babybring2-220

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning