Alltid på topp

Da bør du kanskje slappe av litt mer.

Alltid på topp
Alltid på topp
Publisert Oppdatert
Er du en av de jentene som ikke klarer å gå ut døren uten maskara og foundation? Det kan hende at du har godt av å begynne å gjøre det en gang i blant. Det mener i hvert fall livsstils- og treningsekspert Kari Jaquesson.

- Det er faktisk lov til å gå på butikken i pysjbukse og med håret i en floke noen ganger. Man trenger vel ikke å være så perfekt stylet hele tiden, mener Jaquesson.

Og i følge Jaquesson er det de unge jentene som er verst når det gjelder det store fokuset på det ytre.

- Det virker som om mange av jentene født på 80-tallet eller senere er så styla hele tiden. Hår, sminke og klær, alt er veldig på plass til en hver tid. Jeg lurer noen ganger på om det kan være litt slitsomt, sier hun.

Hardt press

Selv synes hun ikke det er noe galt i det å ville se både velstelt og stylet ut, og det er absolutt ingen automatikk i at de med et flott ytre, ikke bruker tid på det indre. Men noe er det nok i det.

- Det tar jo mye tid å fikse hår og sminke og det å skape et veldig glossy ytre. Det er jo faktisk bare et visst antall timer i døgnet. Om fem av dem går med til å planlegge antrekk og til å rette ut håret blir det kanskje ikke så mye igjen til andre ting, sier Jaquesson.

Hun synes det er leit hvis eget krav om et såkalt perfekt ytre begrenser livsutfoldelsen.

- Jeg syns det er veldig synd dersom dette blir avgjørende for å være med på sosiale aktiviteter, eller hvis det påvirker den verdien man setter på seg selv, og for utviklingen av sine andre kvaliteter. Det er godt og sunt å bruke tid på det som er bak det ytre også, forteller hun.

Men selv om hun ikke har problemer med å la sminkepungen ligge i fred en dag forstår hun at dagens unge har vanskeligere for å gjøre det.

- Jeg forstår at unge jenter i dag vokser opp med et helt annet press enn man gjorde tidligere. Men nettopp derfor må man gjerne bare si "drit og dra" noen ganger, mener Jaquesson.

Ta ansvar

Det har vært mye snakk om kropp og sjeleliv de siste årene, og det er nettopp disse spørsmålene Jaquesson synes er viktige å reflektere rundt. Men for henne handler det egentlig bare om én ting.

- Jeg skjønner ikke hva folk mener når de snakker om «kropp og sjel». Det er jo én og samme ting. Psyken og kroppen henger sammen og kan ikke snakkes om hver for seg, mener hun.

Som treningsguru vet hun hva det vil si å ha det godt i sin egen kropp. Og hun mener det er du selv som har ansvaret for å få det sånn.

- Du er din egen helsesjef. Det er du som bestemmer hvordan du skal ha det. Men for å vite hvordan man vil ha det, trenger man jo å kjenne etter. Livet går fort og alt det som skjer rundt oss, alle de ytre faktorene vi må ta stilling til, kan stjele oppmerksomheten. Om man da i tillegg fokuserer så enormt på sitt eget ytre kan det bli knapt med tid og energi til å bli bedre kjent med hele seg selv, fortsetter hun.

De vanskelige spørsmålene

I følge Jaquesson er det ikke så mye som skal til. Og det handler ikke bare om kosthold og trening, selv om hun er opptatt av å vise at en robust kropp også bidrar til bedre psykisk helse.

- Man må ta seg tid til å kjenne etter hva som er bra for en selv. Stille seg selv noen spørsmål. Hva trenger jeg for å ha det bra? Hva blir jeg glad av? Kanskje det ikke er det samme som før? Man kan fort ende opp med å gå på autopilot, sier hun.

Les mer om kropp og helse på Kari Jaquessons blogg.ekstrabilde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning