Inviter til høstfest

Slik skaper du herlig, varm høststemning!

Inviter til høstfest
Inviter til høstfest
Publisert Oppdatert
Høsten er den optimale årstiden for ekte innehygge. Sommerens lange utekvelder er plassert godt bak oss og det ruskete høstværet frister til varme, koselige kvelder foran peisen. Hva med å invitere gode venner til en lun og hyggelig høstmiddag? Slik skaper du en perfekt kveld med god stemning og deilig mat.

Naturens farger

Pynting av bordet er halve moroa når man inviterer til middag, og om høsten er det masse fantastiske farger ute som man kan ta med seg inn. Gult, grønt, rødt og oransje er som kjent de mest karakteristiske høstfargene og passer ypperlig til å skape en varm og lun stemning rundt bordet.

Les også: Alltid på topp

Les også: Vin flere ganger i uken

Les også: Lavkarbo på sunn måte


Lag en krans av løv eller legg løv langs midten av hele bordet, og plasser kubbelys i ulike høyder og størrelser mellom bladene. Har du en liten lysslynge som går på batteri, for eksempel fra en julekrans, er den perfekt å legge sammen med løvene som små lysglimt. Kongler, kvister, små gresskar og rognebær er også elementer som bidrar til ekte høststemning.

Et løv på hver tallerken er dekorativt og gir farge også i ytterkant av bordet. Eller du kan velge å rulle en serviett og knyte den fast med en rustikk hyssing. Har du pyntegjenstander laget av tre eller kurv, passer det perfekt til denne stilen, enten det er i form av lysestaker, en brødkurv, eller en blomsterpotte du kan fylle med kvister og løv.

Høstsmaker

En ekte høstmiddag krever god, varm og solid mat. Velg gjerne høstens mest brukte råvarer som sopp, gresskar, viltkjøtt, epler, lam, poteter og kål. Hva med en meny bestående av soppsuppe, viltgryte og gresskarpai? En nydelig og smaksrik meny som garantert skaper stemning rundt bordet. Prøv denne oppskriften på en nydelig gresskarpai:

Paibunn:

- 200 g hvetemel
- 150 g smør
- 2 ss vann

Gresskarfyll:

- 6 ss hvetemel
- ¾ ts bakepulver
- ½ ts salt
- 1 ts malt kanel
- 1 ts malt allehånde
- ½ ts malt ingefær
- ½ ts malt muskat
- 2 stk egg
- 1 ¾ dl sukker
- 3 ss smeltet smør
- 400 g gresskarpuré
- 1 boks vikingmelk
- 2 ts vaniljesukker

Slik gjør du:

1. Ha alle ingrediensene til paibunnen i en matprosessor og kjør til en fast deig. La den ligge i kjøleskapet 1/2 time før den kjevles ut.

2. Kjevl eller trykk deigen ut i en smurt paiform. Prikk med en gaffel. Forstek paiskallet ved 200 °C i ca. 10 minutter.

3. Bland sammen mel, bakepulver, salt, kanel, allehånde, ingefær og muskat. Pisk sammen egg, sukker og smør. Tilsett gresskar, melk og vanilje.

4. Ha fyllet i paiskallet og stek ved 180 °C i ca. 30 minutter eller til fyllet kjennes fast.

Server paien lun eller avkjølt. Pynt gjerne med litt pisket krem.

(Kilde: matprat.no)

Deilig drikke

Solid mat trenger drikke med kraft. Få råd når du er på vinmonopolet om hvilke viner som passer til din meny. En god vin kan gjøre middagen enda bedre. Husk at øl også kan være en spennende kombinasjon til mye høstmat. Let fram noen nye, smaksrike varianter som kan passe den maten du skal servere.

En velkomstdrink er alltid en god måte å starte kvelden på. I stedenfor å by på den tradisjonelle drinken eller glasset med vin kan du ta sjansen på en mer krydret variant. Varmvin eller gluhwein er perfekt høstdrikke full av smak fra spennende krydder. Den er enkel å lage og setter garantert stemningen for en perfekt høstkveld.

Slik gjør du:


Bland 1 liter rødvin med 2 dl sukker, en kanelstang, 3 nellikspiker og skallet av en halv sitron. Varm opp i en gryte og pass på så det ikke koker. Sil drikken over i glass eller krus og legg i en skive med sitron eller appelsin.

ekstraferdig.200x318 ekstra

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning