Denne maten gjør deg penere

Maten som gjør deg penere

Du kan faktisk forbedre utseendet ditt ved å få i deg de riktige matvarene.

UNNGÅ SUKKER: Ifølge ernæringsfysiolog Sally Haugen tapper sukker kroppen for viktige næringsstoffer og bidrar til tidlig aldring.
UNNGÅ SUKKER: Ifølge ernæringsfysiolog Sally Haugen tapper sukker kroppen for viktige næringsstoffer og bidrar til tidlig aldring. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Du blir hva du spiser, heter det. Og ifølge ekspertene Kvinneguiden har pratet med er det er mye sant i dette.

Camilla Andersen er ernæringsfysiolog hos kostholdsveilederen SomeBody og forfatter av boken "Oppskrift på sunne barn". Hun forklarer at kroppen er avhengig av mange ulike næringsstoffer for å fungere optimalt. For at hår og hud skal være sunn.

- Det som er så fint er at det ikke er mer hokus pokus enn å spise variert for å legge til rette for at hud og hår får det best mulig.

- Spis variert av gode råvarer som frukt, bær, nøtter, grønnsaker, rent kjøtt, meieriprodukter, fisk, oljer, råder Andersen.

Du trenger et variert kosthold

Også ernæringsfysiolog Sally Haugen understreker at det er vanskelig å overdrive når det gjelder viktigheten av å spise et sunt og variert kosthold.

- Kroppen har hele tiden behov for et bredt spekter av næringsstoffer fra proteiner, karbohydrater, fett, vitaminer og mineraler av god kvalitet.

- Selv om man spiser "sunn" mat, får kroppen kun påfyll av noen få byggeklosser dersom kostholdet er for ensidig. Dette gjelder selvfølgelig både for skjønnhet og generell helse.

Denne maten gjør deg penere

Haugen lister opp følgende matvarer som bidrar til at huden, håret og kroppen blir "penere"- og hvorfor:

 • Økologiske frukt og grønnsaker - rike på mineraler og antioksidanter som for eksempel C vitamin, E vitamin, karotener, og flavonoider.
 • Gelatin og proteiner fra hjemmelaget kjøttkraft / benkraft - inneholder kollagen som bygger opp og styrker huden
 • Naturlige og uraffinerte fettsyrer - kroppen trenger både mettet fett (ekte smør, hel melkeprodukter, virgin kokosolje, talg) enumettet fett (kaldpresset olivenolje, avokado, nøtter & frø) og flerumettet fett (fet fisk, tran, linfrøolje, valnøtter). Dersom man spiser for lite fett blir huden tørr og flassete, og håret tørt og sprøtt. Omega-3 fettsyrer er også særlig viktig for å hemme inflammatoriske hudproblemer.
 • Fiskeleverolje, eggeplommer, lever, gulrøtter, spinat og grønnkål er eksempler på gode kilder til A vitamin - et meget viktig råvare som kroppen bruker for blant annet vedlikehold, reparasjon og oppbygging av hudceller
 • Villfanget fisk, vilt kjøtt, lam, egg, kjøtt og fjærkre (helst fra friske økologiske dyr) . Tilstrekkelig protein av god kvalitet er viktig for sterkt og glansfullt hår, hud og negler.

Syv tips for riktig kosthold

EKSPERT: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen.
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen. Foto: FOTO: Somebody.no

Anna Ingwardo er ernæringsfysiolog ved Sunn og Frisk AS og hos Dr. Fedon Lindbergs klinikk på Frogner. Hun har følgende råd for deg som vil spise mat som gjør kroppen din glad:

1. Spis mange og små måltider, og ikke mer enn 3-4 timer mellom hvert måltid.

- Sørger for jevnt og stabilt blodsukker og gjør at du opprettholder en god forbrenning. Avgjørende for en slank linje.

2. Spis mye grønnsaker, frukt og bær.

- Sørger for rikelig med vitaminer, mineraler og antioksidanter som beskytter kroppens celler og stimulerer en rekke livsviktige prosesser i cellen. Studier viser at et høyt inntak av grønnsaker motvirker aldring. En daglig dose av Vital Greens vil hjelpe deg å oppnå et godt inntak.

3. Inkluder en god kilde til protein til hvert måltid.

BRA FOR HUDEN: Økologiske frukt og grønnsaker er rike på mineraler og antioksidanter som for eksempel C vitamin, E vitamin, karotener, og flavonoider, forklarer ernæringsfysiolog Sally Haugen.
BRA FOR HUDEN: Økologiske frukt og grønnsaker er rike på mineraler og antioksidanter som for eksempel C vitamin, E vitamin, karotener, og flavonoider, forklarer ernæringsfysiolog Sally Haugen. Foto: Foto: CRESTOCK.
DRIKK VANN: Rent vann holder huden godt hydrert og elastisk
DRIKK VANN: Rent vann holder huden godt hydrert og elastisk Foto: FOTO: Crestock.

- Sørger for opprettholdelse av muskelmassen, gir økt metthetsfølelse og jevnere blodsukker. Vi trenger muskler for å brenne fett. Er det vanskelig å spise nok protein kan en shake med Vital Protein være en god løsning.

EKSPERT: Ernæringsfysiolog Anna Ingwardo
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Anna Ingwardo Foto: FOTO: Sunn og Frisk AS
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Sally Haugen.
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Sally Haugen. Foto: FOTO: Privat

4. Velg fett fra kaldpressede oljer, avocado, nøtter, frø og fet fisk. Ikke margariner, soyaolje og andre varmpressede oljer.

- Stimulerer immunforsvaret og demper betennelsesprosesser i kroppen. I tillegg vil det gjøre huden myk og smidig. Inkluder litt sunt fett til hvert måltid.

5. Spis lite sukker, melprodukter og poteter.

- Sørger for jevnere blodsukker, lavere insulinproduksjon og dermed redusert fettlagring og bedret fettforbrenning. Høyt inntak av slike raske karbohydrater i kosten vil også kunne forverre akne, fordi de øker blodsukkeret og dermed insulin. Høyt insulin fører til økt nivå av fritt testosteron, som igjen øker talgproduksjonen i huden, noe som fremmer akne.

6. Sov minimum 7-8 timer hver natt.

- Sørger for hormonell, mental og fysisk balanse. Skjønnhetssøvn er et godt utrykk. Det skjer nemlig viktige hormonelle prosesser om natten som holder oss både slanke og vakre. Søvnmangel ødelegger kroppens evne til å regulere appetitten ved å senke nivået av metthetshormonet Leptin.

7. Drikk rikelig med rent vann.

- Vann renser kroppen, hjelper oss å bli kvitt avfallsstoffer. Vann er også en svært viktig faktor for å opprettholde en god fordøyelse. Å drikke vann kan dempe sultfølelsen og hindre at vi spiser for mye, påpeker Ingwardo.

Maten du bør unngå

Det er imidlertid en rekke matvarer som har motsatt effekt på hud, kropp og hår.

- Sukker er skjønnhetens største fiende. Sukker reduserer hudens elastisitet og funksjon - jo mer sukker du spiser jo mindre elastisk blir huden din over tid. Sukker tapper kroppen for viktige næringsstoffer og bidrar til tidlig aldring, forklarer ernæringsfysiolog Sally Haugen.

Videre opplyser hun om at raffinerte og bearbeidete planteoljer (som for eksempel soya, solsikke, raps og margariner) innholder skadet (oksidert) flerumettede fettsyrer som gjør hærverk i cellene og skaper mye inflammasjon i kroppen.

- Alle typer næringsfattig ferdigmat (frossen pizza, fiskepinner, potetgull, smågodt, fastfood, og lignende) inneholder blant annet raffinert mel, dårlig fett, kunstige tilsetningsstoffer og sukker som kroppen har ikke bruk for, men likevel blir nødt til å ofre viktige næringsstoffer for å bearbeide.

Ungt utseende med riktig fett

Ifølge ernæringsfysiolog Tina Hamelten er godt fett er essensielt for et flott og ungt utseende.

- Du kan ikke spise fettfri mat og forvente å være sunn, du må ha noe fett. Spiser du helt fettfattig mat risikerer du å få problemer med å gå ned i vekt eller å få tørr og kløende hud. Spiser du feil fett risikerer du å gå mer opp i vekt enn om du spiste samme mengde fett - men sunt fett, har hun tidligere uttalt til Kvinneguiden.

Men her handler det også om å porsjonere ut riktig fettype. Du risikerer nemlig å øke betennelsesnivået i kroppen, noe som kan samle vann og gi en hud som ikke er like fresh, dersom du spiser altfor mye plantefett med omega-6.

- Men litt fett må du ha. Omega-3 kan hjelpe deg å øke farten på stoffskiftet ditt og hjelpe deg å gå ned i vekt. I tillegg gjør det at huden din tåler mer sol før den skades av den.

Omlegging av kostholdet

Hvor fort du vil merke en positiv forbedring etter å legge om kostholdet er meget individuelt.

- Noen merker en forskjell i løpet av noen få dager, mens for andre kan dette ta tid, forklarer ernæringsfysiolog Haugen.

UNNGÅ SUKKER: Ifølge ernæringsfysiolog Sally Haugen tapper sukker kroppen for viktige næringsstoffer og bidrar til tidlig aldring.
UNNGÅ SUKKER: Ifølge ernæringsfysiolog Sally Haugen tapper sukker kroppen for viktige næringsstoffer og bidrar til tidlig aldring. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos

Videre påpeker hun at det finnes utallige faktorer som kan spille inn, som for eksempel vedkommendes nåværende helsetilstand og helsebakgrunn, stoffskifte, eventuelle matallergier eller intoleranser, livsstil , stress, aktivitetsnivå, genetikk og alder.

Håret ditt trenger

 • Sunt fett: Spis laks, nøtter, frø, avokado, oliven- og rapsolje.
 • Proteiner: Spis fisk, egg, nøtter, kylling, meieriprodukter.
 • Frukt, bær og grønnsaker: spis variert, da de ulike fruktene og grønnsakene bidrar med ulike stoffer kroppen roper hurra for.
 • Vitaminer (A, B og C): Spis laks, ørret, leverpostei, ost, grovt brød, grønnsaker, egg, melk, frukt og bær.
 • Mineraler: spis nøtter, melkeprodukter, kjøtt og grønne grønnsaker
 • Vann: Drikk rikelig med vann hver dag. Vann er den beste tørstedrikk. Tilsett gjerne skiver av lime, sitron, jordbær eller appelsin for å gjøre det mer innbydende. Ingenting er som et godt kaldt glass vann når man er tørst.

Kilde: Ernæringsfysiolog Camilla Andersen

Også Andersen synes det er vanskelig å si konkret når du vil kunne merke en positiv forbedring etter omlegging av kostholdet.

- Men gi det noen uker i alle fall og kjenn hvordan både hud og energinivå generelt blir bedre.

Les også:

Maten du kan spise etter utgått dato

Derfor er flaskevann datostemplet

Så lett får du uappetittlige føtter

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning